Hlavní obsah

Když cvičit, tak s komfortem

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Často si člověk, když se rozhoduje, že si vylepší kondici nebo zhubne, začne současně hledat důvody, proč to vlastně nejde. Říká si, jsem tlustý, neohrabaný, všichni mě budou sledovat a hlavně budou se mi smát. Prostě každá výmluva je dobrá.

Článek

Realita je však jiná. O tom se snadno přesvědčíme. V tělocvičně má každý svých starostí dost a nemá čas někoho pozorovat. Chce to jen se rozhodnout a hlavně zahájit změnu. Začneme tím, že si uvědomíme, co vlastně od cvičení očekáváme. Zda si chceme zlepšit fyzičku, zhubnout či tvarovat postavu - prostě musíme si stanovit cíl.

Nový trend: uzavřený klub

Rozhodnout se také musíme buď pro otevřené fitcentrum, nebo dáme přednost uzavřenému, které má klubový charakter. Všechno má své výhody a nevýhody. Otevřená fitcentra obvykle neposkytují takové služby jako klub. Uzavřený klub nabízí zákazníkům značný komfort, a to se samozřejmě odráží i v ceně.

"U nás má klient možnost vyzkoušet si, jak v praxi fungujeme. Začneme o něj pečovat hned, jak překročí náš práh. Každý dostane svého osobního trenéra, který mu podle požadavků sestaví cvičební plán. Vychází z toho, jaký je klientův zdravotní stav, jaké si stanovil cíle, a z takzvané diagnózy pohybového aparátu.

U chronicky nemocných lidí je nezbytné, aby se k cvičení vyjádřil jejich ošetřující lékař. Zjistíme také, jak je na tom klient fyzicky, zda má například zkrácené či ochablé svaly a jestli se ohne až ke špičkám nohou.

Podle toho připraví trenér konkrétní plán cvičení na 4 až 6 týdnů a nového člena seznámí se všemi možnostmi, které zařízení skýtá. Pod jeho dozorem také začne zájemce cvičit na přístrojích. Vysvětlí mu přesně, jak a co cvičit, jaká jsou vhodná doplňková cvičení. Poradí, co prospěje zkráceným svalům, a vysvětlí, jakých chyb se vyvarovat. Některé cviky totiž klient nesmí ze zdravotních důvodů dělat. Prostě rozebere s ním všechno, co člověk má udělat, co nedělat a na co nikdy nesmí zapomenout," uvádí Jan Hnilička, manažer posilovny a trenérů klubu Holmes Place v Praze.

Cvičit se dá každý den

Pro členy má uzavřené fitcentrum (klub) připravenu řadu výhod. Jednou z největších je, že si klient může zacvičit třeba každý den. "Po celý den mají u nás v posilovně službu fitness instruktoři, každý z nich se stará asi o 20 lidí. Stále sledují, jak cvičí, a člověk si je může přivolat, když má nějaké nejasnosti, a poradit se s nimi. Někdy musí instruktor zasáhnout ihned, protože vidí, že návštěvník dělá chyby, které je třeba okamžitě opravit.

Když uplyne doba, na kterou byl tréninkový plán sestaven, následuje další konzultace s osobním trenérem. Podle výsledků nového testování, podle aktuálního zdravotního stavu a zlepšené fyzické kondice se připraví plán na další dobu," dodává J. Hnilička.

V klubu se dá využít i dalších možností k ozdravení organismu. K dispozici bývá pára, sauna, vířivka a místnost k odpočinku. Je škoda, že někteří lidé, snad proto, že nejsou zvyklí na takové výhody, odejdou hned po cvičení domů, nerelaxují a svaly pak nestačí zregenerovat.

Tím ovšem výhody pro členy nekončí, probíhají zde skupinové hodiny aerobiku, jógy apod., které lze absolvovat bez dalších poplatků. K dispozici je vše od rána až do večerních hodin, včetně sobot i nedělí, takže výmluva na nedostatek času neobstojí.

S dobrým fitnescentrem spolupracují i další odborníci. Poradí, jak sestavit správný jídelníček, dietolog připraví vhodnou dietu. Jsou zde také odborníci, kteří se specializují na různé druhy masáží, někde poskytují i kosmetické služby.

Když už jsme pevně rozhodnuti s pohybem začít, je třeba najít vhodné místo. Někdy dáme na doporučení známých, jindy správné fitcentrum hledáme sami.

Co pomůže při výběru:
Pokud chceme intenzívně cvičit, jistě oceníme klimatizaci.
Podíváme se, jaké je vybavení přístroji. Je velký rozdíl, zda jsou stroje nové nebo již po servisu. Někde dokonce vypadají tak, že se při cvičení rozpadnou.
Velmi důležité je zjistit, jestli se stroje dají nastavit pro různé výšky postavy.
Nezapomeneme si ani prověřit kvalitu služeb. Je třeba se ujistit, zda se o nás dobře postarají i po odborné stránce, jestli je cvičení přítomen trenér, nebo jsme ponecháni sami sobě.
Nepodceňujeme ani úklid. Při návštěvě zařízení sledujeme, jak je ve všech prostorách čisto.

Reklama

Související témata:

Související články

Při cvičení se vyplatí osobní trenér

K jarním záchvatům zvýšené péče o tělo patří často snaha co nejrychleji zformovat svou postavu. Cesta vede obvykle do nejbližšího fitcentra, ale ne vždy...

S tchaj-ťi proti stresu i nemocím

Ruce čtyřiceti lidí opisují měkké ladné pohyby, ze kterých najednou vystřelil úder pěstí. A stejně rychle v nich zase zmizí. Těch čtyřicet nadšenců cvičilo...

Výběr článků

Načítám