Hlavní obsah

Japonci upozornili na riziko při výrobě plochých monitorů

LONDÝN

Výroba plochých obrazovek televizorů a počítačů možná ohrožuje zdraví lidí, kteří pracují s kovy, jež jsou při kompletování obrazovek používány. Myslí si to japonští lékaři, kteří ošetřovali mladého zaměstnance elektronické firmy s velmi vážným onemocněním plic. O případu informoval časopis European Respiratory Journal.

Foto: Anna Čelouchová

Pohled z arkády na nádvoří zámku. Takový měli i jeho poslední majitelé.

Článek

Ve světě roste zájem o přístroje s plochou obrazovkou a evropští obchodníci ujišťují, že pro zákazníky monitory nepředstavují žádné zdravotní riziko. Lékaři z tokijské nemocnice Toranomon však žádají výzkum používaného materiálu.

V plicích nemocného mladého muže, který ve výrobně monitorů pracoval čtyři roky, našli kovy, s nimiž byl muž v práci ve styku. Trpěl fibrózou plic, při níž je silně poškozena plicní tkáň a polovina nemocných umírá. Japonec měl navíc rozedmu plic. Monitory jsou potahovány oxidem india a cínu známým pod zkratkou ITO, a právě jeho částice byly nalezeny v pacientových plicích.

Bylo zaregistrováno jedno úmrtí na vdechnutí ITO a tokijské lékaře zarazilo, že mrtvý i pacient pracovali v téže továrně. Vyzvali proto k podrobnému prozkoumání ITO a ohrožení lidí, kteří s ním pracují. Mluvčí britského svazu informačních technologií Intellect řekla stanici BBC, že monitory prodávané v Británii jsou kompletovány v Asii a do obchodů se dostanou už v podobě, která nemůže zákazníkovo zdraví ohrozit.

Firma Sony nedávno oznámila, že má potíže uspokojit evropský trh, na němž se poptávka po plochých obrazovkách od března do září zdvojnásobila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám