Hlavní obsah

Jaké trendy ve stravování ovládnou letošní rok

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeleninové chipsy, semínka kustovnice čínské přezdívané goji nebo avokádové toasty. To všechno jsou potraviny, které v minulosti zažívaly velký rozmach. V roce 2021 je ale všechno jinak.

Foto: Profimedia.cz

Slupky od banánů možná nahradí maso.

Článek

Minulý rok se nesl ve znamení velkých změn a zmatků. I proto se většina z nás upnula na věci, které nám poskytovaly komfort. Mezi ně patří nepochybně i jídlo.

Místo nových potravin se proto mnoho lidí vrátilo k tradičním pokrmům připomínajícím jejich dětství. A v tomto trendu budou mnozí z nich pokračovat i v tomto roce.

Veganství na vzestupu

Veganskou stravu bez použití produktů živočišného původu si zamilovává čím dál tím více lidí. S touhou po minimalizaci odpadu navíc získávají na popularitě i části potravin, které dříve letěly rovnou do koše.

Příkladem je slupka od banánů. Někteří kuchaři ji přidávají do kari, jiní ji používají jako náhradu za vepřové maso. Do přízně se dostávají i takové suroviny jako slupky od ovoce či košťál květáku.

Proč je dobré, aby se biopotraviny staly nedílnou součástí našich jídelníčků

Zdraví

Nápoje bez alkoholu

Abstinence je v módě a lidé touží po nápojích, které uspokojí jejich chuťové pohárky. Mimo slazených limonád se dostávají do obliby i nealkoholické destiláty a speciální ochucené sodovky bez kalorií.

Masa méně, ale vyšší kvality

„Veganství bude stále populárnější. Lidé, kteří se ale touto cestou nevydají, zároveň budou zodpovědnější při výběru masa a místo kvantity budou sázet na kvalitu,“ říká šéfkuchař Will Bowlby pro Daily Mail.

Není maso jako maso

Zdraví

Luxusní vafle

Zatímco loni domácímu pečení dominoval banánový chlebíček a jeho nejrůznější variace, letošek se ponese ve znamení vaflí. Na klasické vafle ale zapomeňte. Od té doby, co se Instagram stal součástí našich životů, musí být jídlo nejen chutné, ale také dobře vypadat. Vafle proto zdobte sezonním ovocem, rozvary, oříšky nebo třeba oříškovým máslem a nezapomeňte na posypky.

Potraviny, které mohou zmírnit depresi

Zdraví

Bottarga

Zní vám tento název příliš exoticky? Není divu, tento pokrm rozhodně nepatří do běžné kuchyně. Bottarga je sušený kaviár. Pochází ze zemí kolem Středozemního moře a tradice výroby sahá až do dob před naším letopočtem.

Bottarga se vyrábí z ušlechtilých ryb, jako je parmice, tuňák nebo mník mořský. Jikry těchto ryb se ukládají do formy s mořskou solí, kde se jikry lisují a vysychají několik týdnů. Tato lahůdka se používá jako dochucovadlo.

Jedná se o symbol vysoké gastronomie a s nadsázkou se dá říci, že v roce 2021 nahradí lanýže.

Reklama

Související témata:

Související články

Potraviny, které zvyšují koncentraci

Čím dál tím víc firem přechází na práci z domova. Kvůli novým nařízením navíc zůstáváme doma více, a to samé platí i pro naše děti. Stejné pracovní prostředí...

Potraviny, které mohou zmírnit depresi

Zima se pro mnoho lidí nese ve znamení sezonní afektivní poruchy. Může za to nedostatek slunečních paprsků, ale také chlad a nepřízeň počasí. Výsledkem je pak...

Výběr článků

Načítám