Hlavní obsah

Metabolický syndrom je hrozba tisíciletí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrozbou třetího tisíciletí nazývají lékaři tzv. metabolický syndrom. Mnoho lidí vůbec neví, že jím trpí, a o to závažnější pak mohou být důsledky. V České republice postihuje už téměř 40 procent dospělé populace.

Článek

"Mezi hlavní příznaky syndromu patří: nadváha, nižší hladina hodného HDL-cholesterolu, vyšší koncentrace tukových částic v krvi, vysoký krevní tlak a zvýšená hladina krevního cukru. Pokud se u člověka vyskytnou tři z těchto faktorů pohromadě, jde o metabolický syndrom," vysvětluje profesorka Hana Rosolová, vedoucí Centra preventivní kardiologie 2. interní kliniky Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Plzni.

Lidé, kteří jsou jím ohroženi, mají dva- až třikrát vyšší úmrtnost na srdečně-cévní onemocnění. A právě na ně umírá v ČR nejvíc lidí. Vždyť jen na mrtvici každý rok zemře přibližně 17 000 pacientů a na infarkt 12 000. Je to víc než na obávanou rakovinu.

Častěji na preventivní prohlídky

"Člověk postižený metabolickým syndromem by se měl včas léčit, protože se tak předejde mnoha komplikacím," vysvětluje prof. Rosolová. Dodává, že ale Češi málo chodí na preventivní prohlídky, a to i přes to, že je ze zákona mají jednou za dva roky plně hrazené.

Na hlavu lékařů ale zase padá vina za to, že oni sami málo vyhledávají lidi, kteří metabolickým syndromem mohou trpět.

"Lidé většinou nevědí, jaké mají hodnoty krevního tlaku, ani cholesterolu a jejich zdraví je ještě pořád tolik nezajímá," vysvětluje docent Richard Češka ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Na metabolický syndrom sice neexistuje jeden univerzální lék, ale lékaři mají k dispozici kombinaci léků, kterými mohou jednotlivá onemocnění metabolického syndromu zvládnout. I on dodává, že zapojit by se měli více praktičtí lékaři.

Vyšetření je jednoduché

Doktor Zdeněk Hamouz, praktický lékař z Chomutova, je přesvědčen, že by pacienti s metabolickým syndromem neměli lékařům první linie uniknout. "Na každého se podívám, zjistím, že má nadváhu nebo je obézní, následně mu změřím krevní tlak a obvod pasu. Pozitivní nález později doplním několika ne příliš drahými laboratorními vyšetřeními," vysvětluje svůj postup.

V ideálním případě si sami můžeme hlídat, zda tímto onemocněním trpíme či ne. Stačí si orientačně změřit obvod pasu. Je-li u mužů větší než 102 cm a u žen 88 cm, měli bychom navštívit svého lékaře a nechat si změřit krevní tlak a stanovit hladinu cholesterolu a dalších tuků.

Stejně tak varovným signálem by měla být zvýšená hladina cukru, kterou nám lékař při laboratorním vyšetření může zjistit.

Optimální léčba

Optimální léčba začíná úpravou životního stylu a stravování pacienta. Strava by měla být dostatečně pestrá, ale hlavně méně tučná. Měla by obsahovat hodně ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva. Velmi důležitý je dostatek pohybu. Samozřejmostí je vyloučení kouření a velkých dávek alkoholu. "Zatímco dvě až tři deci vína denně jsou pro zdravého člověka velmi prospěšné, už i jedna cigareta škodí. Neprospívá nám ani, že se vyhýbáme pohybu. Autem jezdíme skoro až do obchodu, a to vše se nám sčítá," varuje docent Češka.

Metabolický syndrom zpravidla nebolí. S vysokým krevním tlakem nebo cholesterolem chodíme, aniž bychom tušili, že jsme nějak ohroženi. Stejně tak tomu je s cukrovkou, ale už ne s obezitou. Každý přece ví, jak vypadá.

"Když budeme soubor těchto onemocnění podceňovat, pak se může stát, že první manifestace nemoci bude pro nás osudová. A to jistě nikdo nechce," uzavírá docent Češka.

Rizikové hodnoty
Pokud má pacient tři a více z uvedených hodnot, pak trpí metabolickým syndromem a jeho zdraví je ohroženo.
Obvod pasu u mužů větší než 102 cm, u žen 88 cm, od příštího roku zřejmě budou tato čísla zpřísněna na 94 u mužů a 80 u žen.
Nižší hladina HDL-cholesterolu v krvi než 1 mmol/l krve.
Vyšší hladina triglyceridů (tuků) v krvi - více než 1,7 mmol/l krve.
Vysoký krevní tlak, více než 140/80 mm Hg.
Vyšší hladina cukru v krvi -více než 6 mmol/l krve.
Normální hodnoty
Krevní tlak
Ideální: 120/80 mm rtuťového sloupce (Hg).
Normální: pod 140/pod 90.
Zvýšený: 140/90 mm Hg.
Rizikový: 180/105 mm Hg.
Vysoce rizikový: 200/115 mm Hg.
Cholesterol
Ideální: pod 5 mmol/litr krve.
Normální: do 5,2 mmol/litr krve.
Zvýšený: 5,2 až 5,7 mmol/litr krve.
Rizikový: 5,8 až 6,3 mmol/litr krve.
Vysoce rizikový: 6,3 až 6,7 mmol/litr krve.
Velmi vysoce rizikový: nad 6,7 mmol/litr krve.
Cukr
Ideální: 4 až 5 mmol/ litr krve.
Lehce zvýšená hladina 5 až 6 mmol/l krve, ale ještě normální.
Zvýšená hladina 6 až 7 mmol/l krve.
Přes 7 mmol/l krve - diagnóza: cukrovka.
Triglyceridy (tuk v krvi)
Normální : do 2 mmol/l krve.
Zvýšený: 2-4 mmol/ krve.
Vysoký: nad 4 mmol/l krve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám