Hlavní obsah

Slavní lidé trpící migrénou a jejich recept pro boj s ní

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Migrénou, tedy velmi silnými záchvaty bolesti hlavy, trpí 10-12 % populace, a to především žen. Mezi nejčastější spouštěče, které záchvaty vyvolávají, přitom patří například stres, změny tlaku, meteorologické vlivy, nedostatek či nadbytek spánku, kouření, alkohol, únava, přílišná fyzická zátěž i hormonální změny během menstruačního cyklu. Migréna se nevyhýbá ani slavným osobnostem.

Foto: Profimedia.cz

Serena Williamsová

Článek

Každý jedinec se s tímto problémem vyrovnává jinak. Někomu pomohou léky, u jiného zaberou různá dietní omezení. Stejné je to u slavných lidí. Podívejte se s námi, kdo ze známých osobností trpí těmito stavy a jak se s nimi vyrovnávají.

Serena Williamsová

Tenistku Serenu Williamsovou začaly trápit intenzivní bolesti hlavy po narození dcery. Až časem zjistila, že mají tyto stavy souvislost s jejím menstruačním cyklem a hormonální nerovnováhou.

Podle odborníků se tak děje u 60 % žen s migrénami. Lékaři to někdy řeší léky, které vyrovnávají hladiny hormonů, pomoci mohou i bylinky.

Ben Affleck

Foto: Profimedia.cz

Ben Affleck

Herec Ben Affleck měl ve svém životě několikrát tak silné záchvaty migrény, že skončil v nemocnici. Dělo se tak u něj zejména v období, kdy měl hodně práce a moc toho nenaspal.

Podle lékařů tyto záchvaty často spouští nepravidelný spánek, proto tou nejlepší prevencí je uléhat do postele ve stejný čas každý den, včetně víkendů.

Lisa Kudrowová

Foto: Profimedia.cz

Lisa Kudrowová

U herečky Lisy Kudrowové se první migrény objevily už v dětství. Vždy, když absolvovala nějaký náročný den např. v Disneylandu, plný vzrušení a nejrůznějších dobrůtek, skončilo to tak, že měla obrovské bolesti hlavy. A v jejich rodině nebyla jediná. Stejné problémy trápily i její sourozence a otce.

Podle odborníků je více než 50% pravděpodobnost, že jakmile trpí na záchvaty některý z rodičů, stejný problém se vyskytne i u dětí. Proto je při hledání vhodné léčby dobré nezapomínat na rodinnou anamnézu.

Marcia Crossová

Foto: Profimedia.cz

Marcia Crossová

U této herečky migrény spouštělo koukání do hledáčku fotoaparátu. Ukrutné bolesti hlavy ji pak vždy doslova paralyzovaly. Kromě obrovské bolesti hlavy totiž pociťovala i pocit na zvracení. Pomohly jí až léky tzv. triptany, které snižují bolest a nevolnost způsobenou zúžením krevních cév.

Janet Jacksonová

Foto: Profimedia.cz

Janet Jacksonová

Kvůli tzv. vestibulární migréně musela zpěvačka Janet Jacksonová dokonce v roce 2008 zrušit celé koncertní turné.

Tento typ migrény způsobuje tzv. vertigo, tedy pocit, že se místnost otáčí. Hlavním spouštěčem tohoto typu migrény bývá jasné světlo a velmi hlasitá hudba. Pomoci mohou léky, tma a klid.

Kristin Chenowethová

Foto: Profimedia.cz

Kristin Chenowethová

Herečka a zpěvačka Kristin Chenowethová trpěla migrénami až do roku 2009, kdy jí lékař navrhl jako způsob léčby botox, který je doporučován často všem, kteří mají 15 nebo více záchvatů migrény za měsíc.

Tato léčba u Kristin zafungovala a od té doby žádný záchvat migrény neměla.

Carly Simonová

Foto: Profimedia.cz

Carly Simonová

Zpěvačku a skladatelku trápily záchvaty migrény až do té doby, než se rozhodla změnit svůj životní styl. Od té doby, co přestala kouřit, spí osm hodin denně, nepije kávu a vyhýbá se alkoholu, neměla jediný záchvat migrény. U Carly bylo asi největším spouštěčem červené víno, přesto se začala lépe cítit až po celkové změně životního stylu.

Elle Macphersonová

Foto: Profimedia.cz

Elle Macphersonová

Jedna z nejúspěšnějších modelek všech dob trpěla často migrénami zejména kvůli své práci. Vadila jí ostrá světla při focení, ale i předvádění na mole. Pomohla jí až akupunktura.

Podle odborníků dnes již existuje celá řada studií, které potvrzují, že akupunktura dokáže velmi významně snížit frekvenci záchvatů migrény a zároveň pomáhá zlepšit náladu, spánek a minimalizovat pocity úzkosti.

Terrell Davis (americký profesionální hráč NFL)

Foto: Profimedia.cz

Terrell Davis

Když začaly Terrella trápit obrovské bolesti hlavy, bál se to někomu říct, aby si o něm lidé nemysleli, že si vymýšlí. Začal tak brát sám silné léky proti bolesti, které mu ale nedělaly vůbec dobře.

Až po poradě s odborníky vsadil na změnu jídelníčku. Od té doby, co se vyhýbá některým potravinám, jako je čokoláda, kofein a vše s glutamátem sodným, je mu výrazně lépe.

Může se vám hodit na Zboží.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám