Hlavní obsah

Nejčastější příčiny únavy a jak je řešit

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únava je jakousi reakcí organismu na to, co mu dodáváme, nebo naopak nedodáváme. Příčin může být celá řada, mnohé z nich si způsobujeme sami, mnohé z nich se dají poměrně snadno řešit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nedostatek spánku 

Asi obecně nejznámější příčinou únavy bývá nedostatek spánku. Tělo jednoduše potřebuje dostatečný čas, aby se mohlo regenerovat a připravit na následující den. Pokud ho nedostane, je více než pravděpodobné, že se budete buď ihned brzy po probuzení, nebo později v rámci dne cítit mnohem více unavení.

Řešení: Udělejte ze spánku prioritu a dodržujte pravidelný spací plán. Zakažte si před spaním notebooky, telefony, televizi - zkrátka všechno, co může usínání narušit. Pokud i tak nepřichází zlepšení, zkuste kontaktovat odborníka, možná za tím stojí nějaká porucha spánku.

Nedostatek spánku negativně ovlivňuje naši hmotnost, náladu, paměť i chování

Zdraví

Spánková apnoe

Chodíte spát brzy a vždy ve stejný čas, ale stejně se budíte unavení? Na vině může být spánková apnoe. Jde o poruchu, která se kromě chrápání či únavy během dne projevuje také občasnými zástavami dechu během nočního spánku. Tuto diagnózu zjistí lékař podle speciálního vyšetření.

Řešení: Za spánkovou apnoe může stát dědičnost, ale většinou také další rizikové faktory, které lze naštěstí ovlivnit. Mezi ně patří například kouření či nadváha, uvádí webMD.

Ranní nevolnosti nejsou jen příznakem těhotenství

Zdraví

Nedostatek energie

Příčinou únavy může být například vynechání snídaně, ale také třeba nevhodné složení jídelníčku. Naopak oproti tomu vyvážená strava udržuje hodnotu krevního cukru v normálu a zamezuje jeho poklesu, což se vyznačuje kromě jiného únavou.

Řešení: Vždy snídejte, do každého jídla se snažte zakomponovat bílkoviny a komplexní sacharidy (např. vejce a celozrnný toast). Trvalý přísun energie také zařídí menší, ale pravidelné porce jídla během dne.

Anémie

Anémie (chudokrevnost) bývá velmi často příčinou únavy u žen, a to i kvůli ztrátě menstruační krve, což může způsobit ztrátu železa.

Deset příznaků nedostatku železa v krvi

Zdraví

Řešení: U anémie způsobené ztrátou železa lze volit řešení formou doplňků stravy se železem, ale také konzumací potravin bohatých na železo, jako je libové maso, játra, korýši nebo fazole.

Deprese

Jakkoli je deprese považována za emoční poruchu, přispívá rovněž k řadě nepříjemných fyzických příznaků. Mezi nejčastější patří únava, bolesti hlavy či ztráta chuti k jídlu. Pokud podobný stav přetrvává delší dobu, je na místě navštívit lékaře.

Řešení: S depresí dobře pomáhá například tzv. řečová terapie nebo také některé léky. Nejlepší řešení nabídne vždy odborník.

Zase ta deprese aneb Co nám ničí psychické zdraví

Zdraví

Hypotyreóza

Hypotyreóza neboli snížená funkce štítné žlázy má rovněž vliv na to, jak se celkové cítíme. Štítná žláza řídí náš metabolismus, ale také rychlost, kterou tělo přeměňuje palivo na energii. Když funguje příliš pomalu, je i celkovým projevem únava.

Řešení: Při zjištění snížené funkce štítné žlázy mohou pomoci například syntetické hormony.

Štítnou žlázu je třeba hlídat. Potíže s ní mívají častěji ženy

Zdraví

Nadmíra kofeinu

Bez kofeinu si řada lidí neumí představit funkční den. V mírných dávkách může zlepšit bdělost a koncentraci, když se to s ním ale přežene, zvyšuje srdeční frekvenci, krevní tlak a nervozitu. A podle některých výzkumů i únavu u některých jedinců.

Řešení: Zkuste pomalu omezovat veškeré kofeinové produkty - kávu, čaj, čokoládu. Ale opravdu pomalu, rychlé vysazení by mělo za následek opět únavu.

Káva před snídaní zvyšuje riziko cukrovky

Zdraví

Dehydratace

Únava může být rovněž známkou dehydratace. Ať pracujete fyzicky někde venku, nebo uvnitř v kanceláři, tělo potřebuje tekutiny za všech okolností, aby fungovalo tak, jak má.

Řešení: Naučte se pít obyčejnou vodu, a to v menších dávkách rozložených přes celý den. Před plánovanou fyzickou aktivitou si pak dejte během hodiny alespoň o dva šálky vody navíc. Na pitný režim nezapomínejte ani během sportovního tréninku.

Srdeční choroba

Když dochází k celkové únavě během dne či každodenních aktivit, může za tím být i oslabená činnost srdce. Takový stav není radno podceňovat. Pokud si stále častěji všímáte podobných obtíží, kontaktujte co nejdříve lékaře.

Řešení: S kondicí srdce pomáhá jak změna životního stylu, tak i vhodně zvolené léky nebo terapeutické postupy.

Nová epidemie – srdeční selhání

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám