Hlavní obsah

Nejpopulárnější dieta celebrit i známých osobností

New York

Hubnutí je stále velmi aktuální téma. S obezitou má problémy stále více lidí po celém světě, a tak se každým dnem objevuje nový tip na zhubnutí. V USA nyní zažívá naprostý boom bezlepková dieta. Drží ji nejen celebrity jako Gwyneth Paltrowová, ale všichni, kdo v Americe něco znamenají, například i svatební dort Chelsey Clintonové byl upečený bez lepku.

Foto: Profimedia.cz

Lepek je obsažen v potravinách všude kolem nás. Bezlepkové potraviny i suroviny jsou pak často mnohem dražší než ty běžné.

Článek

Bezlepková dieta je tedy v USA stejným hitem jako před deseti lety snižování příjmu uhlovodanů. Propagují ji ultrahubené herečky a v obchodech se objevuje stále více výrobků od těstovin, sušenek, cereálií až po pivo, upozorňující na ten fakt, že jsou bez lepku.

Odborníci si tento boom nedokáží zcela zdůvodnit, jelikož na rozdíl od jiných stravovacích bubáků, jako jsou třeba trans-tuky, konzumace lepku v podstatě škodlivá není. Jen malé procento lidí nesnese tenhle protein, který se přirozeně vyskytuje v pšenici, ječmenu a žitě.

A navíc, vykázat lepek ze stravy může být opravdu těžké. Nejenže je základním prvkem v tradičních chlebech a těstovinách (právě on je bílkovinou dávající jim jejich strukturu), ale často je používán jako zahušťovadlo v řadě produktů od kečupu po zmrzliny. A tím, že se člověk vyvaruje lepku, ještě nezačne hubnout.

Touha po potravinách bez lepku narůstá

Lepek část lidí nesnáší, především pak ti, kdo trpí celiakií. Ovšem celiaků s imunitní reakcí na potraviny obsahující lepek je v americké populaci méně než jedno procento. Část dalších lidí pak má více nebo méně vážnou alergii či citlivost na lepek; podle doktora Alessia Fasana, ředitele Střediska pro výzkum celiakie při Marylandské univerzitě má nějaký druh citlivosti na lepek až sedm nebo osm procent Američanů.

Ovšem zhruba čtvrtina dospělých v USA se v současnosti snaží snížit, anebo úplně vyloučit příjem lepku v potravě, uvádí marketingová firma NPD Group. To znamená, že většina lidí, kteří konzumují bezlepkové potraviny, to dělat nemusí - ale chce.

Jednou z nich je i třiatřicetiletá producentka Akiia Jamesová, která byla zdravá a fit i předtím, než se rozhodla před několika měsíci z jídelníčku vyloučit lepek a mléčné výrobky.

"Hlavní je, že se prostě cítíte po jídle líp, necítíte se těžce," vysvětluje Jamesová. "Chci říct, že už si teď nepřipadám nacpaná... jím stejné množství, ale hlavní roli hrají ingredience."

Neexistuje žádné vědecké vysvětlení

Proč lidé tvrdí, že se po bezlepkové dietě cítí líp, není úplně jasné a příčiny mohou být nepřímé. Ti, kdo eliminují lepkové potraviny, mohou začít konzumovat víc zemědělských produktů a tím celkově začít jíst zdravěji, míní Dee Sandquistová, mluvčí americké dietetické asociace.

Odborníci ale zároveň varují: to, že je nějaký výrobek označený jako bezlepkový, ještě neznamená, že je také nízkokalorický. Některé potraviny vyrobené jako bezlepkové mohou být na nezdravé straně žebříčku jak co do obsahu kalorií, tak co do obsahu soli.

"Je tam úplně stejně kalorií, jestli ne víc, jako v potravinách s lepkem," dodává Sandquistová. "Takže jde stejně vždycky jen o výběr toho, co sníte."

Odborníci varují před drastickými dietami

Lidé by si měli uvědomit, že ceny bezlepkových potravin jsou velmi drahé. Může to tedy svádět k tomu, že lidé začnou jíst buď zcela minimálně a nebo jen výživově velmi chudou stravu. Což je samozřejmě z pohledu odborníků na výživu velmi špatné.

Navíc ultraštíhlé herečky jako je Gwyneth Paltrowová nejsou z pohledu hubnutí těmi nejlepšími vzory. Konkrétně Gwyneth Paltrowová je proslavená svými drastickými dietami. [celá zpráva] .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám