Hlavní obsah

U rakoviny prsu je důležitá včasná diagnóza, cílená léčba a podpora nejbližších

Novinky, das

Rakovina prsu je u nás nejčastějším zhoubným onemocněním u žen, ročně jí v ČR onemocní přes 7 tisíc pacientek. Karcinom prsu může mít různé podoby, šance na vyléčení vždy záleží na včasné diagnostice a léčbě přizpůsobené na míru stavu konkrétní pacientky. Velmi důležitou roli ve vyléčení ale hraje i psychická podpora nejbližších. Což potvrzují i příběhy nemocných žen.

Foto: Profimedia.cz

Základem prevence zůstává samovyšetření pohmatem.

Článek

Psychická pomoc lidem trpícím závažnými chorobami může mít na zdárný průběh léčby velký dopad, v Česku zatím ale nebývá její přínos tolik zdůrazňován.

„Podpora od blízkého člověka je neskutečně důležitá v celé léčbě,” upozorňuje pacientka Petra Svobodová. Petra a její partner Jiří Halamka se seznámili v roce 2014. Pouze měsíc a půl nato Petře diagnostikovali rakovinu prsu. Společnými silami se jim podařilo nemoc porazit.

„Rozhodně není nejlepší řešení před problémem utíkat, důležité je problém řešit, a to společně. Všem bych doporučil, aby zůstali se svými partnery, podporovali je, tím se vztah a pouto mezi partnery a v rodině upevní,” potvrzuje Petřin partner Jiří Halamka.

Podobnou zkušenost má i paní Radka Kozáková a její dcerka Natálka. „Reakce mého partnera byla nezapomenutelná. Řekl mi, že se nemám ničeho bát, že takovou situaci zvládli i jiní, a tak není důvod, abychom ji nezvládli my,“ říká Radka a Natálka ji doplňuje: „Bylo mi 8 let, když mi to mamka řekla. Podala mi to tak, že je to taková dlouhodobá chřipka, ze které se dostane. Takže jsem žila v tom, že to zvládne a věřila jsem jí.“

Sama Radka také zmiňuje, že musela hodně přemýšlet, jak dceři tuto informaci sdělit, aby v ní nevyvolala strach. To může být velmi těžké, naštěstí však existují pomůcky, které to mohou ulehčit. Zajímavé jsou například komiksy Medikidz, které vysvětlují dětem poutavou a srozumitelnou formou kromě rakoviny prsu také další závažné choroby, třeba karcinom plic nebo roztroušenou sklerózu. Pacienti s těmito diagnózami si je mohou vyžádat od lékaře v tištěné podobě a jsou také k dispozici v elektronické verzi na www.medikidz.cz.

To, že je potřeba s dětmi o nemoci hovořit, potvrzují také psychologové. „Mluvit s dítětem o nemoci slovy je důležité proto, že o té nemoci mluvíme, i když nemluvíme slovy. Děti jsou přeborníci ve čtení nejen verbálního jazyka, ale především emocí – toho, jak se tváříme, jak držíme tělo… a děti z nás moc dobře poznají, jak se cítíme. Proto je potřeba náš projev řeči těla doplnit i řečí slov a narovinu mluvit o tom, co se v rodině děje. Protože to je to, co nám může nejlépe pomoci zvládnout situaci, která není jednoduchá,“ vysvětluje dětská psycholožka Mgr. Lucie Michálková.

Důležitý čas a správně zvolená moderní léčba

O tom, jak bude probíhat léčba, a také o šancích na vyléčení rozhoduje stanovení typu a stadia onemocnění. „Protože moderní medicína rozeznává více druhů rakoviny prsu, dává pacientkám vyšší šance na vítězství v boji s nádorovým bujením díky možnosti přizpůsobit léčbu konkrétní ženě,” upozorňuje doc. Jana Prausová, Ph.D., MBA, předsedkyně České onkologické společnosti ČLS JEP a přednostka Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol v Praze.

Čím dřív se nemoc odhalí, tím větší náskok žena získává. Osmdesát procent žen, které jsou diagnostikovány v časném stadiu, má vyšší šanci nemoc porazit. Ostatních 20 % žen přichází k lékaři s rakovinou prsu v pokročilém stadiu, díky cílené terapii však lze jejich život alespoň významně prodloužit.

