Hlavní obsah

Migréna, nebo klasická bolest hlavy? Rozdíl je velký

Novinky, lin

Bolest hlavy nepovažuje většina lidí za závažný problém a berou ji jako přirozenou součást lidské existence. Problém nastává až v bodě, kdy nám bolest hlavy začne pravidelně a intenzivně znepříjemňovat život. Kdy je na čase zpozornět a jak poznat, jestli se nejedná o migrénu?

Foto: Profimedia.cz

Víte, jaký je rozdíl mezi migrénou a bolestí hlavy?

Článek

Pokud jste se s migrénami již v minulosti potýkali, pak nejspíše víte, kdy na vás jde bolest hlavy a kdy migréna. Pokud ale s migrénami nemáte bližší zkušenosti, je těžké odhadnout, kdy se jedná o bolest hlavy a kdy o migrénu.

„Existují primární bolesti hlavy, jako jsou migrény, napětí a bolesti hlavy a pak jsou tu sekundární bolesti hlavy, které jsou zapříčiněné například nádory mozku či poraněním,“ říká lékařská poradkyně Susan Hutchinsonová pro Huffington Post.

Bolesti hlavy se často projevují v oblasti svalů hlavy, zadní části pokožky hlavy nebo v oblasti čela, zatímco migréna se odehrává v samotném mozku. Někdy je ale velmi těžké tyto obtíže od sebe rozeznat. Existují ale určité znaky, které vám mohou napovědět.

Věnujte pozornost bolesti

Při typické bolesti hlavy většina lidí popisuje bolest, jako by jejich hlava byla svírána svěrákem.

„Naopak klasická migréna se zpravidla projevuje jako pulzující bolest na jedné straně hlavy,“ vysvětluje odborník na migrény Jonathan Cabina.

Obyčejné bolesti hlavy vás navíc obvykle nevyřadí z běžného denního provozu, zatímco při migrénách se i jednoduché úkoly jeví obtížně. Dále se často objevují i doprovodné symptomy, jako je nevolnost a zhoršená aktivita.

„Migrény obvykle trvají od čtyř do 72 hodin, na rozdíl od klasických bolestí hlavy jsou tudíž nesrovnatelně delší,“ říká Cabina a dodává, že při migrénách se mohou dostavit změny ve zraku či závratě.

Poměrně spolehlivě poznáte migrénu tak, že neodezní, i když použijete volně dostupné léky tlumící bolest. V takovém případě je vhodné vyhledat odborníka a absolvovat neurologické vyšetření.

Hledejte spouštěče

Ať už se jedná o klasickou bolest hlavy, či migrénu, je důležité vypozorovat, čím jsou tyto stavy zapříčiněné. Na vině může být stres, dehydratace, spánek (příliš krátký i příliš dlouhý), dieta, změna prostředí či pylové nebo barometrické změny.

Zvláště u migrén je pak důležité tyto a jiné spouštěče najít a vyhnout se jim.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám