Hlavní obsah

Nemocných kapavkou dramaticky přibývá

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Česku dramaticky stoupá počet onemocnění kapavkou. V roce 2003 bylo hlášeno 1030 případů, což je 119 víc než v roce 2002, kdy v celé republice bylo 911 nemocných. Vyplývá to z nejnovějších údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky, které v pátek získalo Právo.

Foto: Věra Breiová
Článek

Největší nárůst onemocnění kapavkou je v Praze, kde bylo zaznamenáno 327 případů, tedy o 82 víc než v roce 2002. "Je to jen špička ledovce. Jde o hlášené a léčené případy. Ve skutečnosti jich může být mnohem víc, odhaduji až o sto procent," řekl Právu v pátek doktor Vladimír Polanecký, hlavní hygienik Prahy.

Podle něj nárůst tohoto onemocnění v ČR i v Praze souvisí s prostitucí a s velkým turistickým ruchem. Do Prahy a velkých měst v ČR podle něj jezdí mnozí zahraniční turisté výhradně za sexem.

"Kapavka je léčitelná antibiotiky a víme, že spousta onemocnění není hlášena, protože postižení se léčí sami a nebo je léčí někteří lékaři, kteří si léčbu nechají patřičně zaplatit, protože nikam případ nehlásí, ač je to povinné," řekl Polanecký.

Po Praze je nejvíce případů kapavky v Ústeckém a Jihomoravském kraji. Jde tedy opět o kraje, které jsou hojně navštěvovány turisty. Z uvedeného počtu 1030 postižených kapavkou bylo 71 cizinců, z toho nejvíc Ukrajinců - 18 a Slováků - 15.

Syfilis klesá

Naopak syfilis, další pohlavní onemocnění, které je vážnější než kapavka, protože mohou být postiženy vnitřní orgány, ale i srdce, klesá.

V roce 2003 se touto nemocí nakazilo 849 občanů, což je o 127 méně než v roce 2002. Syfilici - cizinci s trvalým i přechodným pobytem zaujímali téměř polovinu všech hlášených onemocnění (412 případů). Nejvíce jich bylo z Ukrajiny - 187, dále z Ruska a Moldavska.

Nejvíce postižených je pak v Moravskoslezském kraji (250), Ústeckém (133) a v Praze (94). Polanecký upozornil, že pohlavní nemoci, pokud jsou diagnostikovány včas, jsou léčitelné, ale syfilis vždy vyžaduje ústavní léčbu.

Z dlouhodobého pohledu počty nemocných kapavkou byly v roce 2003 nejvyšší od roku 1998 a naopak počty nemocných syfilis byly nejnižší od roku 2000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám