Hlavní obsah

Cvičení pomáhá navodit pocit rychlejšího nasycení

– San Paulo

Asi málokterého hladového člověka byste přesvědčili, že místo plného talíře by si měl zaběhat či zacvičit. Ale zvláště u obézních osob s neustálým nutkáním jíst by cvičení určitě zabralo. Brazilští vědci totiž prokázali, že cvičení zvyšuje pocit sytosti a že osoby pravidelně cvičící spálí nejen více kalorií, ale mají také dříve pocit sytosti a zkonzumují menší porce.

Článek

Cvičení nejenže spaluje kalorie, ale také přímo působí na neurologická centra v mozku a pomáhá navodit dříve pocit sytosti.

„Pomáhá obnovovat a udržovat citlivost neuronů řídících sytost, což vede ke sníženému příjmu potravy a nakonec hubnutí,“ tvrdí experti z Univerzity v Campinas (Unversidade Estadual de Campinas).

Při nedostatku cvičení zleniví mozek

Sedavý životní styl souvisí s obezitou, to ví lidé tisíce let. Ovšem teď se ví, proč jsou právě lenost a odmítání pohybu tak nebezpečné. Při nepohyblivosti se spálí nejen méně kalorií, ale jaksi zleniví a znecitliví i mozek, který pak chce stále více jíst a nevnímá pocit nasycení.

„Cvičení zvyšuje hladinu aminokyselin IL-6 a IL-10 v hypotalamu a tyto molekuly hrají klíčovou roli ve vnímání citlivosti tkání vůči dvěma velmi důležitým hormonům inzulínu a leptinu (hormon nasycení), které ovládají apetit,“ vysvětluje profesor Jose Barreto C. Carvalheira.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám