Hlavní obsah

Každoroční prohlídku u gynekologa se nevyplácí podceňovat

Novinky, das

Pravidelné preventivní prohlídky u gynekologa jsou naprosté minimum, které pro sebe mohou ženy udělat. Bohužel mnohé z nich důležitost těchto prohlídek podceňují anebo se jim kvůli strachu z odhalení onkologického onemocnění záměrně vyhýbají. Přitom právě u nádorových onemocnění je včasné odhalení nemoci jedinou šancí na úspěšnou léčbu, která může vést i k úplnému vyléčení.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelná preventivní prohlídka u gynekologa může zachránit život.

Článek

Pravidelnou gynekologickou prohlídku by ženy starší 15 let měly absolvovat jednou ročně. Tento časový rozestup u drtivé většiny žen zaručuje, že bude případný problém zejména z pohledu zhoubného nádoru děložního hrdla zjištěn včas, tedy ještě v období přednádorových či velmi časných nádorových změn, kdy je naděje na úplné vyléčení téměř stoprocentní.

„Bohužel stále velké procento žen přichází k lékaři v okamžiku, kdy už není zbytí, což ale bývá mnohdy pozdě. Tedy v okamžiku, kdy už je léčba mnohem složitější a ne vždy zcela úspěšná,” upozorňuje gynekolog Miroslav Verner z kliniky Canadian Medical.

Často se tak děje zejména u seniorek, které ukončily pohlavní život a mají pocit, že se jich již tato onemocnění netýkají, což je ale velký omyl.

Na nádorové onemocnění přitom mohou upozornit i neobvyklé změny jako například nepravidelné krvácení, změny na kůži, nahmataná bulka v prsu apod. V těchto okamžicích je dobré gynekologa vyhledat hned, tedy ne až v termínu pravidelné roční prohlídky.

Závažné varovné příznaky onkologického onemocnění

  • Nepravidelné (tj. nemenstruační) vaginální krvácení ať už v souvislosti s pohlavním stykem, nebo zcela náhodně, přičemž obzvlášť opatrné by měly být ženy, které začnou krvácet po přechodu.
  • Akutní či chronické bolesti břicha, zvlášť pokud jsou spojené s dalším příznaky, jako jsou horečka nebo dlouhodobá nevolnost.
  • Nadměrný, zapáchající nebo krvavý výtok
  • Kožní změny v oblasti zevního genitálu (zarudnutí, zbělání, vřídky, …)
  • Kožní změny v oblasti prsní bradavky
  • Hmatatelná bulka v prsu, bolesti prsu či výtok z bradavky

Test DNA detekuje přednádorové stavy rakoviny děložního čípku lépe než cytologie

Zdraví

„Pravidelná prohlídka může někdy přispět i k odhalení pohlavně přenosných chorob, které mohou dlouhodobě probíhat zcela bez příznaků. Gynekolog může rozpoznat i některé nenápadné či jen velmi mírné projevy onemocnění, které samotná žena ani nezaznamená, a na základě toho jí doporučit další speciální vyšetření,“ vysvětluje Verner.

Jak by měla vypadat první gynekologická prohlídka

Podle gynekologa Tomáše Bindera by ke gynekologovi měly začít chodit dívky, které začnou pohlavně žít. Nebo to již plánují.

První preventivní prohlídku je ale dobré absolvovat v 15 letech, a to i v okamžiku, kdy dívka ještě pohlavní styk neměla.

Lékař na prohlídce posoudí vývoj sekundárních pohlavních znaků a podá základní informace k prevenci pohlavně přenosných chorob a neplánovaného těhotenství včetně antikoncepčních metod. Zároveň dívce vysvětlí důležitost prevence zhoubného nádoru děložního čípku.

Rakovina děložního čípku - jak ji zjistit včas, jak jí předejít

Styl

Standardní každoroční prohlídky

Standardní každoroční preventivní prohlídka sestává z vyšetření zevního genitálu, vyšetření pochvy a děložního hrdla v zrcadlech, kolposkopického vyšetření děložního čípku spolu s odběrem onkocytologického stěru, popřípadě ještě vyšetření prsů (pohmatem), zejména u žen s rizikovou rodinnou anamnézou, kde by se s takovým vyšetřováním mělo začít již od věku 25 let.

