Hlavní obsah

Kočičí jóga je velkým trendem, spojuje cvičení a terapii

Novinky, ema

Jóga má mnoho odvětví a s rostoucím zájmem o zdravý životní styl i stále více fanoušků. Nově se rozmáhá i příjemnější a pro milovníky zvířat zajímavá jóga. Cvičí se totiž za přítomnosti koček.

Foto: Profimedia.cz

Kočičí jóga spojuje relaxaci mysli, protažení těla i psychickou terapii.

Článek

Fanoušci jógy, kteří kromě skvělého protažení těla, meditace a uvolnění hledají ještě něco navíc, jistě zajásají. Ve světě se rozjíždí trend, který potěší jejich srdce. Jógové lekce nově doprovází skupina koček, které cvičence provázejí při všech pozicích.

Cvičení s mazlením

Takzvané Cat Yoga sessions byly zavedeny v australském Sydney. Šedesátiminutové lekce se skládají z 45minutového cvičení jógy a 15 minut mazlení s kočkami místo klasické závěrečné meditace a uvolnění. Podle pořadatele lekcí je tento typ jógy určen pro lidi, kteří jsou „vystresovaní z hektičnosti městského života“.

Na facebookových stránkách lektoři píšou, že jako bonus mohou jogíni očekávat „přerušování cvičení od kočičích společníků, které bude jistě strašně moc zajímat, co to proboha ti lidé vlastně dělají“.

Foto: Profimedia.cz

Zvířata se přijdou pomazlit, nejvíc se jim ale líbí cvičící podložky, do kterých zatínají drápky.

Kočičí terapie

Spolumajitel studia Catmosphere, Thomas Derricot, věří, že kočičí jóga je skvělým způsobem, jak snížit stres, úzkost a jak si odnést z hodiny příjemný zážitek. Kočky se během lekce o lidi otírají, chtějí si hrát, nebo si lehnout k člověku a spí.

„Také milují podložky, o které si rády brousí drápky,” řekl pro Telegraph.

Pozitivní účinky kočičí jógy na lidskou psychiku potvrzuje profesor Sir Cary Cooper z organizační psychologie na Manchester Bussines School, který se věnuje i kočičí terapii.

Foto: Profimedia.cz

Na meditaci jsou experty

„Nezbaví vás vašeho problému. Chronický stres, tedy stav, kdy jste vystresovaní nějakou situací či z nějakého důvodu, kočka rozhodně nevyřeší. Je ale skvělým prostředkem pro aktuální změnu nálady, potěšení se a chvilkové zapomenutí na všechen shon a náročnost běžných dní.“

Lekce kočičí jógy se těší velké popularitě. Milovníci koček tedy musí jen doufat, že se podobné hodiny brzy budou konat i u nás.

Foto: Profimedia.cz

Kočičí společníci si na hodinách jógy neberou servítky. Objevují, co lidé dělají, mazlí se a občas si i přičichnou k části těla, která je v tu chvíli nejvíce zaujme.

Anketa

Zúčastnili byste se lekce kočičí jógy?
Ano
85,4 %
Ne
14,6 %
Celkem hlasovalo 280 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám