Hlavní obsah

Křivé nohy nejsou jen estetický problém, mohou i za velké zdravotní potíže

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvodů, proč nemá člověk zcela rovné nohy, je víc. Může jít o stav po pádu či úrazu, příčinou může být i nadváha, nevyváženost svalů dolní končetiny či artróza v kolenním kloubu. Nejde ale jen o estetický problém, pokud má někdo nohy do „O” či do „X”. Pokud situaci zanedbá a postavení nohou neupraví, může si způsobit velké zdravotní potíže.

Foto: Profimedia.cz

Křivé nohy způsobují nepřirozeně velkou zátěž pro klouby.

Článek

Tvar nohou závisí na postavení celé osy těla. „Pokud se změní těžiště, které tvoří pánev, přizpůsobí se postupně také celé tělo. Ať se z jakéhokoli důvodu pánev, která se skládá ze dvou částí, posune, zaujmou jiné postavení i kyčle, protože se musí přizpůsobit váze těla. Dost často také dochází k vychýlení kyčelního kloubu. Trup se snaží nové situaci přizpůsobit, nezahálí a tvaruje se do nepřirozených poloh. Tím dochází k neustálému přetěžování svalů a postupnému zdeformování tvaru nohou. Svalstvo nohou se z tohoto důvodu časem zkrátí, postupně se tvaruje do různých nepřirozených podob, což způsobí i změny na chodidlech,” vysvětluje osobní terapeutka Dana Hodanová ze Studia Danah.

Křivé nohy pak způsobují nepřirozeně velkou zátěž pro klouby, především pro kyčle a kolena, která jsou nadměrně namáhána. To na sebe nabaluje další problémy se zády a krční páteří. Proto se nevyplácí tento problém podceňovat - problémy s kyčelním kloubem má dnes 80 % starší populace.

Za křivé nohy jsou běžně považovány ty, jež mají úhel mezi holenní kostí a stehnem větší než 10°. Tento nesprávný úhel v postavení může být způsobený řadou faktorů.

„Mezi běžnější patří nejrůznější svalové dysbalance způsobené nerovnoměrným či nepřirozeným vývojem, špatné postavení kyčelního kloubu, popřípadě vrozené predispozice, ať již přímo v kyčelním či kolenním kloubu nebo v jiných částech těla, které následně ovlivňují dolní končetiny. Pro příklad lze uvést ´ploché nohy´, které vedou k přibližování kolen k sobě. Podstatným faktorem u těchto onemocnění je také obezita,” upozorňuje primářka MUDr. Michaela Tomanová z Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí.

V různých obdobích jsou určité změny přirozené, dané růstem a fyziologickým vývoje člověka. „V batolecím a předškolním věku je patrné určité výraznější vybočení kolen tzv. ´očka´. Naopak v prepubertálním a pubertálním věku se trend začne obracet a postavení směřuje spíše k vbočení, tedy k ´ikskům´. Vždy ovšem pouze do určité úrovně,” vysvětluje Tomanová.

Na špatném tvaru nohou se může podílet někdy i aktivní sport v dětství. „Po celou dobu růstu se může i sport podílet na naší budoucí anatomii, protože síly působící na kostru se promítají do růstových chrupavek. Jakmile tedy dojde k nadměrnému nebo chybnému zatížení, ovlivní to i kosterní vývoj. Například mladí fotbalisté, kteří intenzivně kopou už odmala, si tvarují nohy do O. Tenistům a hokejistům se zase často nadměrnou zátěží nevhodně vyvíjejí kyčle, kolena a páteř,” upozorňuje ve své knize Labyrint pohybu profesor PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D.

Jak s tímto problémem bojovat?

Léčba těchto onemocnění je různorodá a záleží předně na věku. Zejména v dětském věku se tento problém řeší speciálními vložkami do bot. V dospělosti existují speciální rehabilitační metody, které mohou pomoci. V některých případech se pak volí operační řešení.

V případě rehabilitace a cvičení se jedná o dlouhodobý proces. Cvičí se stabilizační funkce svalů a s tím spojené správné držení v kloubech. Změnit stereotypy přitom může trvat i půl roku. Špatné návyky jsou totiž zafixované nejen ve svalech, ale i v mozku.

„Zpočátku je nutné člověka správně navádět a opravovat, protože cvičí něco, co doposud neznal, co si musí nově prožít a nově zafixovat. Teprve tím, že si správné postavení prožijete a procítíte, jej můžete začít měnit,” upozorňuje ve své knize Kolář.

Jednou z rehabilitačních metod, které mohou pomoci, je tzv. Infinity metoda. Pomáhá ke správnému postavení těla i dolních končetin. „Cvičením s touto metodou můžete docílit kompenzace svalových dysbalancí a tím i napomoci správnému postavení jednotlivých segmentů těla. Jednoduše řečeno posílíme oslabené svaly, jejichž pnutí by mělo zmírnit vyosení,” vysvětluje Tomanová.

Pomoci může i tzv. Dornova metoda. „Jde o jednoduchou manuální terapii. K nápravě dochází pohybem nohou, rukou nebo hlavy a současně tlaku palcem či dlaní terapeuta na ošetřované místo. Svaly se tímto procesem přirozeně zaměstnají a nedochází k šoku ve vazech, svalech a kostech jako při chiropraxi,” vysvětluje terapeutka Dana Hodanová a dodává:

„Následné cvičení speciálních cviků Dornovy metody a SM systému pomáhá k tomu, aby se svaly správně uvolnily, protáhly a posílily tak, aby udržely kosti ve správné poloze. SM systém je zcela unikátní a velmi účinný regenerační program. Hlavním principem cvičení je stažení obvodu pasu šikmými břišními svaly a protažení páteře směrem vzhůru. Tím dochází k nasátí tekutin do ploténky a k podpoře její výživy. Správné držení těla, nejen při pohybu, aktivuje svalové řetězce, ty se propojí od ramen až po chodidla a tvarují klenbu nohy. Zdravotní stav se dá upravit tak, abychom žili bez bolesti.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám