Hlavní obsah

Laskominy, které potěší zejména děti

Právo, Gabriela Rossi, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou za čas při zvláštní příležitosti nějaká ta sladkost neuškodí. Tak proč ji dětem nedopřát? Navíc naše recepty zaručeně potěší i dospělé.

Foto: Profimedia.cz

Sladké pokrmy, které udělají radost nejen dětem.

Článek

Barevné koblížky

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí Dr. Oetker
  • špetka soli
  • 70 g cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce rumu

Na polevu

  • 2 balíčky světlé polevy
  • gelová potravinářská barva červená
  • gelová potravinářská barva žlutá
  • pestré zdobení

POSTUP:

  • Smíchejte mouku s droždím, solí, cukrem a citronovou kůrou a promíchejte.
  • Přidejte mléko, žloutek, máslo a rum a ručně vypracujte dohladka.
  • Těsto zaprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě asi 30 minut.
  • Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na plát vysoký asi 2 cm a pomocí skleničky z něj vykrájejte kolečka.
  • Ta opět přikryjte a nechte ještě 15 minut kynout.
  • Ideálně ve fritéze (lze i v pánvi) osmažte vykynuté koblížky rovnoměrně z obou stran do zlatova.
  • Nechte okapat na mřížce či papírovém ubrousku.
  • Na polevu: Podle návodu rozpusťte polevu, nalijte ji zvlášť do misek a obarvěte každou misku jinou barvou.
  • Do tekuté polevy namáčejte koblížky a ihned poté je posypte zdobením a nechte ztuhnout.

Jahodoví šneci

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

Na korpus

  • 4 vejce (oddělte žloutky od bílků)
  • 2 lžíce vody (na těsto)
  • 100 g moučkového cukru + na posypání
  • 1 balíček vanilkového cukru Dr. Oetker
  • 130 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa

Na náplň

  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g jahod
  • 2 lžičky želatiny na ztužení krémů
  • 25 ml vody
  • 400 ml smetany ke šlehání

Na zdobení

  • 5–6 plátků kandovaného ananasu
  • 3 kostičky tmavé čokolády

POSTUP:

  • Vyšlehejte žloutky se dvěma lžícemi vody do pěny. Přidejte moučkový cukr s jedním balíčkem vanilkového cukru a opět šlehejte do pěny.
  • Zasypejte moukou a kakaem a vyšlehejte dohladka. Nakonec vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem, uhlaďte stěrkou a v předehřáté troubě pečte na 180 °C 9–11 minut.
  • Když těsto vyndáte, okamžitě ho posypejte moučkovým cukrem a vyklopte pocukrovanou stranou na čistou utěrku. I s utěrkou ho po delší straně srolujte do rolády a nechte vychladnout.
  • Připravte si náplň. Krátce rozmixujte jahody s druhým vanilkovým cukrem. Namočte želatinu do vody. Až nabobtná, zahřejte ji ve vodní lázni, ale nevařte! Teplou ji přimíchejte k jahodám.
  • Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do ní opatrně jahodovou hmotu. Náplň pak nechte za občasného míchání ztuhnout v lednici.
  • Následně se pusťte do vytváření šneků. Do sáčku se zdobicí tubičkou odeberte asi 3 lžíce jahodové náplně. Opatrně rozmotejte roládu a odstraňte utěrku. Zbytek náplně natřete na celou plochu rozloženého těsta, roládu opět srolujte, ale nechte si asi 5 cm dlouhý nedotočený kousek. Na tuto část nastříkejte zdobicím sáčkem vedle sebe těla a hlavy šneků (na konci silnější proužky).
  • Z kandovaného ananasu nakrájejte tenké proužky a namočte jim konce v rozehřáté čokoládě. Takto připravená tykadla zapíchněte vždy po dvou do jednoho šneka. Roládu nechte v lednici tuhnout alespoň po dobu 3 hodin a následně krájejte po šnecích.

Vanilkový pohár s cookies a malinami

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce třtinového karamelového cukru
  • 100 g tvarohu
  • 450 g malin
  • 200 g čokoládových cookies
  • 1 vanilkový cukr
  • lístky máty nebo meduňky

POSTUP: 

  • Uvařte pudink s mlékem a třtinovým cukrem dle návodu na obalu a nechte zchladnout.
  • Do pudinku důkladně zamíchejte tvaroh a vyšlehejte dohladka.
  • V jiné míse si rozmačkejte 400 g malin s vanilkovým cukrem a zbytkem třtinového.
  • Na dno pohárů rozdělte 150 g rozdrobených cookies, pokryjte malinami, a nakonec zalijte krémem z pudinku a tvarohu.
  • Poháry uložte asi na hodinu do lednice, vychladlé servírujte dozdobené zbytkem malin a cookies s mátou nebo meduňkou navrch.

Zmrzlinový koláč

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

Na korpus

  • 100 g vlašských ořechů
  • 150 g sušených švestek

Na 1. náplň

  • 150 ml mléka
  • 1 balíček vanilkové zmrzliny v prášku
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 100 g zakysané smetany

Na 2. náplň

  • 150 ml mléka
  • 1 balíček čokoládové zmrzliny v prášku
  • 1 lžička prosátého holandského kakaa
  • 100 g zakysané smetany

Na zdobení

  • 1 balení tmavé polevy

POSTUP:

  • Na korpus koláče rozmixujte v míse ořechy se švestkami na pastovitou hmotu. Tu pak naneste na dno dortové formy a rukama řádně přitlačte.
  • Na náplň číslo jedna vyšlehejte mléko s vanilkovou zmrzlinou dle návodu na obalu. Přidejte pastu a zakysanou smetanu a ještě krátce šlehejte. Náplň pak naneste do formy na korpus a uhlaďte.
  • Druhou náplň připravte velmi podobně. V míse vyšlehejte mléko s čokoládovou zmrzlinou opět dle návodu na obale. Přidejte kakao a zakysanou smetanu a znovu krátce vyšlehejte. Hmotu naneste na první náplň na korpusu a opět uhlaďte.
  • Takto naplněnou dortovou formu uložte alespoň na tři hodiny do lednice.
  • Po vychlazení vyjměte dort z formy a ozdobte dle libosti. Například hoblinkami z tmavé polevy nebo čokolády.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyři recepty z masa mladých volků

Úžasné hovězí na Den volů. Takto vtipně nazvali v restauraci hotelu Skanzen v Modré speciální menu připravené z vynikajícího hovězího. Šéfkuchař Stanislav...

Čtyři nejproslulejší recepty z Francie

Zveme vás do překrásného prostředí hotelu Chateau Kotěra v Ratboři u Kolína. Obklopeni skvělou architekturou světoznámého architekta Jana Kotěry si pochutnáte...

Výběr článků

Načítám