Hlavní obsah

Menší množství kávy prý chrání játra před rakovinou

Z revize několika světových studií lahodného černého nápoje vyšlo najevo, že pití kávy může chránit játra před nádorovým bujením. Dva až tři šálky lahodného nápoje denně sníží riziko zhoubného nádoru tohoto orgánu až o 41 procent.

Menší množství kávy prý chrání játra před rakovinou

Studie přezkoumali experti z italského Milána. Podívali se na 10 výzkumů zabývajících se vztahem mezi konzumací kávy a jaterními chorobami. Výsledky těchto studií se opíraly o sledování 2 260 lidí s rakovinou jater a 240 tisíc bez onemocnění. Sledované osoby pocházely z Řecka, Itálie a Japonska.

Některé z výzkumů definovaly vysokou konzumaci kávy jako tři a více šálků denně. Jiné kladly hranici níže až na jeden šálek kávy denně. Zpracovaná data dokazují, že konzumenti kávy jsou až o 41 procent méně často diagnostikováni s rakovinou jater ve srovnání s těmi, kteří kávu nepijí vůbec.

Jeden šálek denně prý snížil riziko o 23 procent, více než tři šálky až o 55 procent. Odborníci ale zároveň varují, že ačkoli vyšší příjem kávy může chránit játra, škodí jiným orgánům v těle. Denní doporučená dávka se pohybuje kolem jednoho až dvou šálků. Někteří experti doporučují maximálně tři šálky kávy denně.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků