Hlavní obsah

Moderní operace vracejí páteři zdraví

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Více než sedmdesát procent populace v produktivním věku má nějakou zkušenost s bolestí zad. A téměř čtvrtina má bolesti aktuální. "Jsou to opravdu vysoká čísla a na této bolesti se hodně podílí náš způsob života, ale i to, co dostáváme do vínku v genech," řekl doktor Luděk Prokop z neurochirurgického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Foto: Josef Zajíc

Haťské dožínky 2015. 30.8.2015. Areál Sv. Matouše

Článek

Degenerativní choroby páteře jsou v současnosti velmi rozšířené a jejich počet stále stoupá. "Choroba se projevuje především bolestmi v zádech, jež mohou být doprovázeny bolestmi v končetinách, ale i v dalších částech těla. Nejvíce jsou postiženi lidé mezi 30 až 60 lety života a zcela nejvíce pak pacienti ve věku 45 let," řekl Prokop.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Trápí vás bolesti zad?

Dodal, že vzestup degenerativní choroby páteřní souvisí nejen s tím, že lidé většinu pracovní doby prosedí nebo prostojí na jednom místě, ale i se špatnými stravovacími návyky, nedostatkem volného času na pohybovou relaxaci a také i lepší diagnostikou a možnostmi léčby.

"Svou roli zde hraje i stres. Sám o sobě sice degenerativní proces neurychluje, zvyšuje ale pocit bolesti," řekl Prokop.  

Náhrady a vzpěry

Jeho kolega, doktor Jiří Chrobok ze stejného oddělení uvedl, že pacientům dnes moderní postupy dokáží velmi dobře pomoci. Nejde jen o konzervativní léčbu léky nebo infúzemi, ale přímo chirurgickými zákroky.

"Díky pokroku techniky se implantáty, kterými ploténky nahrazujeme, podstatně zdokonalily a také operační řez zdaleka není tak velký jako dříve. Dnes umíme spravit páteř v řezu pěti centimetrů," řekl doktor Chrobok.

Oba lékaři mají s operacemi endoprotéz plotének bohaté zkušenosti. Modernímu postupu se říká dynamická stabilizace páteře a zahrnuje nejen umělé náhrady plotének, ale i implantaci pružných systémů, jakýchsi drobných vzpěr, které zajišťují stabilitu obratlů a přitom umožňují zachovat pohyblivost operované části páteře.

Anketa

Trápí vás bolesti zad?
Často
34,3 %
Občas
18,5 %
Zřídka
17 %
Nikdy
16 %
Nevzpomínám si
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 823 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Akupunktura zmírňuje bolesti zad

Skupina odborníků z prestižní pařížské nemocnice ve Villejuif publikovala studii, která naznačuje, že akupunktura účinně zbaví od bolesti zad. Průzkumu bylo...

Vitamín E může redukovat bolest svalů

Bolesti svalů po cvičení prý mže zmírnit vitamín E. Alespoň to tvrdí američtí odborníci, kteří vysvětlují, že éčko funguje jako antioxidant, který brání...

Fyzioterapeut spolehlivě pomůže od bolestí zad

Současný životní styl a pracovní režim většiny lidí omezuje pohybovou aktivitu. S nástupem počítačů se nejčastěji využívanou polohou stává sed. Asi sedmdesát...

Výběr článků

Načítám