Hlavní obsah

Nepodceňujte infekce močových cest

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelku cukrárny (30) začalo bolet v podbřišku a pak i v kříži. Teplota jí vylétla na 39 °C. Ležela stočená do klubíčka v posteli. Nestalo se to poprvé. Volala svému urologovi, že se jí zřejmě znovu vrátily infekce močových cest.

Foto: Profimedia.cz

Za zánět močového měchýře často můžou módní holá záda a tanga.

Článek

Ty se obvykle projevují pálením nebo řezáním při močení. Zvýšené teploty a bolest v podbřišku, případně v zádech, obvykle signalizují, že infekce postoupila výš. A to je situace, která může být nebezpečná.

Jakmile se choroboplodné bakterie dostanou z močové trubice do močového měchýře, případně až do ledvin, hrozí vážná infekce.

V případě ledvin jejich oslabení, poškození a v krajním případě i selhání. Pacientku je nutné ihned vyšetřit a nasadit jí antibiotika. Pokud jsou potíže dramatické, dostane širokospektrální antibiotika, která lze později, na základě výsledků vyšetření, změnit za léky zacílené na konkrétní bakterii.

Majitelka cukrárny se tentokrát snažila přesně dodržovat režim jejich užívání a také je dobrat. Po skončení léčby se hlídala a šla znovu na rozbor moči. Lékař zkontroloval, jestli léky vyhubily opravdu všechny bakterie, aby předešel opakování infekce.

Riziková tanga

Módní holá záda a tanga. Tedy prochladnutí a infikování bakteriemi Escherichia coli. To byly zřejmě příčiny ženiných potíží. Stačí, aby pruh holé kůže nad džínami ofoukl studený vítr. Zvlášť když se zpotí nebo je unavená, nevyspalá a vystresovaná.

Úzký proužek kalhotek se navíc při pohybu snadno posouvá z oblasti konečníku, kde zmíněná bakterie vytváří přirozenou bariéru, směrem k pochvě a k močovým cestám. Tam už nepatří. Pokud se jí imunitní systém neubrání, společně s laktobacily, které tuto oblast chrání, snadno vznikne nepříjemná infekce, která se někdy vrací.

Může mít i další příčiny. Třeba časté střídání partnerů a nechráněný pohlavní styk, případně používání diskutabilních sexuálních praktik včetně análního styku. Nebo špatnou hygienu na intimních místech. Anebo nedostatek vhodných tekutin, což je častá chyba. Ale i špatně kompenzované stresy, sníženou imunitní reakci a tak dál.

Žena by měla s gynekologem přijít na důvod svých potíží, aby se vyhnula jejich opakování. Tyto infekce postihují ženy asi dvakrát častěji než muže. Logicky. Močová trubice je u nich kratší, stejně jako vzdálenost mezi jejím vyústěním a konečníkem.

Vyšší riziko infekcí močových cest hrozí kuřačkám. A také diabetičkám. Zvlášť když si cukrovku špatně hlídají a krevní cukr se jim vyloučí do moči. Sladké prostředí je ideální pro množení a růst bakterií.

Reklama

Související témata:

Související články

Utajované intimní potíže

Většina lidí se stydí mluvit o problémech, které mají s inkontinencí, tedy s únikem moči. Proto možná přivítají bezplatnou telefonní linku, na kterou mohou...

Výběr článků

Načítám