Hlavní obsah

Lékaři oznámili posun v léčbě rakoviny prsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový lék s názvem Enhertu představuje podle lékařů klíčový moment v léčbě rakoviny prsu. Podle výzkumu zastavuje šíření nemoci a dramaticky zvyšuje celkovou míru přežití.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Enhertu, lék vyráběný společnostmi AstraZeneca a Daiichi Sankyo, podle údajů zveřejněných v neděli 5. června prodlužuje přežití pacientek s formou pokročilého karcinomu prsu o více než šest měsíců ve srovnání se standardní chemoterapií.

Lék funguje tak, že se nejdřív naváže na protein na povrchu rakovinného nádoru nazývaného HER2, a až následně uvolní dávku chemoterapie přímo do rakovinných buněk a zničí je.

Rakovina prsu se nevyhýbá ani mužům. Jaké jsou její příznaky?

Zdraví

Probíhající III. fáze studie zahrnuje více než 550 pacientek, jejichž onemocnění se rozšířilo a které podstoupily alespoň jedno kolo chemoterapie.

Prozatímní výsledky studie ukázaly, že přípravek Enhertu prodloužil život pacientek s nádory citlivými na hormony o dalších 6,4 měsíce. V malé skupině nemocných s hormonálně necitlivými nádory žily ženy po podání léku o 6,3 měsíce déle.

Klasifikace hormonálně senzitivní nebo necitlivé se týká toho, zda rakovinné nádory mají či nemají velké množství proteinu HER2.

„Jedná se o klíčový moment v historii léčby rakoviny prsu. Můžeme prodloužit dobu, než se rakovina vrátí, a prodloužit dobu přežití,“ říká doktorka Susan Galbraithová, vedoucí onkologického výzkumu v AstraZeneca pro Daily Mail.

Je pozoruhodné, že lék zlepšil dobu přežití u obou skupin rakoviny, což dává lidem naději po celém světě.

Vedlejší účinky

Ačkoliv jde o přelomový lék, jeho použití není bez rizika. Podle studie zvyšuje riziko vzniku plicních jizev nazývaných intersticiální plicní onemocnění (ILD).

Z 550 pacientek mělo 45 z nich různé stupně intersticiální plicní choroby oproti jedné ve skupině s podávanou chemoterapií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám