Hlavní obsah

Nenápadné meningokokové onemocnění, které zabíjí

Novinky, ČTK, Marcela Janouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meningokok - nebezpečná bakterie, která čeká uvnitř člověka a nakazí prostřednictvím něho další. Nemoc způsobená meningokokem se nazývá Meningitida a pro člověka je až smrtelná. V ČR se vyskytují dva tipy, z ale vakcína je jen na jeden z nich.

Foto: Profimedia.cz

Nikdo nemůže vědět, kdy se s meningokokem setká, proto by se měl chránit očkováním.

Článek

Bakterie meningokoka se šíří vzdušnou cestou - kašlem, kýcháním, nebo líbáním. Vyskytuje se běžně v běžně v nosohltanu u 11 % zdravých lidí, kteří jsou nebezpeční pro méně odolné jedince z jejich okolí.

"Mezi nejrizikovější skupiny, které jsou ohroženy invazivním meningokokovým onemocněním, patří děti v předškolním věku a adolescenti mezi desátým a patnáctým rokem," zdůrazňuje MUDr. Pavla Křížová.

"Nikdo nemůže vědět, kdy se s meningokokem setká, proto by se měl chránit očkováním," dodává MUDr. Pavla Křížová, vedoucí Národní referenční laboratoře.

Vakcína jen na jednu skupinu

Skupiny vyskytující se v ČR jsou B a C, přičemž očkování je jen proti meningitidě typu C a ceny se pohybují mezi 700 - 800 korunami. Očkovat se mohou děti od dvou měsíců, adolescenti i dospělí. Doporučují se dvě dávky s odstupem sedmi let.

Závažná onemocnění se u nás příliš nevyskytují, alarmující jsou však úmrtí, která se vyskytnou až u 10 % z nakažených. Z toho polovina podlehne už do 24 hodin od prvních příznaků. Mezi ně patří horečka, zimnice, zvracení, bolest či tuhnutí šíje, únava, bolesti kloubů a další...

Do poloviny srpna 2010 bylo hlášeno až 45 případů s meningokokovým onemocněním, ve třech případech vedlo ke smrti. V dnešní době není jiné akutní onemocnění, které by vedlo k úmrtí tak rychle jako meningokoková sepse. Proto se doporučuje před nástupem do škol očkování. Často na ně zdravotní pojišťovny přispívají v různých výších, pouze ale, pokud jde o děti a mládež.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženě odstranili 23kilogramový nádor

Neuvěřitelně velký, 23kilový zhoubný nádor, odoperovali argentinští lékaři z dělohy 54leté pacientky. Informoval o tom britský list The Daily Mail. Nádor rostl...

Výběr článků

Načítám