Hlavní obsah

Kousání nehtů může být znakem perfekcionismu i rodinných problémů

Novinky, ema

Zlozvyků je celá řada, málokterý je ale tak odpudivý a obtěžující, jako je kousání nehtů. Trpí jím mnoho lidí, především dětí, ale nevyhýbá se ani dospělým. Málokdo ale ví, co vlastně tento nešvar způsobuje. Důvodů může být několik.

Foto: Profimedia.cz

Kousání nehtů může mít mnoho příčin.

Článek

Je velmi těžké se kousání nehtů zbavit, a to především proto, že jej stejně jako jiné zlozvyky často lidé dělají zcela bezmyšlenkovitě. Výzkum ukázal, že na vině mohou být daleko závažnější důvody než jen obyčejné okousávání nehtů z nudy.

Znamení stresu a úzkosti

Nejběžnějším vysvětlením kousání nehtů je buď stres, nebo nervozita spojená s úzkostí. Mnohé lidi totiž tento nešvar uklidňuje, podobně jako třeba jiné kroucení vlasů, skřípaní zubů, nebo semknutí rtů. Pro mnohé, zdá se, je kousání nehtů satisfakcí, jak se vyrovnat s obtížnými situacemi.

Naučený zlozvyk

Kousání nehtů je podle American Psychiatric Association téměř patologickým jevem, píše Daily Mail. Je zařazeno do skupiny obsedantně kompulzivní poruchy, stejně jako například vytrhávání vlasů, nebo seškrabávání stroupků na kůži.

Někteří psychologové se domnívají, že se tento jev děti naučí pozorováním od dospělých a vesele ho napodobují. Teprve pak zlozvyk aplikují v praxi a obtížně se jej snaží odnaučit, protože jde o naučený, automatický jev.

Špatné pouto mezi matkou a dítětem

Oslavovaný psycholog Sigmund Freud se domníval, že kousání nehtů značilo daleko závažnější příčinu z minulosti. Tou měl být špatný, či přímo nezdravý vztah s matkou. Spolu s dalšími symptomy, mezi které patřilo například časté žvýkání nebo přejídání, Freud věřil, že tento zvyk vznikl proto, že matka nevěnovala svému dítěti dostatečnou pozornost.

Znak perfekcionismu

Loňská studie zjistila, že kousání nehtů může ve skutečnosti vznikat jako projev perfekcionismu než udávané úzkosti. Bylo zjištěno, že k podobnému jednání se uchylují právě ti jedinci, kteří mají sklony k perfekcionismu. Nejčastěji tak činili, když se nudili, nebo byli něčím podráždění.

Studie také zjistila, že tito lidé byli většinou velmi puntičkářští, snadno frustrovaní a kousáním nehtů se snažili rozptýlit myšlenky v psychicky náročných situacích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám