Hlavní obsah

Máte živější a emotivnější sny? Může za to sociální izolace

Novinky, lin

Víte, že se vám sny nezdály už roky a najednou jako by se s nimi roztrhl pytel? A co víc, jsou intenzivní a často vám leží v hlavě i po probuzení? Vysvětlení je poměrně jednoduché. Podle psychologů je na vině izolace.

Foto: Profimedia.cz

V období karantény mohou být sny živější.

Článek

Profesor Mark Blagrove tvrdí, že nedostatek stimulace způsobený dlouhodobým pobytem doma mění způsob, jakým lidé spí a sní. Současná koronavirová pandemie a vládní opatření nahrávají k delšímu pobytu doma, než jsme byli doposud zvyklí.

Snění navíc nahrává i zvýšený stres. „Mnoho lidí v současné době zaregistrovalo změnu ve svých zvyklostech, což může vyvolat stres. Ten je zase velkým činitelem, co se snění týče. Pokud máme starosti, věnujeme jim velkou pozornost a přemýšlíme o nich. To se pak samozřejmě odrazí i ve snech,“ říká Blagrove pro Daily Mail.

Delší spánek, více snů

Karanténa také nahrává tomu, že máme více volného času, který mnoho z nás využívá k delšímu a kvalitnějšímu spánku.

„Při delším spánku dochází k prodloužení REM, což je fáze, ve které dochází k největšímu procentu živých snů,“ říká Blagrove a dodává, že je velká pravděpodobnost, že sny, které se vám zdají v této fázi, si budete po probuzení pamatovat.

Rady, jak přemoci úzkost a lépe se vyspat

Zdraví

Profesor Blagrove zároveň upozorňuje, že je velmi pravděpodobné, že se do vašich snů budou vkrádat na první pohled neznámé osoby nebo se vám bude zdát o místech, o kterých si myslíte, že jste je nikdy neviděli. Důvodem jsou sociální média. I pasivní sledování příspěvků totiž slouží mozku jako zdroj inspirace, do kterého při vytváření snů často sahá.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si vyložit sny o nevěře

Pokud zasáhne do vztahu nevěra, většinou to značí rychlý konec. Naštěstí to ale neplatí vždy. Existuje i jistá forma nevěry, která partnerskému svazku nijak...

Co stojí za děsivými sny

Také se vám jednou za čas zdají sny, kdy se probouzíte celí zpocení a vystrašení a uklidní vás až uvědomění si, že to byl jen sen? Pak vězte, že v tom nejste...

Výběr článků

Načítám