Laskominy, které potěší zejména děti
Barevné koblížky
Foto: archiv firem
INGREDIENCE
Na těsto |
|
Na polevu |
|
POSTUP:
- Smíchejte mouku s droždím, solí, cukrem a citronovou kůrou a promíchejte.
- Přidejte mléko, žloutek, máslo a rum a ručně vypracujte dohladka.
- Těsto zaprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě asi 30 minut.
- Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na plát vysoký asi 2 cm a pomocí skleničky z něj vykrájejte kolečka.
- Ta opět přikryjte a nechte ještě 15 minut kynout.
- Ideálně ve fritéze (lze i v pánvi) osmažte vykynuté koblížky rovnoměrně z obou stran do zlatova.
- Nechte okapat na mřížce či papírovém ubrousku.
- Na polevu: Podle návodu rozpusťte polevu, nalijte ji zvlášť do misek a obarvěte každou misku jinou barvou.
- Do tekuté polevy namáčejte koblížky a ihned poté je posypte zdobením a nechte ztuhnout.
Jahodoví šneci
Foto: archiv firem
INGREDIENCE
Na korpus |
|
Na náplň |
|
Na zdobení |
|
POSTUP:
- Vyšlehejte žloutky se dvěma lžícemi vody do pěny. Přidejte moučkový cukr s jedním balíčkem vanilkového cukru a opět šlehejte do pěny.
- Zasypejte moukou a kakaem a vyšlehejte dohladka. Nakonec vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem, uhlaďte stěrkou a v předehřáté troubě pečte na 180 °C 9–11 minut.
- Když těsto vyndáte, okamžitě ho posypejte moučkovým cukrem a vyklopte pocukrovanou stranou na čistou utěrku. I s utěrkou ho po delší straně srolujte do rolády a nechte vychladnout.
- Připravte si náplň. Krátce rozmixujte jahody s druhým vanilkovým cukrem. Namočte želatinu do vody. Až nabobtná, zahřejte ji ve vodní lázni, ale nevařte! Teplou ji přimíchejte k jahodám.
- Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do ní opatrně jahodovou hmotu. Náplň pak nechte za občasného míchání ztuhnout v lednici.
- Následně se pusťte do vytváření šneků. Do sáčku se zdobicí tubičkou odeberte asi 3 lžíce jahodové náplně. Opatrně rozmotejte roládu a odstraňte utěrku. Zbytek náplně natřete na celou plochu rozloženého těsta, roládu opět srolujte, ale nechte si asi 5 cm dlouhý nedotočený kousek. Na tuto část nastříkejte zdobicím sáčkem vedle sebe těla a hlavy šneků (na konci silnější proužky).
- Z kandovaného ananasu nakrájejte tenké proužky a namočte jim konce v rozehřáté čokoládě. Takto připravená tykadla zapíchněte vždy po dvou do jednoho šneka. Roládu nechte v lednici tuhnout alespoň po dobu 3 hodin a následně krájejte po šnecích.
Vanilkový pohár s cookies a malinami
Foto: archiv firem
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Uvařte pudink s mlékem a třtinovým cukrem dle návodu na obalu a nechte zchladnout.
- Do pudinku důkladně zamíchejte tvaroh a vyšlehejte dohladka.
- V jiné míse si rozmačkejte 400 g malin s vanilkovým cukrem a zbytkem třtinového.
- Na dno pohárů rozdělte 150 g rozdrobených cookies, pokryjte malinami, a nakonec zalijte krémem z pudinku a tvarohu.
- Poháry uložte asi na hodinu do lednice, vychladlé servírujte dozdobené zbytkem malin a cookies s mátou nebo meduňkou navrch.
Zmrzlinový koláč
Foto: archiv firem
INGREDIENCE
Na korpus |
|
Na 1. náplň |
|
Na 2. náplň |
|
Na zdobení |
|
POSTUP:
- Na korpus koláče rozmixujte v míse ořechy se švestkami na pastovitou hmotu. Tu pak naneste na dno dortové formy a rukama řádně přitlačte.
- Na náplň číslo jedna vyšlehejte mléko s vanilkovou zmrzlinou dle návodu na obalu. Přidejte pastu a zakysanou smetanu a ještě krátce šlehejte. Náplň pak naneste do formy na korpus a uhlaďte.
- Druhou náplň připravte velmi podobně. V míse vyšlehejte mléko s čokoládovou zmrzlinou opět dle návodu na obale. Přidejte kakao a zakysanou smetanu a znovu krátce vyšlehejte. Hmotu naneste na první náplň na korpusu a opět uhlaďte.
- Takto naplněnou dortovou formu uložte alespoň na tři hodiny do lednice.
- Po vychlazení vyjměte dort z formy a ozdobte dle libosti. Například hoblinkami z tmavé polevy nebo čokolády.
yknivoNumanzeSaNyknalC