Ani nejzkušenější lékař ale nedokáže s absolutní jistotou předpovědět, jak se bude karcinom prsu u konkrétní pacientky vyvíjet a jaká bude reakce jejího organismu na léčbu. Stejně jako v jiných závodech je proto důležité se nevzdávat, i když se možná cíl zdá v nedohlednu.

Každá pacientka by se měla o svou nemoc aktivně zajímat, zmobilizovat síly, najít si správné pracoviště a důvěryhodného lékaře. Odborníkem na posouzení stavu pacientky s nádorovým onemocněním je vždy onkolog. Ten by měl po konzultaci s chirurgem a dalšími specialisty určit léčebný plán a seznámit s ním pacientku ještě před zahájením samotné léčby.

Příznaky, které mohou na nemoc upozornit

Významný vliv na to, aby byla nemoc včas rozeznána, má schopnost žen samotných zachytit jakékoli alarmující příznaky a změny na svém těle. Základem zůstává samovyšetření pohmatem, při kterém je možné v případě nádorového bujení v prsní tkáni nahmatat bulku.

Existuje ale také řada dalších příznaků, které na první pohled mohou působit spíše jako dermatologické obtíže a jako takové je některé ženy podceňují a odkládají návštěvu lékaře.

Příznaky rakoviny prsu
Změny ve struktuře pokožky prsu nebo okolí: vtažení. Může být způsobeno bulkou v prsu, která zkracuje prsní vazivo. To táhne tkáň a pokožku dovnitř a vytváří vtažený či promáčknutý vzhled.
Změny ve struktuře pokožky prsu nebo okolí: důlky. Mohou být známkou toho, že došlo k ucpání drobných kanálků v prsu zvaných lymfatické cévy, které pomáhají odstraňovat odpadní produkty z těla. To vede k zanícení a otoku prsu a tvorbě malých důlků připomínajících pomerančovou kůži na velké části pokožky. V některých případech se jedná o známku jednoho konkrétního typu rakoviny prsu – zánětlivého (inflamatorního) karcinomu prsu.
Zesílení prsní tkáně. Může být způsobeno bulkou uvnitř lalůčků mléčné žlázy nebo se může jednat o další známku toho, že došlo k ucpání lymfatických cév, které pomáhají tělu zbavovat se odpadních látek.
Vyrážka podobná ekzému, zarudnutí bradavky nebo jejího okolí. Jde o velmi vzácný příznak rakoviny prsu. V malém množství případů je spojen s Pagetovou chorobou, která je asociována s rakovinou prsu. Její příčina zůstává neznámá a způsobuje vznik červené svědivé vyrážky připomínající ekzém na bradavce nebo v jejím okolí.
Nezvyklý výtok. Pokud z bradavky vytéká samovolně bez zmáčknutí např. krev nebo hnis, může to znamenat, že nádorové buňky vystýlají dukty (malé mléčné kanálky) za bradavkou.
Změny na bradavce: vpáčení, změna polohy nebo tvaru. Vznik vpáčené bradavky (pokud jste se tak již nenarodila), kterou nelze vytáhnout ven, může být známkou toho, že se za bradavkou nachází bulka, která ji vtahuje dovnitř.
Otok v podpaží. Může znamenat přítomnost bulky v lymfatických uzlinách, které se nacházejí v podpaží. Někdy může být bulka v podpaží lépe postřehnutelná než bulka v prsu.
Viditelné žíly na prsu. Vznik žíly na prsu může znamenat ucpání krevní cévy, jež může být způsobeno bulkou nebo zvýšenou dodávkou krve do prsu, což je možná známka nádorového růstu.

Pink October

Akce s názvem Pink October je celosvětová osvěta, jež má pomoci ženám z celého světa získávat nejnovější informace ohledně léčby rakoviny prsu.

U nás se osvětě věnuje např. projekt Aliance žen s rakovinou prsu Bellis – pořádá řadu akcí, na nichž se setkávají ženy s rakovinou prsu s veřejností. Zajímavé informace také naleznete na www.jetooprsa.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám