Hlavní obsah

Nová image, motorka či milenka aneb Když muž propadne krizi středního věku

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý muž se jednoho dne dostane do stavu, kdy si začne uvědomovat svou vlastní smrtelnost. Začne mít pocit, že jestli okamžitě ve svém životě něco nezmění, ujede mu tzv. vlak a už si nestihne splnit své sny. Odborníci v této souvislosti hovoří o krizi středního věku.

Foto: Profimedia.cz

Pokles testosteronu se může velmi významně podílet na změnách chování muže.

Článek

Každý muž se s krizí vyrovnává po svém. Zatímco někdo si koupí motorku, sportovní auto, jiný nalezne klid v náruči mladé milenky, další propadne depresím. Velmi záleží, co zrovna v dané životní fázi muži prožívají.

Co vás na přicházející krizi může upozornit

1. Nespokojenost, apatie a nuda - o krizi lze mluvit v okamžiku, začne-li muži vadit vše, co měl do té doby rád, a začne dávat na odiv svou nespokojenost a apatii. Bilancování může v muži probudit hříchy mládí, ale také křivdy a nenaplněné sny, což se začne odrážet ve změně jeho chování.

„Zatímco někteří muži mají v sobě stále nedořešené problémy osobního rázu, jako závislosti na svých potřebách, pochybnosti o svém mužství, nereálné ambice či úzkosti ze strachu, že nedokážou zabezpečit svou rodinu, jiní si začínají uvědomovat, že celý jejich dosavadní život byl jen o povinnostech a žádné zábavě. Přičemž se cítí nedoceněni, protože nikdo nechce ocenit všechny jejich dosavadní oběti,” vysvětluje pro odborný magazín Psychcentral psycholog John M. Russel, Ph.D.

Někoho začnou ovlivňovat negativní zážitky z dětství, které byly již dávno potlačeny a v podstatě i zapomenuty. Paradoxně totiž opět vyplouvají na povrch v době, kdy jedinci konečně naleznou svou životní rovnováhu, jsou silní a schopní se se vším poprat.

„Jako příklad lze uvést muže, kteří se v dětství cítili nemilováni či byli příliš často pasováni do role zlobivých chlapců. Přestože všechny tyto svoje pocity dávno potlačili a později se stali skvělými manželi a otci, najednou je vše zpět. Vrací se jim tak i všechny negativní pocity, které je činí opět zranitelnými,” upozorňuje Russel.

Velmi významnou roli v tomto čase sehrávají i nenaplněné sny z období dospívání. V průběhu let totiž většina těchto snů vzala za své. S věkem se jednoduše začaly měnit priority a některé sny tak začaly po rozumové stránce ztrácet na důležitosti. Tam, kde velí rozum, ale dost často strádá duše, což se opět ukazuje v okamžiku bilancování.

2. Ženy, sex a avantýry - další, co na krizi středního věku může upozornit, je sexuální život muže. „Zatímco s trvalou partnerkou společný čas i sex vyhledává zřídka, společnosti dalších žen se příliš nebrání,” vysvětluje pro deník Today psycholog Jim Conway.

Svou roli zde sehrávají i hormony. Pokles hormonu testosteronu se může velmi významně podílet na změnách chování muže. I z tohoto důvodu je muž často snadným terčem zoufalých či vychytralých třicátnic, kterým již tikají biologické hodiny, ale jejich vysoké nároky jim nedovolují najít si adekvátního partnera mezi stejně starými muži.

3. Změna osobního stylu - známkou krize může být i to, když muž velmi významně změní svůj osobní styl či vzhled a začne více trávit čas před zrcadlem. V takový okamžik by žena měla okamžitě začít muže chválit a lechtat jeho ego. Pokud tak neučiní ona, určitě se velmi brzy objeví nějaká jiná žena, které to nebude činit problém. Zvýšená péče o pleť, vlasy, ale i o svůj jídelníček, to vše doplněné novým šatníkem, už obvykle bývá skutečnou známkou mužských avantýr.

4. Nadměrná konzumace alkoholu - někteří muži se s přicházející krizí neumějí vyrovnat jinak než za pomoci sklenky alkoholu. Bohužel postupem času nezůstanou u jedné, alkoholu tak mohou zcela podlehnout. V takových případech se již partneři obvykle neobejdou bez odborné pomoci.

5. Klasické příznaky deprese - pokud muž začne najednou víc spát, přestane mít chuť na jídlo, budou ho přepadat nevolnosti a celkově začne být apatický, pak je zapotřebí situaci začít okamžitě řešit. Obvykle se tak děje i v důsledku nějaké rodinné tragédie, ztráty zaměstnání či jiné náročné životní situace, kdy se krize středního věku může výrazně prohlubovat.

6. Nostalgie - neustálé vzpomínky na mládí, první lásky a stále častější myšlenky rázu „Co kdyby...” patří taktéž mezi časté příznaky krize středního věku. Je to dáno i tím, že mnozí lidé na svou minulost pohlížejí skrz růžové brýle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám