Hlavní obsah

Kapesní přístroj má pomoci celiakům při výběru bezlepkového jídla

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhadem asi 100 000 lidí trpí v České republice celiakií. To je onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Bohužel lepek se nachází kolikrát i tam, kde by ho člověk málokdy čekal. Hledání bezlepkových jídel tak může být ze začátku pro některé pacienty poněkud složité.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přístroj dokáže analyzovat jídlo a detekovat v něm lepekVideo: Reuters

 
Článek

S rozeznáváním potravin vhodných do bezlepkové stravy to lidé nemají snadné. Ulehčit jim to mohou ale vynálezy dnešní moderní doby. S jedním takovým přicházejí i vědci z Kalifornie, kteří testují provoz přenosné technologie, která ihned strávníkům ukáže, zda jejich pokrm obsahuje lepek, či nikoli.

„Když člověk jí někde venku, vlastně hraje takovou ruskou ruletu. Může se stát třeba nedopatření nebo nedorozumění s obsluhou a nemocný člověk tak může pozřít lepek, aniž by to tušil,“ říká Shireen Yatesová, ředitelka start-upu, který vyvinul moderní přístroj pro pomoc celiakům.

Smajlík signalizuje jídlo bez lepku

Přenosný přístroj dokáže detekovat vzorek potraviny a následně signalizovat, zda lepek obsahuje, nebo ne. Do kazety se vloží vzorek jídla o velikosti hrášku a o dvě minuty později se objeví výsledek.

Smajlík potvrzuje, že je jídlo bezlepkové a celiak se na 98 % nemusí bát jeho konzumace. Pokud jídlo lepek obsahuje, na přístroji se objeví symbol pšenice a nápis ´gluten found´, tedy v překladu ´obsahuje lepek´.

Přístroj, který je zatím ve fázi experimentální, využívá k detekování lepku v potravinách chemické reakce mezi protilátkami a lepkem. Zařízení obsahuje senzor, který zjišťuje, zda reakce proběhla, nebo ne. V danou chvíli se přístroj zaměřuje pouze na lepek, v budoucnosti jsou ale ambice takové, že by se měl jeho rozsah rozšířit na více potravinových alergenů.

„V současné chvíli testujeme přístroj na arašídovou a laktózovou intoleranci. Nakonec se ale chceme dostat do bodu, kdy rozezná cokoli, co do něj navolíte, a dá vám okamžitou odpověď,“ řekla Yatesová.

První objednávky bude firma Nima, specializující se na potravinové alergie, přijímat v několika příštích měsících. Kapesní přenosný přístroj by měl stát mezi 200 až 250 dolary za kus (cca 4800 až 6000 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám