Hlavní obsah

Když nejlepší šéfkuchaři vaří z mléka a mléčných výrobků

Novinky, das

Mléko a mléčné výrobky do české i evropské kuchyně jednoznačně patří. Pokud ti nejlepší šéfkuchaři upustí uzdu své fantazii, pak se i z běžných pokrmů stávají opravdové delikatesy. Vyzkoušejte si s námi hned několik receptů, které vytvořili ti nejlepší šéfkuchaři pro právě probíhající foodfestival MilkParade a kde tedy mléčné výrobky hrají prim.

Foto: Profimedia.cz

I z mléčných výrobků lze udělat skutečné delikatesy.

Článek

Až do 30. června budou mít po celé České republice vybrané restaurace speciální tříchodová menu postavená především na mléce a mléčných výrobcích. Více informací naleznete na www.milkparade.eu.

Quiche Lorraine - se slaninou, ementálem a cibulí
Suroviny na 1 korpus (forma 25 cm v průměru): 175 g hladké mouky, 100 g měkkého másla, 1 vejce, špetka soliSuroviny na náplň: 200 g slaniny, 160 g francouzského sýra (např. gruyere), 4 větší šalotky, snítka tymiánu, 2 stroužky česnekuZálivka: 200 ml zakysané smetany, 200 ml smetany 30 %, 3 vejce, sůl, pepř, muškátový květ
Ze surovin na korpus vypracujeme kompaktní těsto. Vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu.Šalotku nakrájíme najemno a orestujeme se slaninou nakrájenou na kostičky. Před koncem restování vložíme tymián a nasekaný česnek. Krátce orestujeme. Vystydlou směs dáme na těsto, přidáme sýr na kostky a zalijeme zálivkou.Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C cca 30 – 35 minut. Podáváme vlažné nebo i studené, s listovými saláty.
Čokoládová tartaletka
Křehké těsto: 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 2 velké žloutky, 210 g hladké mouky, citronová (limetková) kůra, špetka soli a vanilkyNáplň: 200 g kvalitní hořké čokolády (obsah kakaa 60-70 %), 400 g smetany (obsah tuku 30 %), 30 g medu (cca 1 lžíce), 50 g másla, likér (kávový, amaretto, pomerančový…)
Postup: Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní hmotu a necháme 30 minut vychladit. Poté vyložíme „tartaletkové“ formičky a upečeme při 180°C dozlatova. Vyklopíme z formiček, naplníme teplou náplní, necháme vychladit. Podáváme s kysanou smetanou a čerstvým ovocem.Příprava krému: Smetanu přivedeme k varu, vmícháme máslo a med. Stáhneme z plotny a přisypeme čokoládu nasekanou nadrobno a vymícháme do hladkého, tekutého krému. Poté „vymixujeme“ ponorným mixérem.
Kotletka z mléčného selátka s gratinovaným bramborem, česnekovým puree a omáčkou demi-glace
Suroviny: Kotleta z mléčného selátka - cca 150-200 g, olej na opečení masa, 200 g oloupaných a krátce předvařených brambor, 1dcl smetany (na přípravu brambor), 0,5 dcl smetany na přípravu česnekového puree, 4 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, omáčka demi-glaceVolitelné: větvička tymiánu na brambory, česnek na ochucení brambor
Postup: Kotletu (nejlépe s tukovým krytím) velmi krátce opečeme z obou stran na pánvi a dáme na cca 10 minut dopéct při 180 stupních do trouby.Na česnekové puree oloupeme hrst česneku, rozpůlíme ho a vyndáme klíčky. Vložíme do malého kastrolu a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a scedíme. Tento postup opakujeme 3x až 5x, aby nám česnek změkl a zjemnil svou chuť. Poté takto upravený česnek rozmixujeme s trochou smetany a ochutíme solí a bílým pepřem.Brambory oloupeme a krátce je povaříme v osolené vodě. Necháme vychladnout, přidáme smetanu, dosolíme a případně přidáme naše oblíbené bylinky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů, brambory se smetanou dáme do nepřilnavé nádoby a pečeme cca 30 minut. Pro lepší prezentaci můžeme vyndat brambory krátce před uvařením, zatížit seshora deskou a nechat chladnout zatížené do druhého dne. Poté vykrájíme z brambor čtverce, kroužky či jiné tvary a před servírováním necháme prohřát v troubě.Podáváme s omáčkou demi–glace.
Vanilkové risotto s ovocem
Suroviny: 50 g rýže arborio, 125 ml plnotučného mléka, 1/4 vanilkového lusku, 40 ml smetany, 25 g másla, 20 g cukru krystal, ovoce dle potřeby
Postup: Na másle orestujeme rýži arborio nebo carnaroli, zalijeme plnotučným mlékem tak, aby rýže byla ponořena. Rozřízneme vanilkový lusk a jeho semínka i lusk samotný přidáme do mléka.Necháme pomalu hřát pod pokličkou na co nejmenším plamenu. Zkoušíme rýži, dokud není al dente - v případě potřeby přidáme ještě mléko. Jakmile je rýže skoro hotová, přidáme malé množství mléka. Po uvaření rozdělíme na talíře a dozdobíme ovocem, které máme k dispozici. „Pevnější“ ovoce přidáme k risottu už v rámci vaření. Dozdobíme lístky máty nebo meduňky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám