Hlavní obsah

Náladu žen ovlivňuje i ovulace

Novinky, ema

Zapomeňte na premenstruační syndrom (PMS). Vědci nově zjistili, že naši náladu mohou ovlivňovat i hormonální změny, které přicházejí zhruba čtrnáct dní po menstruaci. Ty také mohou mít vliv na to, co nosíme, jak se stravujeme a některé ženy mohou v práci podávat vyšší výkony, nebo být přátelštější, než je u nich obvyklé.

Foto: Profimedia.cz

Náladu neovlivňuje jen premenstruační syndrom.

Článek

Stále více výzkumů ukazuje, že za chorobným obléháním nákupních center, hysterickými záchvaty a přehnanou přecitlivělostí, nemusí být nutně premenstruační syndrom. Jsou to hormony, které ženské tělo nevědomky ovlivňují, a tak je občas velmi těžké udržet náladu na uzdě. Hormony totiž mohou způsobit největší škody jak na těle, tak i na duši.

Hormonální změny ve chvíli, kdy ženské tělo prochází ovulací, zdá se, výrazně ovlivňují individuální nálady každé z nás. Jenomže co člověk, to jiná nátura, a tak na některých ženách mohou být změny v chování sotva rozeznatelné, ale jiné prožívají toto období daleko citlivěji.

Ženy jsou sebevědomější a flirtují

Se svou zkušeností se deníku Dailymail svěřila třiatřicetiletá Maisie Hillová z Londýna.  „Poznám na sobě, kdy ovuluji podle toho, že se mi rapidně změní nálada. Stávám se daleko uvolněnější, lépe komunikuji s lidmi, a dokonce někdy i flirtuji, jsem sebevědomá a mám hodně energie.” Bohužel ve chvíli, kdy se Maisie vrací zpět do hormonální rovnováhy, nadměrné sebevědomí i um komunikace rázem zmizí.

Podle odborníků jsou ženy v plodných dnech přitahovány oblečením, které zvýrazňuje jejich ženskost, lákají tak potencionálního partnera, nebo naopak provokují toho stávajícího. A s tím souhlasí i Hillová: „Nedávno jsem třídila šatník a přesně jsem si vybavila kousky, které jsem si koupila v době ovulace. Byly pestré, výrazné a odhalovaly daleko více kůže, než je potřeba.”

Samice paviánů při ovulaci lákají samce

Doktorka Marilyn Glenvilleová, jež se specializuje na ženské početí, říká, že pro ženy je přirozené lákat muže výraznými barvami a signalizovat tak vlastní plodnost. „Samice paviánů mají v době ovulace výrazně červený zadeček, aby tak daly viditelně najevo, že jsou připraveny k páření.”

Podle psycholožky Karen Pineové jsou ženy v období ovulace připraveny překonat všemožné překážky, aby zaujaly partnera a odlákaly tak případnou konkurenci. „Jsou to biologické instinkty, které v určité době sílí a ačkoliv je děláme nevědomky, mají ve své podstatě hluboký smysl.”

I muži dokáží svými vrozenými instinkty rozeznat, kdy je žena plodnější. Nedávný výzkum zjistil u mužů vyšší hladinu testosteronu, když si přivoní k triku ovulující ženy. Rozdíl ve srovnání s trikem ženy, která zrovna neovuluje byl markantní. Vyšší hladina testosteronu v krvi také ukazuje, že muži mají s potencionální partnerkou jisté romantické plány, přičemž jsou přesvědčeni o jejich úspěchu.

Ovulace je okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku a vajíčko postupně sestupuje vejcovodem k děloze. V této chvíli je připraveno k oplodnění a početí dítěte je tak nejpravděpodobnější. Pokud se tak nestane, velmi rychle zaniká. Za ovulaci, tedy plodné dny, je většinou považováno období mezi desátým až sedmnáctým dnem od začátku menstruace. Ovulace ale může být ovlivněna stresem i jinými faktory a u každé ženy je velmi individuální. Poruchy ovulace jsou nejčastějšími příčinami ženské neplodnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám