Hlavní obsah

Lidé pracující více než čtyřicet hodin týdně jsou ohroženi chorobami srdce

Pracovní týden by podle jihokorejských kardiologů neměl mít víc než čtyřicet hodin. Také apelují na ty, kteří pracují více než osm hodin denně. Velmi pravděpodobně jim totiž hrozí riziko onemocnění srdce a varují, že v nejhorších případech mohou zemřít na infarkt.

Foto: Profimedia.cz

Workoholikům a lidem, kteří v zaměstnání tráví více než osm hodin denně, hrozí prý zvýšené riziko infarktu.

Článek

Vědci tvrdí, že dlouhý pracovní den oslabuje srdce a cévy a působí vážné potíže oběhové soustavy. Výzkum byl veden na téma vlivu délky pracovní doby na zdraví srdce a provedl jej profesor Yun-Chul Hong ze Soulské národní univerzity. „Lidé jsou více ohroženi chorobami koronárních cév, pokud pracují více než čtyřicet hodin týdně,“ tvrdí profesor Hong.

Nejhůře jsou pak ohroženi ti, kteří pracují osmdesát a více hodin týdně. U nich je pak riziko onemocnění chorobami srdce a cév téměř o sto procent vyšší. Navíc tito lidé často na následky onemocnění umírají.

Lidé pracující pět dní v týdnu dvanáct hodin jsou pak ohroženi chorobami věnčitých cév srdce a infarktem o šedesát procent více než ostatní.

Pracovní doba v ČR je jedna z nejdelších v EU

Podle údajů Českého statistického úřadu byla v roce 2012 průměrná týdenní pracovní doba necelých 40 hodin (37,3 hodiny). Nejvíce, dvaačtyřicet odpracovaných hodin (v rámci EU) týdně bylo zaznamenáno v Řecku, hned za ním se umístila Česká republika a v těsném závěsu i Slovensko.

„V Nizozemsku se odpracovalo obvykle v průměru o deset hodin týdně méně než u nás. Nižší počet odpracovaných hodin je i ve všech severských státech, Irsku a Německu,“ říká Marta Petráňová z oddělení pracovních sil a rovných příležitostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám