Hlavní obsah

Proč je dobré, aby se biopotraviny staly nedílnou součástí našich jídelníčků

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože jsou i u nás biopotraviny stále populárnější, mnozí lidé se jim brání. Někdy za tím stojí stále nedostatek informací, horší dostupnost, ale i vyšší cena, což už dnes nemusí být ale pravidlem. Zařazením těchto potravin do svých jídelníčků přitom můžeme udělat mnohé i pro naši přírodu. V obchodech je naleznete s logem biozebra či biolist.

Foto: Profimedia.cz

Biopotraviny jsou úzce spjaté s ekologickým zemědělstvím

Článek

Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, které nevyužívá žádná průmyslová hnojiva ani chemické látky, jako jsou například pesticidy, ale sází jen na přírodní procesy, statková hnojiva, zelené hnojení či kompost.

Jedná se tak o způsob hospodaření s kladným vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům a přírodě. Tradiční postupy jsou přitom doplňovány o moderní agrotechnické poznatky, které farmářům umožňují pěstovat bioprodukty ve větším měřítku, než bylo v dřívější době možné.

Půda je pak živá, plná žížal a nejrůznějších přirozených mikroorganismů. Mnohem lépe přitom vsakuje a zadržuje vodu, plodiny na ní pěstované lákají velké množství hmyzu, což se velmi významně odráží i na celkové krajině.

Kdyby všichni zemědělci hospodařili jako já, byl by to ráj, říká kutnohorský vinař Rudolfský

Muži

U živočišné výroby ekologického zemědělství je také pohlíženo na zásady etického přístupu vůči chovaným zvířatům. Zvířata mají navíc pravidelný přístup na pastvu, jsou krmena organickým krmivem a platí u nich omezení v používání antibiotik a růstových hormonů.

Zvířata mají také dostatečný prostor při ustájení, musí mít stálý přístup na pastvu nebo aspoň výběh, mláďata jsou delší čas krmena mateřským mlékem a jsou většinou chována po skupinkách, aby mohla růst v téměř přirozených podmínkách bez stresu, kterému nejsou vystavena ani při porážce, která je co nejšetrnější.

Za ovčími sýry v bio kvalitě je pořádný kus práce

Styl

Jaké jsou další výhody biopotravin

Za největší přednosti biopotraviny je považovaná výtečná chuť jdoucí ruku v ruce s poctivostí pramenící s faktem, že pěstování ani chov není urychlován, nepoužívají se při něm žádná umělá barviva, dochucovadla nebo náhražky.

V biokvalitě pak vybírejte především jablka, papriky, celer, okurky, hrozny, brambory, špenát a jahody, které se v rámci běžného pěstování nejvíce chemicky ošetřují. U citrónů a pomerančů v biokvalitě lze pak bez obav používat i jejich kúru při vaření či pečení.

Na biokvalitu vsaďte i v případě celozrnných obilovin, dnes lze za rozumnou cenu sehnat v této kvalitě i rýži, pohanku, jáhly, quinou, ale i mouku či krupici.

Asi největší rozdíl v chuti pak objevíte u mléka, mléčných výrobků či masa a masných výrobků.

Bioženy aneb Když ženy podlehly zdravému životnímu stylu

Styl

Pozor, bio neznamená dietnější

Mnozí lidé mají stále mylnou představu, že pokud si koupí bio výrobek, tak do svého těla dostanou dietnější variantu. Ale bio máslo stále obsahuje stejné množství tuků jako konvenční máslo, tudíž i máslové sušenky budou zřejmě obsahovat zcela stejný obsah cukru i tuku jako konvenční sušenky. I biopotraviny tedy mohou obsahovat cholesterol, nadměrné množství soli, cukru apod.

Pokud tedy držíte dietu či si jen hlídáte množství zkonzumovaného cukru a tuku ve svém jídelníčku, pak musíte i u biopotravin sledovat množství obsažených nutričních látek stejně jako u konvenčních potravin.

Stále více žen podléhá kouzlu přírodní kosmetiky

Styl

Jak poznáte, že se jedná skutečně o biopotraviny

Podle evropské legislativy musejí výrobci splňovat velmi přísná kritéria a mít platný certifikát. Zákonem je stanovena i značka – českým logem je „biozebra“, v rámci Evropské unie je to „biolist“.

Na dodržování všech pravidel pro ekologické zemědělství u nás dohlížejí celkem čtyři kontrolní organizace (KEZ, ABCert, Bureau Veritas a Biokont) pověřené Ministerstvem zemědělství, které vydávají jednak samotné certifikáty, ale také provádějí i pravidelné a namátkové kontroly jak u biofarem, zpracovatelů, tak velkoobchodníků.

Může se vám hodin na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Potraviny, které zvyšují koncentraci

Čím dál tím víc firem přechází na práci z domova. Kvůli novým nařízením navíc zůstáváme doma více, a to samé platí i pro naše děti. Stejné pracovní prostředí...

Výběr článků

Načítám