Hlavní obsah

Když muži začnou ztrácet testosteron

Novinky, das

Hormon, který má nad mužským tělem obrovskou moc. I tak by se dalo hovořit o testosteronu, mužském pohlavním hormonu, který kontroluje velké množství tělesných i psychických funkcí a jeho nedostatek tak nezůstává bez odezvy.

Foto: Profimedia.cz

Hladinu testosteronu výrazně snižuje stres

Článek

Klesající hladinu testosteronu (andropauzu) muži začínají ve větší míře pociťovat kolem 45. roku věku. V důsledku špatného životního stylu, nadmíry stresu a nejrůznějších zdravotních potíží to může být ale i dříve.

Změn, které poté mohou nastat, je velké množství. Od vypadávání vlasů, stárnutí pokožky přes změny postavy, problémy s libidem a potencí po zhoršené soustředění, poruchy nálad a nejrůznější nemoci. Na všechny tyto příznaky se podíváme podrobně.

Ztráta vlasů a projevy stárnutí

Prvními příznaky, které muži při poklesu testosteronu zaznamenají, je řídnutí vlasů, vznik vysokých koutů nebo pleše a celkový pomalejší růst vlasů, vousů a dalšího ochlupení.

Přeměna testosteronu na jeho jednodušší formu zvanou dihydrotestosteron (DHT) negativně působí na vlasové folikuly a je jednou z příčin plešatění ve vyšším věku.

Kdy by měly ženy padesátníků zpozornět

Zdraví

Změny se v andropauze dotknou i samotné pokožky, která se vysušuje, tenčí a více se na ní tvoří vrásky. Docházet může i ke zvýšené lámavosti nehtů.

Změny postavy

S věkem se u mužů snižuje výkonnost svalů a ubývá jejich hmota. Nedostatek testosteronu tyto problémy ještě prohloubí, jelikož začne váznout svalová regenerace a novotvorba svalové hmoty a někdy může docházet i k jejímu úbytku.

Pokud muži v tento okamžik nezmění jídelníček a celkově svůj životní styl, je velká pravděpodobnost, že začnou tloustnout, protože svalová tkáň jako jediná v těle aktivně spaluje kalorie.

Navíc čím víc muži budou tloustnout a přibývat jim tuk, tím bude docházet ještě k většímu úbytku testosteronu, protože tukové buňky přeměňují testosteron na ženský hormon estrogen, což způsobuje snižování cirkulace testosteronu a ještě větší ukládání tuku.

Ženské vnady, o které muži nestojí

Zdraví

Kvůli převaze estrogenu nad testosteronem se navíc začínají zvětšovat prsní žlázy, jde o takzvanou gynekomastii.

S poklesem svalové hmoty hrozí i nebezpečí osteoporózy, tedy řídnutí kostí. Mohou se tak objevit i bolesti svalů, zad či kloubů.

Zhoršená plodnost

Testosteron velmi významně ovlivňuje produkci semenných tekutin, jež pomáhají s pohyblivostí spermií.

Čím více tedy muž testosteronu má, tím více se vyrábí spermií i tekutiny, a naopak čím méně, tím dochází k nižšímu výronu semene a také k nižší pohyblivosti spermií při ejakulaci. V důsledku toho se omezuje i plodnost.

Sexuální život

Testosteron také velmi významně ovlivňuje chuť na sex a požitek z něj. A to jak u mužů, tak u žen. U mužů má také vliv na výběr životního partnera a celkový počet sexuálních partnerek. Ten obvykle roste úměrně s množstvím testosteronu v organismu.

Pokles testosteronu se tedy většinou vždy odrazí i na sexuálním životě jedince. Ve většině případů dochází ke snížení libida a někdy i ke změně v dosažení vyvrcholení. Je to ale velmi individuální záležitost.

Zatímco někteří muži ztratí úplně zájem o sex, u jiných může dojít ke snížení sexuální výkonnosti a u dalších jen k delšímu času a potřebě intenzivnějšího dráždění k dosažení orgasmu.

