Hlavní obsah

Menstruační tampóny, či vložky? Nekonečné dilema žen

Novinky, Andrea Zunová

Menstruační tampóny, nebo vložky? Není to zastaralé téma, protože tuto otázku ženy řeší průběžně. V souvislosti s tím, že se bojí, že by tampóny mohly způsobit nějaký zdravotní problém. Pokud se však používají tak, jak mají, není se čeho obávat.

Foto: Profimedia.cz

Pro čas menstruace se nabízí několik variant.

Článek

Na trhu je těchto hygienických pomůcek rozmanitá škála. A při výběru záleží jen na nás a na intenzitě našeho menstruačního krvácení. Není ani nutné lámat si hlavu, jestli je lepší použít tampón, či vložku, protože nové tampóny jsou už tak vylepšené, že velmi dobře vstřebávají menstruační krev.

Podle gynekologa Tomáše Bindera by však ženy měly dbát na to, aby tampóny často měnily. Nesmí prostě v těle zůstávat dlouho. „Protože krev je živné médium pro každou bakterii, která je v pochvě,“ říká gynekolog a upozorňuje, že „v podstatě žádná pochva není sterilní. A pokud je v ní nějaký patogen, tak se v tělesné teplotě kolem 37 stupňů strašně rychle množí. Pak může dojít až k bakteriálnímu šoku“. Proto by měly ženy tampóny častěji měnit. A dbát na to, aby byly v pořádku. Protože pokud by měly např. nějaký výtok, pak by bylo používání tampónu velmi nevhodné. Po vyléčení už samozřejmě problém není.

Prekérní situace

Může se však stát, že tampón nedokážeme ze svého těla dostat ven. V takových případech je nutné neprodleně vyhledat lékaře, který s jeho vyjmutím nemá problém. Pokud by totiž v těle zůstal nepřiměřeně dlouho, mohl by opravdu způsobit velké zdravotní potíže.

I gynekolog Tomáš Binder se samozřejmě ve své letité praxi setkal s případy uvízlých tampónů v těle. Za odstrašující považuje případy, které prý nejsou až tak neobvyklé, kdy se žena opije, zapomene na tampón a užije si náhodný pohlavní styk. Pak neví, jestli tampón ztratila, či ho má stále v těle. Váhá s návštěvou lékaře, a když se konečně např. po třech dnech odhodlá, protože z ní cosi nevábného vytéká, lékař vytáhne tampón a svou ordinaci pak může pět hodin větrat. V takových případech podle gynekologa může tampón způsobit zánět, či dokonce otravu krve. Při správném používání však nikoli.

Jiný případ, avšak z kategorie úsměvných, se stal jisté slečně, která byla také přesvědčena, že má tampón v těle a nemůže ho dostat ven. Po marných pokusech jela na pohotovost, kde hledali a hledali. Raději použili i vyšetření na ultrazvuku. Tampón však nebyl k nalezení. Až po několika hodinách si slečna uvědomila, že si ho vzít zapomněla.

Menstruační vychytávky

Kromě hygienických vložek a tampónů existují i další možnosti, jak se vyrovnat s menstruačním cyklem. Některé ženy používají ekologické vložky nebo menstruační kalíšky. O co se jedná?

Ekologické vložky jsou látkové vložky vyrobené většinou z bavlny. Existuje mnoho typů, od slipových po poporodní. Za výhodu je označována jejich pratelnost a tím pádem ekonomičnost. Protože se používají opakovaně, nemusí ženy každý měsíc vydávat peníze za jednorázové menstruační vložky.

Foto: archív firmy Meracus

Látkové ekologické vložky.

Menstruační kalíšky jsou z měkkého lékařského silikonu, latexu či termoplastu. Jedná se o hygienickou pomůcku určenou pro mnohonásobné použití během menstruace. Kalíšek se zavádí dovnitř do pochvy, kde se do něj sbírá menstruační krev. Každé 4 až 12 hodin (podle intenzity menstruace) je nutné kalíšek vyjmout a vyprázdnit. Kalíšek krev neabsorbuje, po vyjmutí je možné jej umýt a znovu použít.

Foto: Profimedia.cz

Menstruační kalíšek

Reklama

Související témata:

Související články

Náladu žen ovlivňuje i ovulace

Zapomeňte na premenstruační syndrom (PMS). Vědci nově zjistili, že naši náladu mohou ovlivňovat i hormonální změny, které přicházejí zhruba čtrnáct dní po...

Výběr článků

Načítám