Hlavní obsah

Káva, nápoj oblíbený na celém světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak jsou na tom jednotlivé státy v pití kávy? Dávají přednost národním tradicím, nebo se nechávají strhnout celosvětovým trendem různých kávových gigantů? Dá se vůbec káva něčím nahradit? Podle průzkumů existují státy, kde se snad nic jiného než káva nepije a jinde pouze výjimečně

Článek

Agentura Synovate provedla průzkum mezi 5 806 respondenty v Americe, Velké Británii, Francii, Brazílii, Hong Kongu, Singapuru, Srbsku, Maroku a Austrálii na téma káva.

V některých státech obyvatelé upřednost'nují národní značky a kavárny, jinde za lepší považují nadnárodní kavárenské giganty, nabízející stejnou kvalitu na každém prodejním místě.

Kde mají raději latté a kde preferujé espreso?

Jaký typ kávy, je tedy mezi návštěvníky kaváren nejoblíbenější? Přestože se chutě různí zemi od země, většina stále tíhne k jednoduchosti.

Skoro polovina Američanů se vždy rozhodne pro překapávanou kávu, spolu se dvěma z pěti Brazilců a Francouzů a skoro třetinou Britů a Singapurců.

Cappuccino kraluje Austrálii, pije ho 45% obyvatel, zatímco 38% obyvatel Maroka milují latte. Není překvapením, že espreso je relativně populární ve Francii, zatímco mocha se ujalo v Singapuru a  v Hong Kongu.

Probudit se vůní kávy nebo čaje s mlékem?

78 % Srbů a dvě třetiny Francouzů a Američanů si nedokáží představit začátek dne bez šálku ranní kávy. Zdá se, že Angličané (63 %), Australané (70 %) a zvláště Maročané (90 %) pijí kávu celý den.

Na druhou stranu kofeinu tolik neholdují asijské státy. Pouze 21 % obyvatel Hong Kongu a 44 % obyvatel Singapuru je zvyklých na ranní šálek lahodného moku.

Jill Telford ze Synovate Hong Kong to připisuje silné tradici pití čaje a zdravému životnímu stylu. "Káva stále ještě nenahradila tradiční čaj s mlékem jako nápoj patřící k snídani. Mnoho lidí pije kávu odpoledne, což jim pomáhá vydržet aktivní až do večera. Asiaté si navíc spotřebu kofeinu pečlivě hlídají. Jsou si totiž vědomi možných následků."

Anketa

Jakou kávu pijete nejraději?
espreso
45,1 %
latté
13,1 %
turecká káva
25,5 %
cappuccino
5 %
mocca
1,4 %
jinou
3,6 %
kávu nepiju
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2528 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Káva snižuje počet spermií v semeni

Káva možná stojí za poklesem porodnosti v Evropě. Ranní šálek lahodného nápoje patří k životu snad většiny mužů na starém kontinentu, ale podle odborníků káva...

Výběr článků

Načítám