Hlavní obsah

Nedostatek spánku oslabuje imunitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nového britského průzkumu může dlouhodobý nedostatek spánku velice negativně ovlivnit zdraví člověka a jeho tělesné funkce. Problém může nastat zejména tehdy, když lidé spí méně než šest hodin denně po dobu jednoho týdne.

Foto: Profimedia.cz

Problém může nastat zejména tehdy, když lidé spí méně než šest hodin denně po dobu jednoho týdne.

Článek

Studie britských vědců byla publikována v časopise PNAS a primárním záměrem bylo zjistit, do jaké míry poškozuje spánkový deficit lidské zdraví. Jejich pozornost se zaměřila na spojitost s onemocněními, jako je například cukrovka, obezita, mozkové disfunkce a onemocnění srdce. Uvádí to BBC.

Výzkumníci ze Surreyské univerzity analyzovali krevní testy 26 lidí, kteří po dobu jednoho týdne spali až deset hodin denně. Závěry porovnali s krevními testy stejných osob, které poté týden spaly naopak méně než šest hodin denně.

Výsledkem byly změny u více než 700 genů. Profesor Colin Smith k tomu řekl: „Změna aktivity různých genů byla dost patrná.“ Vlivem těchto změn došlo k poškození imunitního systému, který pak nebyl schopný reagovat na ataky například v podobě stresu. „Je zřejmé, že spánek je klíčový k tělesné rekonvalescenci a udržení správných tělesných funkcí,“ upozornil Smith.

Spánek je pro lidské zdraví klíčový

„Pokud nefunguje spánkový režim, může dojít k vážným zdravotním problémům,“ říká profesor Smith a dodává: „ V případě, že nedovolíme našemu tělu doplnit a nahradit poškozené buňky novými, pak je riziko vážných chorob tím větší.“ Mnoho lidí spí i méně než šest hodin denně a tím se vystavují ještě silnějšímu riziku.

Doktor Akhilesh Reddy z univerzity v Cambridge, který je specialistou na tělesný biorytmus, označil studii za zajímavou zejména kvůli klíčovým závěrům upozorňujícím na nebezpečí negativního vlivu spánkového deficitu na imunitní systém. Byla také prokázána jasná souvislost s rozvojem cukrovky.

Vědci se dále rozhodli začít výzkum metod kvalitního spánku a hledání léku, který by zmírnil špatný vliv nedostatku spánku na lidské zdraví. „Faktem však je, že zatím spánek je a bude pro naše zdraví klíčový,“ říká Dr. Reddy.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si zajistit klidné usínání

Máte problémy se spánkem? Nemůžete usnout, i když jste po celém dni vyčerpaní? Nebo se naopak vzbudíte brzy ráno a už nemůžete dál spát? Podobnými problémy...

Výběr článků

Načítám