Hlavní obsah

Nedostatek pohybu v kancelářích je děsivý, zjistili odborníci

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce v kanceláři může být ideálním zaměstnáním. Převážně jedinci, kteří neradi neustále někde pobíhají, uvítají možnost sedět celý den za stolem a pracovat třeba na počítači. Jenže rizika spojená s takovou činností mnohonásobně převyšují očekávané pohodlí.

Foto: Profimedia.cz

Důvod na chvíli vstát od stolu a projít se po kanceláři, by se dal vždy najít. Jenže pohodlí mnohdy vítězí nad rozumem, a tak lidé stále častěji místo osobní návštěvy posílají maily nebo volají i těm, kteří sedí na druhém konci místnosti.

Článek

Od té doby, kdy se staly součástí našich životů počítače, je zapotřebí stále více lidí, kteří by práci s nimi zvládali. Moderní technologie se stále více začleňují do nejrůznějších oborů a odvětví, a tak o pohled na kancelář plnou lidí hledících do monitorů není nouze v malých ani velkých firmách.

Zatímco zaměstnanci jsou spokojeni a nemohou si vynachválit určité pohodlí, které jim taková práce přináší, lékaři bijí na poplach. Největším strašákem je pro ně stále rozšířenější nedostatek pohybu, který je znát například oproti obchodním cestujícím a všem ostatním zaměstnancům, kteří při svém zaměstnání přece jen nějaký ten pohyb v podobě schůzek, jednání či dalších aktivit mají, cituje server Express.

Půlhodina pohybu během dne 

Nejděsivější údaj, který odborníci v rámci britského výzkumu (pro společnosti British Heart Foundation (BHF) a Get Britain Standing) ohledně pohybu v kancelářích zjistili, byla pouhá půlhodina fyzické aktivity denně během klasické osmihodinové služby.

Celých 38 % dotázaných z 2000 respondentů uvedlo, že jsou z hlediska pohodlí ochotni posílat e-mailové zprávy i kolegům, kteří sedí u stolu nedaleko nebo ve vedlejší kanceláři, jen aby nemuseli vstávat. Třetina také dobrovolně přiznala, že odkládá potřebu jít na toaletu až na dobu nezbytně nutnou, jen aby nemuseli zbytečně odcházet od práce.

Zdravotní rizika sedavého zaměstnání

Zdravotní rizika spojená se sedavým zaměstnáním jsou zmiňována již delší dobu, přitom to ale vypadá, že jim stále mnoho lidí nevěnuje dostatečnou pozornost. Cukrovka druhého typu nebo kardiovaskulární onemocnění jsou jen některými z nich.

„Všichni neseme vlastní vinu na tom, jak často sedíme doma u televize. Stále více to ale vypadá, že si nosíme podobné zlozvyky i do kanceláří,“ uvedla pro server Lisa Youngová z BHF.

„Naše studie jasně ukazuje, že administrativní a další pracovníci tráví čas v kancelářích doslova přilepeni u stolů, bez potřebného pohybu. A vůbec si neuvědomují, jak zlé to pro ně je,“ potvrdil i Gavin Bradley, zakladatel kampaně pro větší pohyb na pracovištích.

Odrazovým můstkem pro častější pohyb v kancelářích by mělo být i uvědomění si, že příliš sedavé zaměstnání ovlivňuje kromě zdravotních problémů v pozdějším věku i celkový pracovní výkon.

Odborníci a lékaři tak doporučují zhruba po hodině sezení, případně i dříve, podle potřeby, alespoň krátké protažení nohou a zad nebo malou procházku, alespoň pár minut. Také varují před nošením obědů do kanceláří, i když je to pro některé jedince pohodlnější, zdravější a také levnější. I pravidelná procházka do restaurace nedaleko práce má totiž pozitivní vliv na zdraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zůstat fit i v pokročilejším věku

S přibývajícím věkem roste riziko zdravotních obtíží. Základem pro to, abychom se cítili dobře, je zdravá strava a pohyb. Jde však i o jiné faktory. Americký...

Výběr článků

Načítám