Hlavní obsah

Když se ze zdravého životního stylu stane posedlost ohrožující život

Novinky, ema

Čím dál víc lidí vyznává zdravý životní styl. Jenomže i z něho se může stát posedlost a závislost, která může být dokonce životu nebezpečná. Takovému stavu se říká ortorexie.

Foto: Profimedia.cz

Někteří lidé, posedlí zdravou stravou, mohou postupně z jídelníčku vyřazovat potravinu za potravinou, až skončí pouze u organického ovoce a zeleniny.

Článek

Odborně se tento stav nazývá orthorexia nervosa a je vyvozen z řeckého slova orthos, v překladu zdravý, a orexis, což znamená chuť. Fanatici do zdravé stravy, ti, kteří se zaměřují pouze na raw, tedy syrové jídlo, nebo místo jídla pijí pouze litry ovocných smoothie, patří mezi nejčastější skupiny postižených touto psychickou chorobou. Ta může vést až v nebezpečnou poruchu příjmu potravy, podvýživě a dokonce i smrti.

Hrozba nemoci stoupá s popularitou nových životních stylů

Lidé, striktně se zaměřující na přírodní raw stravu, potraviny bez průmyslového a rafinovaného zpracování, mohou vykazovat první známky ortorexie. Na rozdíl od anorexie, kdy člověk omezí množství potravy na minimum, ortorexií trpící jedinec se fixuje pouze na „správné“ jídlo.

Jenomže právě tyto interní „předpisy“ mohou snadno vyloučit celé skupiny životně důležitých potravin, což vede následně k letargii, hubnutí, podvýživě, zatímco se člověk domnívá, že žije zdravějším a prospěšnějším způsobem života.

Hrozba této psychické poruchy v poslední době stoupá. Na vině je především trend dnešní doby, kdy je zdravý životní styl čím dál populárnější a ze západu se k nám dostává stále více a více novinek a trendů z této oblasti.

V jídelníčku pouze meloun

Poprvé poruchu pojmenoval doktor Steven Bratman v roce 1997. Sestavil skupinu zabývající se výhradně zdravým životním stylem a pozoroval ji. Na základě svých poznatků pak označil poruchu jako ortorexii a zkušenosti zaznamenal do knihy Healthfood Junkies (Fanatici zdravé výživy). Někteří odborníci si navíc všimli, že s ortorexií může být spojena i obsedantně kompulzivní porucha související s důrazem na kontrolu a rituál.

Jeden z postižených touto psychickou chorobou, populární blogerka zdravého životního stylu z New Yorku, Jordan Youngerová, přiznala, že se v rámci choroby začala obávat i vajec jako nebezpečných potravin.

„Z mnoha potravin jsem si vytvořila fóbii a stále více jsem byla omezována v tom, co mohu jíst. Schovávala jsem se za nálepku veganky,“ řekla mladá blogerka pro Daily Mail. Jordan Youngerová ze svého jídelníčku vyškrtla vše, co by mohlo obsahovat tuk nebo olej, cukry, jedla pouze bezlepkovou stravu založenou na rostlinné bázi.

Jiná pacientka, televizní moderátorka Carrie Armstrongová, uvedla, že v jednom okamžiku pro ni tak přísná osobní pravidla znamenala, že mohla jíst pouze organické melouny. Přiznala, že si vytvořila fóbii z jídla, a přivodila si vážnou nemoc, kvůli které se ani nemohla postavit na vlastní nohy, a ze které se stále zotavuje.

„Nejdříve jsem škrtla maso, potom mléčné výrobky. Stala jsem se vegankou, ale neviděla jsem ty zázračné účinky, které jsem očekávala. Pak jsem přešla pouze na syrovou stravu a nakonec jen na ovoce. Na konci už jsem pozřela pouze organický meloun. Vážila jsem 38 kilo, rozpadaly se mi zuby a vypadávaly mi vlasy,“ řekla televizní hvězda.

Jídlo jako hlavní životní hodnota

Esej, uveřejněná v Yoga Journal doktorem Bratmanem, popisuje, že ortorexie nakonec dosáhne bodu, kdy poškozený tráví většinu svého času pouze tím, že myslí na to, co bude jíst.

„Vnitřní život ortorektika je jen neustálé odolávání pokušení, odsuzování se za poklesky, prokládané osobními pochvalami drobných úspěchů v souvislosti s vlastními nastavenými pravidly. Takový člověk se cítí nadřazený nad ostatními, méně čistými jedinci a jejich stravovacími návyky,“ popsal americký lékař a dodává, že jde o přenos všech životních hodnot i osobního života do záležitosti se stravováním, což dělá z ortorexie skutečnou nemoc.

Od anorexie a bulimie se ortorexie liší tím, že řeší nejen množství, ale zejména kvalitu a původ konzumovaného jídla. Všechny tři nemoci mají ale jedno společné: staví jídlo na první místo životních hodnot.

Britská dietní asociace varuje před prudkým nárůstem ortorexie. Za její hlavní propagátorku, nebo snad tvář, je považována herečka Gwyneth Paltrowová. Ta je velkou vyznavačkou zdravého „clean“ životního stylu, na internetu je k dohledání spousta bezlepkových receptů a dietní programy podle této slavné plavovlásky. Ty samozřejmě neobsahují mléčné výrobky, kofein, alkohol ani rafinovaný cukr či průmyslově zpracované potraviny. A nejlépe ovoce a zeleninu pouze tu, kterou jste si vypěstovali sami na zahrádce. Téměř každý může podstoupit „detox s Gwyneth“.

A ne všichni jí to mají za zlé. Společným pojítkem lidí vyznávajících zdravou a „čistou“ stravu, takzvané clean eating, je na sociálních sítích oblíbený hastag #eatclean.

Reklama

Výběr článků

Načítám