Hlavní obsah

Kontroverzní klonování opět vzbuzuje spory

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW JERSEY

Vášnivý spor kolem zákona o výzkumu lidských kmenových buněk, který se už chystá podepsat demokratický guvernér Jim McGreevey, se rozpoutal ve státě New Jersey. I když jeho litera zakazuje klonování lidí, povoluje darování nevyužitých embryí k výzkumu a k léčení neplodnosti, což odpůrci považují právě za překročení etické meze.

Foto: Jan Soukup

plakát

Článek

"Zákon dovolí, aby byla lidská embrya implantována do dělohy, aby se klonovaný člověk vyvinul do stadia zárodečného plodu a pak byl využit k výzkumu, přičemž může být usmrcen takříkajíc pro náhradní díly," zdůraznili v prohlášení tři republikánští kongresmani.

Zmrzačený Reeve zákon hájí

"Jestli je něco nemorální, pak je to odepřít vědcům přístup k nechtěným embryím, která jsou potřebná k výzkumu," obhajoval naproti tomu zákon herec Christopher Reeve, filmový představitel Supermana, jenž po pádu z koně v roce 1995 ochrnul a angažuje se v podpoře progresívních směrů lékařského výzkumu.

Přijetí zákona v New Jersey otvírá cestu i neexistence federálního zákazu klonovat pro účely reprodukce dítěte nebo vytvoření embrya pro výzkum. Zákon navržený prezidentem Georgem W. Bushem uvízl loni v únoru v Senátu USA, zatímco Sněmovnou prošel poměrem hlasů 241 ku 155.

Reklama

Související témata:

Související články

Stephen Hawking není proti klonování lidí

Nedávné oznámení společnosti Clonaid o naklonování člověka vyvolalo další vlnu nesouhlasu mezi vědci i politiky. Ne všichni však jsou tak nekompromisně proti,...

Sněmovna v USA zakázala klonování lidí

Úplný zákaz klonování lidí ve Spojených státech vydala v pátek americká Sněmovna reprezentantů. Ten, kdo zákon v budoucnosti poruší, půjde až na 10...

Klonování: naděje nebo zkáza?

Co si myslí Čech, který byl v týmu "otců" Dolly? Snad žádný objev na světě tolik nerozděluje vědce jako klonování. Jedni tvrdí, že pokud budeme vytvářet kopie...

Výběr článků

Načítám