Hlavní obsah

Nástrahy, jež mohou snadno narušit vaše hubnutí

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnutí samo o sobě je vcelku náročným úkolem, odolávat všem různým svodům může pro nejednoho člověka představovat nepřekonatelný problém. Pokud se k tomu ale ještě přidá neochota okolí, které vám zrovna dvakrát nepomáhá, nebo dokonce hází klacky pod nohy, jde o cíl téměř nesplnitelný. Jak se s tím vypořádat?

Foto: Profimedia.cz

Malá nebo žádná podpora při hubnutí dokáže situaci výrazně ztížit.

Článek

U jakékoli myšlenky, kterou se rozhodnete zrealizovat, je podpora nejbližšího okolí více než přínosná, u hubnutí to platí o to víc. Co když ale s ničím takovým nemůžete počítat, co pak?

Rozhodně to nevzdávejte, zatněte zuby a o to víc se snažte. Server Cleo přinesl nejen přehled aktérů z nejbližšího okolí, kteří vám mohou "škodit", ale i tipy, jak se s nimi vypořádat.

Přítel 

Snažíte se vyvarovat různých dortíků a nezdravých fast foodů a váš přítel to ničí tím, že si každý druhý den dává k večeři předvařené nudle s neidentifikovatelnou omáčkou z obchodu nebo vám mává před obličejem hamburgerem? Zkuste ho nejdřív slovně naladit na možnou změnu, posléze zkuste malé náhrady přímo v jídelníčku.

Ke každému jídlu mu předložte kousek zeleniny, klasický chleba či bílé pečivo nahraďte celozrnným druhem (ze začátku nejlépe s co nejmenším počtem zrníček), kupujte libovější maso, radí odbornice na výživu Jessica Tzvetkoffová.

"Udělejte z pokrmu zábavu a zkuste zavést pravidlo jednoho zdravého jídla týdně. Pokud se partner překoná a jídlo sní, navíc ho pochvalte. Třeba způsobem, jak sexy hned vypadá, když začal jíst zdravěji. To určitě zabere," dodává.

Vy samy

Ač se to nezdá, největším nepřítelem při hubnutí můžeme být my samy. Při snaze docílit lepšího vzhledu či váhového úbytku ničíme nejen sebe (špatnou konzumací jídel), ale i okolí (býváme často nepříjemní, když nám nechce někdo vyjít vstříc).

Tyto sebedestruktivní aspekty pomůže nejlépe vyřešit výživový poradce nebo psycholog, který přesně poradí, na co se zaměřit, jak se s danými změnami vypořádat, co dělat a co naopak ne.

A co je navíc důležité, chcete-li opravdu něco se svým vzhledem udělat, nemluvte o tom jako o dietě a nedělejte drastické zákroky. Malé kroky jsou mnohem lepší, i díky tomu si postupně nastavíte nové návyky, které ve výsledku výrazně pomohou k dosažení vysněného cíle.

Rodina

Mnozí členové rodiny by pro vás udělali všechno možné, jen abyste byli spokojeni, ale zdravá výživa k tomu zrovna nepatří, i když to nemyslí zle?

Pro mnohé z nás je sice největší slast jíst oblíbené jídlo v klidu domova, ale nebojte se i tady zasáhnout. Řekněte si razantně, že vám stačí taková porce, kterou jste si nandali, ne dvojitá.

Také můžete zkusit navrhnout mamince nebo babičce trochu zdravější variantu jejich skvělého, ale velmi kalorického pokrmu, třeba to zabere.

Kolegové v kanceláři

S kolegy z pracovního kolektivu trávíme poměrnou většinu dne, a tak máme i jejich stravovací návyky a zlozvyky před očima, ať chceme nebo ne. Stačí, když někdo přinese pro celý kolektiv mísu se sušenkami nebo upečenou bábovku, a sny o hubnutí berou okamžitě za své.

Zkuste navrhnout zdravější variantu, a pokud to nezabere, noste si jednoduše svoje vlastní zdravější mlsání.

A pokud máte v kanceláři nebo v jejím okolí lákavé automaty s nezdravými pamlsky, rozhodně nechoďte do práce hladoví. Mějte také po ruce vždy nějakou zdravější variantu v zásobě, třeba cereální tyčinku v šuplíku pro případ, že by vás přeci jenom přepadla mlsná.

Kamarádi 

Chcete vyrazit večer s kamarády ven a už předem tušíte, že se bude mlsat nezdravé pohoštění a konzumovat alkohol? Pokud si chcete udržet alespoň trošku svou hranici, neberte si sebou rozhodně přílišnou hotovost, abyste neměli takovou možnost volby. Pokud už neodoláte a dopřejete si nějaké to nezdravé jídlo a pití, zkuste alespoň nějaké ty kalorie navíc spálit třeba na tanečním parketu místo pouhého posedávání u stolu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak ani na dovolené neztloustnout

Většina žen drží dietu několik týdnů před dovolenou, ale jakmile dorazí k moři, přestanou se ovládat a začnou si dopřávat místních lahůdek do sytosti. Při...

Výběr článků

Načítám