Hlavní obsah

Lidé mají problémy s přirozeným pohybem, upozorňují pediatři

Chůze a běh by měly být pro každého člověka nejpřirozenějšími pohyby. Přesto s nimi kvůli civilizačním onemocněním má stále více lidí víc potíží než radosti.

Foto: Profimedia.cz

Chůze je pro člověka přirozenější než jízda na kole, přesto s ní má stále více lidí potíže.

Článek

"Všechny sportovní i pohybové aktivity vycházejí ze stoje a běhu. Bohužel různá civilizační onemocnění nohou i pohybového aparátu způsobují, že mnoha lidem tato zcela přirozená činnost přináší místo radosti problémy," varuje Miroslav Havrda, viceprezident České podiatrické společnosti, která se zabývá onemocněními nohou.

Problémy s páteří i nohama

Chůze po dvou člověka odděluje od zvířat, v průběhu historie lidstva se měnila. Lidé tloustnou, jezdí autem a chodí po pevných betonových a asfaltových površích. Také v důsledku různých poranění způsobených nehodami a sportem se zhoršují funkce nohy. Mění se nožní klenby, nohy se oplošťují.

I při běžném způsobu života mají mnozí lidé potíže s páteří nebo bolestí zad. V důsledku poranění vznikají asymetrie, nestejně dlouhé končetiny. Mozek se to snaží srovnat, stočí pánev nebo koleno a člověk pak kulhá, aniž o tom ví. Někdo zase chodí víc do špiček, jiný točí k sobě paty. Další při chůzi zatáčí tak, že kdyby šel po poušti rovně a neměl v dáli orientační bod, půjde dokolečka, ale nepozná to.

Jak člověk stojí, tak i chodí

"Mnoho lidí chodí nakřivo, různě shrbeno, mají třeba vychýlenou páteř. Podiatrie léčí, ale získává i představu o příčinách bolesti. Lékaři zjistí, jak člověk stojí, vyplývá z toho i to, jak chodí. Třeba na poškození kyčle se může přijít i dvacet let po nehodě," vysvětlil Havrda.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice provozující nordic walking

Zdraví prospěšný je jakýkoli typ chůze nebo běhu, pokud člověka něco nebolí. Poslední dobou je populární chůze s hůlkami (nordic walking). Při ní se těžiště posouvá dopředu, člověk lépe vnímá povrch. Lidé, kteří mají potíže s nadváhou nebo klouby, můžou odlehčit nohám. Zapojují se svaly rukou, zlepšuje se funkce plic, srdce, celková kondice.

Chůze je přirozenější než cyklistika či plavání

Chůze je mnohonásobně přirozenější než jízda na kole nebo plavání. Na kole si člověk ničí kolena, má atypické postavení kyčlí, jednostranně zatěžuje záda. Nehledě na otřesy páteře, prochlazení nebo úrazy. Kdo často plave, může mít únavové zlomeniny kvůli nadměrné mobilitě kloubů. Plavání stylem prsa způsobuje zase zvýšené prohnutí v bederní páteři, shrnul lékař.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám