Hlavní obsah

Na cvičení není nikdy pozdě

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Každý člověk má pečovat o své tělo. To platí nejen pro mladé, ale hlavně pro starší generaci. Organismus se za zájem dokáže odvděčit. Nebude bolet a vypovídat službu. Je ale třeba pro to něco udělat. Je čas zvednout se z gauče a začít se hýbat.

Foto: Miroslav Knotek

Paní Lýdia Kovářová

Článek

Když už se ale rozhodneme, měli bychom se o budoucích aktivitách poradit s odborníkem. Ještě lepší je začít spolupracovat s trenérem. Průběh tréninku se musí klientovi ušít na míru. Velkým problémem lidí, kteří pravidelně necvičí, je špatné držení těla, ochablé svaly, mnozí také nevydrží větší fyzickou zátěž. S nimi se musí pracovat pomalu a postupně tréninkové dávky zvyšovat.

Tempo si určuje každý sám

"Cvičení se zahajuje protažením. Začátečník pokračuje na strojích fitnessu. Teprve když absolvoval několik tréninků a jeho fyzička se lepší, přidáme činky, pak následuje rotoped. Tempo si každý určuje sám, a to i podle toho, zda chce zhubnout nebo formovat postavu. Cvičení zakončíme opět protažením. Jen tak cvičení opravdu prospěje," řekl osobní trenér fitness centra David Babůrek.

"Někdy člověk teprve v průběhu doby dospěje k rozhodnutí, co vlastně od tréninku očekává. Osobní trenér je tu proto, aby poradil a pomohl. Jsou lidé, kteří vědí, co chtějí, a mají jasno. Jsou dokonce takoví klienti, které je třeba brzdit v rozletu, aby si sami neublížili," dodal.

Důležitá je motivace

Babůrek učí klienty, jak správně pečovat o své tělo a zdraví. Není třeba mít obavy ani z cvičení na strojích, trenér nás s nimi postupně seznámí a podle našich možností připraví konkrétní cviky. Jejich obtížnost se zvyšuje podle přibývající kondice.

"Chci také vědět, co můj zákazník od cvičení očekává. Zda chce zhubnout, vytvarovat postavu či si zlepšit kondici. Na to při sestavování konkrétního plánu musím brát zřetel. Jediné, co opravdu vyžaduji, je, aby člověk měl nějakou motivaci," vysvětlil Babůrek.

Život není jen dieta

Důležitou součástí nového životního stylu je většinou také změna jídelníčku. Klient dostane za úkol, aby po pravdě napsal, co v posledních čtyřech dnech snědl. O stravování a chybách, které skoro všichni děláme, je třeba si popovídat a trenér by měl navrhnout změny. Nejdůležitější je shazovat pomalu, maximálně jeden kilogram týdně.

"Život opravdu není o tom, stále dokola zkoušet nové diety, chvíli hubnout, pak váhu znova nabrat. Vím, o čem mluvím, a jak je to těžké. Znám to z vlastní praxe. V momentě, kdy se začnu připravovat na nějakou soutěž, musím držet velmi přísnou dietu, aby se svaly vyrýsovaly," sdělil Babůrek.

"To ale od svých svěřenců nevyžaduji. Jim obvykle stačí omezit tuky a sacharidy, jíst spíše drůbež, ryby a zeleninu. Důležité je jíst víckrát denně malé porce. Já se musím v tomto oboru stále vzdělávat, protože znalosti potřebuji nejen pro své klienty, ale také pro sebe," dodal.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často cvičíte?

Anketa

Jak často cvičíte?
Denně
16,7 %
Obden
28,1 %
Jednou týdně
20,2 %
Méně často
13,3 %
Vůbec
21,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 784 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Cvičí celá rodina

Půlhodinku pohybových aktivit by si měl dopřát každý člověk, a pokud žije v rodině, měla by podle amerických odborníků cvičit rodina společně. Účinek pohybové...

Výběr článků

Načítám