Podobné to může být i se samotným orgasmem, u někoho bývá slabší, u jiného naopak silnější díky intenzívnější stimulaci.

U mužů se stále zhoršuje plodnost, může za to i kouření a obezita

Zdraví

Při nízké hladině testosteronu může docházet i k poruchám erekce. Testosteron sám o sobě nezpůsobuje erekci, ale stimuluje receptory v mozku, které produkují oxid dusný, jenž pomáhá vyvolávat erekci. Když se hladina testosteronu výrazně sníží, dochází k nižší stimulaci a nastávají problémy s erekcí.

Nicméně poruchy erekce mohou způsobovat i další faktory, proto je velmi důležité řešení problému neodkládat a podstoupit krevní testy, které zjistí, co za problémem skutečně stojí.

Únava a nedostatek spánku

Pokud muž doma nevyvíjí příliš aktivit a po práci se nejraději uvelebí na gauči u televize, pak to nemusí být způsobeno jen vyčerpáním ze zaměstnání či leností, ale právě nízkou hladinou zmíněného hormonu.

Stejně tomu bývá i při problémech s nespavostí, což je o to nebezpečnější, protože dlouhodobý nedostatek spánku a únava mohou podpořit další zdravotní problémy, jako je vysoký krevní tlak, onemocnění srdce či problémy soustředění a psychické poruchy. Proto je důležité zajít včas k lékaři a situaci řešit.

Nedostatek koncentrace a psychické potíže

Testosteron významně působí na centrální nervovou soustavu a poznávací funkce. Při jeho poklesu tak může dojít ke zhoršení paměti, schopnosti soustředit se, vstřebat informace, analyzovat je, orientovat se lépe v prostoru atd. Mužům se tak přestává po všech stránkách dařit.

U některých se objeví i ublížené reakce, depresivní stavy nebo jiné psychické problémy.

Nová image, motorka či milenka aneb Když muž propadne krizi středního věku

Vztahy a sex

Hrozba cukrovky a infarktu

Pokles testosteronu negativně ovlivňuje i hladinu krevního cukru, která má tendence stoupnout, podobně jako citlivost tkání na inzulin, která může naopak klesnout. Tím se snadno zvýší riziko, že u muže propukne cukrovka 2. typu.

Dalším nepříznivým důsledkem nízké hladiny testosteronu je ukládání tuku v oblasti břicha a okolo vnitřních orgánů, což významně zvyšuje riziko pro vznik infarktu a dalších kardiovaskulárních chorob.

Jak testosteron přirozeně zvýšit

Hladinu testosteronu zvýší především změna životního stylu, úprava jídelníčku a náprava všech aspektů vedoucích k nízké hladině testosteronu.

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak výrazně zvýšit přirozenou produkci testosteronu a tím podpořit i lepší tvorbu spermií, je dodat tělu nezbytné vitaminy a minerály z potravy, a to zejména z ovoce a zeleniny. Řešení nabízejí i doplňky stravy obsahující zejména vitamin D, C, H, B6, selen, hořčík, zinek.

Vhodnou variantou může být i dodání testosteronu umělou cestou, tedy pomocí lékové terapie či doplňky stravy.

Co dalšího mohou muži dělat?

  • Omezit stres a naučit se lépe čelit stresovým situacím.
  • Dopřát si dostatek spánku.
  • Pravidelný pohyb. Nicméně to se sportem není dobré přehánět, jelikož přemíra zátěže může hormonu škodit.
  • Dopřát si častý sex.
  • Omezit alkohol, a to zejména pivo, které zvyšuje hladinu estrogenu.
  • Snížit nadváhu.
  • Věnovat se koníčkům či zájmovým aktivitám, které jim dají pocit naplnění.

Reklama

Související články

Pět věcí, které muži tají před ženami

Podle romantické představy by ve vztazích neměla být tajemství. Pravdou ale je, že jen málokteří partneři o sobě vědí úplně všechno. Co před svými partnerkami...

Výběr článků

Načítám