Hlavní obsah

Návštěva lékaře zvyšuje pacientům tlak

Novinky, Korzo/P
NEW YORK

Lékaři obvykle svým pacientům naměří vyšší krevní tlak, než jaký ve skutečnosti je. Američtí odborníci však tvrdí, že není třeba žádných obav. Podle nich jde totiž o zcela přirozený jev. Lidé, kteří zavítají do ordinací, mají automaticky vyšší tlak.

Foto: Vratislav Konečný

Stolní Člověče, nezlob se, jak dlouho vydrží?

Článek

"Zvýšený krevní tlak nemusí hned souviset s nějakou nemocí. Domníváme se proto, že je to způsobeno stresem z nemocničního prostředí," vysvětlil David J. Karras z lékařské fakulty na filadelfské Temple University, který se podílel na výzkumu s 1 400 lidmi z různých sociálních skupin.  

Důvodem je nezvyk

Pro osoby, které nejsou zvyklé na návštěvy zdravotnických zařízení, může být nezvyklé prostředí stresující, což způsobuje přechodné zvýšení tlaku. Rovněž další tělesné funkce mohou vykazovat odlišné hodnoty než v klidovém stavu.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Vyvolává ve vás zdravotnické prostředí pocity úzkosti?

"Jde pouze o dočasné zvýšení tlaku v prvních okamžicích po vstupu do nemocnice, které nemají nic společného s hypertenzí. Rozhodně to ale nebereme na lehkou váhu," upřesnil Karras a vysvětlil, že pro některé přecitlivělé pacienty může být i dočasné zvýšení krevního tlaku nebezpečné.

Lékaři zároveň přiznávají, že nevědí, jak pacientům pobyt v nemocnicích zpříjemnit natolik, aby v nich nevyvolal pocity stísněnosti a strachu.

Anketa

Vyvolává ve vás nemocniční prostředí pocity úzkosti?
Ano
67,6 %
Ne
17,2 %
Jen někdy
15,2 %
Celkem hlasovalo 454 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Smích dokáže snížit krevní tlak

Nová studie rakouských vědců dokazuje, že smích může být skutečně dokonalou terapií pro pacienty, zejména pak pro lidi po mrtvici. Výzkumníci z univerzity...

Výběr článků

Načítám