Hlavní obsah

Na stres a nespavost existuje přístroj

Právo, Petr Veselý
ČR

O přístrojích audiovizuální stimulace (AVS) se nejprve psalo jako o zázraku. A pak jako o podfuku, na kterém si obchodníci chtějí namastit kapsy. Nejsou ani jedno, ani druhé. Jsou pouze pomůckou. Kvalitní přístroje vás mohou zbavit řady psychických a emocionálních potíží. Případně dokážou stimulovat vaše duševní schopnosti.

Foto: archiv autora

Plakát zvoucí na neobyčejnou road movie Jako Thelma a Louise

Článek

Ale jen tehdy, pokud s nimi budete správně trénovat. Rozhodně nejsou žádnou pilulkou, která funguje za všech okolností. Nekvalitní přístroje poznáte obvykle tak, že vás po nich bolí hlava nebo pociťujete jiné podobné potíže.

"Zbavil jsem se díky AVS pocitů napětí a úzkosti, které mi podle všeho způsobily dramaticky vysoký krevní tlak a zřejmě i srdeční arytmie." řekl mi podnikatel z Plzeňska, který si přál zůstat v anonymitě. "Arytmie zmizely a tlak, který jsem si zároveň léčil i léky, mám v pořádku. Kromě lepšího spánku mívám díky němu i dobrou náladu, se kterou se člověku řeší všechno snáz."

Hlavně na uklidnění

Na stole leží malá černá krabička. Od ní vede tenký kabel do sluchátek a brýlí, které si nasadíte. Do očí vám pak bliká několik měkkých rozptýlených světel v rytmu zvoleného programu, do uší zní rytmizovaný zvuk a pod ním pomalé tepání lidského srdce. Pod tyto zvuky si u některých přístrojů můžete z vašeho přehrávače jednoduše přimixovat i příjemnou hudbu, kterou máte rádi.

Přístroje AVS vycházejí z jednoduchého principu. Snaží se pomocí světla a zvuků určitého rytmu i frekvence navodit určitou frekvenci v naší mysli. Existují čtyři základní frekvence, které odpovídají konkrétnímu stavu mysli a vědomí. Počínaje bystrým stavem až po hluboký spánek.

Lidé tyto přístroje nejčastěji používají tehdy, když se potřebují zbavit následků nadměrného stresu (nespavost, špatné soustředění, podrážděné reakce, depresivní pocity, přílišná únava aj.) nebo je aspoň zmírnit.

"Kromě spánku mi přístroj pomohl s tím, abych jednala klidněji a vyrovnaněji," říká Pavla Petrová, návrhářka interiérů z Prahy: "Člověk se nenechá tolik rozptylovat nepříjemnostmi. Nedělá si takovou hlavu s tím, co nemůže změnit. A nevkládá do všeho tolik emocí. Snaží se prostě jednat racionálněji. Nevýhodou přístroje je z mého pohledu to, že nemívám čas na programy delší jak 25 minut. A také jeho cena. Ten můj stál 18 500 korun."

Větší nadhled, lepší spánek

"Na AVS přístroje jsem se dívala skepticky," říká Jana Kuncipálová, kosmetička z Prahy. "Někde jsem četla článek, který jejich účinky zpochybňoval. Známá, která je prodává, mi vysvětlila, že to je věc použitého světla a vůbec kvality přístroje. Jeden mi půjčila."

Jana Kuncipálová v té době zrovna budovala vlastní kosmetický salón a měla s tím hodně starostí. Večer špatně usínala a budila se brzy ráno. Spala tak 4 hodiny denně. Byla unavená, trpěla návaly depresivních pocitů a často reagovala zbytečně popudlivě.

"AVS mi nejprve pomohl v tom, že jsem přestala mít problémy s usínáním a spánkem," vysvětluje. "Usínala jsem už během ,spánkového programu'. V noci, když jsem se na chvilku probrala, jsem si jen sundala brýle a přístroj vypnula."

Postupem doby však nebyla jen odpočatější, ale také měla lepší náladu a všechno řešila s větším přehledem. Problémy s ní už tak necloumaly. A když si stihla dát krátký program na podporu učení před hodinou angličtiny, nebyla překvapená jen ona, ale i její učitelka. Učení jí šlo viditelně líp.

Konzultace s lékařem, signál serióznosti

Tak trochu džungli připomíná náš trh, na kterém je spousta přístrojů různých značek. Vybrat si kvalitní, se kterým je možné dosáhnout pozitivních efektů, není jednoduché. Ceny většiny kvalitních přístrojů nejsou nízké, pohybují se obvykle mezi 15 000 až 22 000 Kč. Ve většině případů si přístroj můžete pořídit na splátky.

Signálem seriózního přístupu je to, že firma, která nabízí konkrétní výrobky, spolupracuje s lékařem. A vy s ním můžete konzultovat to, co vás zajímá. Některé firmy lékaře dokonce zaměstnávají. Ti by vás měli upozornit na časté chyby uživatelů. Na způsoby, jak dosáhnout co nejlepších výsledků. Ale také na to, jaká úskalí může mít používání AVS.

Měli by se také zajímat o váš zdravotní stav. U lidí, kteří trpí epilepsií (v populaci jich je 0,5-1 procento), nelze vyloučit riziko, že u nich přístroj vyvolá epileptický záchvat. Nejde o riziko nijak přehnaně dramatické. Bývá asi tak na úrovní monitoru počítače nebo televizní obrazovky. Nicméně je třeba ho brát v úvahu a epileptiky upozornit, že pro ně je přístroj zbytečně rizikový, a tedy nevhodný.

Přístroje AVS se většinou doporučují:

- na zmírnění nebo odstranění stresu a z něho plynoucí únavy

- na lepší soustředění, paměť a schopnost se učit, a to jak u lidí bez potíží, tak u lidí s lehkou mozkovou dysfunkcí

- jako prostředek na psychické uvolnění, tedy relaxaci a větší duševní vyrovnanost

- pro zmírnění nebo odstranění bolestí hlavy, svalů a dokonce i zubů

- na odstranění potíží s usnutím a spánkem

- na eliminaci nebo zmírnění trémy, úzkostí, depresí, migrén

- snižuje krevní tlak, to i u lidí, kteří si ho léčí

- ke zmírnění potíží vyvolaných přeletem přes časová pásma

- ke zmírnění premenstruačního syndromu

To se týká i lidí po operaci mozku nebo po těžším úrazu hlavy. Podobně jako i pacientů s psychózami a lidí, kteří jsou pod vlivem drog nebo alkoholu. Přístroj by také neměly užívat těhotné. Ne že by jim hrozilo něco konkrétního, ale pro jistotu.

Reklama

Související témata:

Související články

Sympatičtí lidé trpí stresem méně

Pocit, že jsme ve svém okolí oblíbeni a respektováni, je pro duševní pohodu nenahraditelný. Opačná situace pak bývá nezřídka startovací čarou pro vznik...

Výběr článků

Načítám