Podle Bindera by měl gynekolog ženy také upozornit na důležitost samovyšetřování prsou a v jakých okamžicích by měly okamžitě vyhledat lékaře.

Samovyšetření prsou může zachránit život

Zdraví

„Běžnou, byť nepovinnou součástí preventivních kontrol dnes často bývá i ultrazvukové vyšetření vnitřních pohlavních orgánů (dělohy, vejcovodů a vaječníků),“ upozorňuje Verner.

S věkem se mění charakter obtíží a spektrum onemocnění, která ženy postihují, což se může projevit v doporučení některých dalších doplňujících vyšetření.

O vyšetření mamografem se stále šíří řada nepravd a mýtů

Zdraví

„Jde například o screeningové mamografické vyšetření po 45. roce života, test na okultní krvácení či kolonoskopii po 50. roce nebo třeba o denzitometrické vyšetření hustoty kostní hmoty u žen v menopauze,“ dodává gynekolog.

Příznaky rakoviny prsu
Změny ve struktuře pokožky prsu nebo okolí: vtažení. Může být způsobeno bulkou v prsu, která zkracuje prsní vazivo. To táhne tkáň a pokožku dovnitř a vytváří vtažený či promáčknutý vzhled.
Změny ve struktuře pokožky prsu nebo okolí: důlky. Mohou být známkou toho, že došlo k ucpání drobných kanálků v prsu zvaných lymfatické cévy, které pomáhají odstraňovat odpadní produkty z těla. To vede k zanícení a otoku prsu a tvorbě malých důlků připomínajících pomerančovou kůži na velké části pokožky. V některých případech se jedná o známku jednoho konkrétního typu rakoviny prsu – zánětlivého (inflamatorního) karcinomu prsu.
Zesílení prsní tkáně. Může být způsobeno bulkou uvnitř lalůčků mléčné žlázy nebo se může jednat o další známku toho, že došlo k ucpání lymfatických cév, které pomáhají tělu zbavovat se odpadních látek.
Vyrážka podobná ekzému, zarudnutí bradavky nebo jejího okolí. Jde o velmi vzácný příznak rakoviny prsu. V malém množství případů je spojen s Pagetovou chorobou, která je asociována s rakovinou prsu. Její příčina zůstává neznámá a způsobuje vznik červené svědivé vyrážky připomínající ekzém na bradavce nebo v jejím okolí.
Nezvyklý výtok. Pokud z bradavky vytéká samovolně bez zmáčknutí např. krev nebo hnis, může to znamenat, že nádorové buňky vystýlají dukty (malé mléčné kanálky) za bradavkou.
Změny na bradavce: vpáčení, změna polohy nebo tvaru. Vznik vpáčené bradavky (pokud jste se tak již nenarodila), kterou nelze vytáhnout ven, může být známkou toho, že se za bradavkou nachází bulka, která ji vtahuje dovnitř.
Otok v podpaží. Může znamenat přítomnost bulky v lymfatických uzlinách, které se nacházejí v podpaží. Někdy může být bulka v podpaží lépe postřehnutelná než bulka v prsu.
Viditelné žíly na prsu. Vznik žíly na prsu může znamenat ucpání krevní cévy, jež může být způsobeno bulkou nebo zvýšenou dodávkou krve do prsu, což je možná známka nádorového růstu.

Vyšetření po porodu

Na konci šestinedělí by měla každá žena absolvovat gynekologickou prohlídku, při které lékař primárně zkontroluje, jak se zhojila porodní poranění a zda došlo k fyziologickému zavinutí (involuci) dělohy.

„Během vyšetření lze obvykle provést i preventivní onkogynekologický stěr z děložního čípku. Někteří lékaři při této kontrole vyšetřují i prsy a řeší eventuální problémy s kojením,“ uzavírá téma Verner.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám