Hlavní obsah

Jak úspěšně bojovat proti odpolední únavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráno vstáváte s pocitem, že dneska zvládnete cokoliv, ale jakmile udeří druhá hodina odpoledne, jako by vám někdo vzal vítr z plachet. Pokud bojujete s poobědovou únavou, věřte, že nejste zdaleka jediní. Na vině je náš vnitřní cirkadiánní systém, se kterým lze ale bojovat. Jak si poradit s vyčerpáním a mozkovou mlhou?

Foto: Profimedia.cz

Odpolední únavou trpí mnoho lidí.

Článek

1. Vypijte trochu vody

Pokud nevíte, proč se cítíte unavení a mysl máte jako v mlze, zkuste vypít sklenici vody. Lidé zejména v kanceláři mají často problém s pitným režimem, přitom dehydratace je jedním z nejčastějších důvodů únavy.

Dokonce i mírná úroveň dehydratace - ztráta vody v těle 1 % až 2 % - může podle výzkumu zhoršit kognitivní výkonnost a způsobit špatnou koncentraci a problémy s krátkodobou pamětí, jakož i náladovost a úzkost.

2. Rozsviťte světla nebo vyjděte ven

Pokud se po obědě cítíte malátní, vyzkoušejte své tělo vystavit světlu. Pokud nemáte možnost jít se na chvilku projít ven, rozsviťte alespoň světla tam, kde pracujete. Podle výzkumu totiž intenzivní světlo může pomoci zlepšit bdělost a vitalitu.

„Nejúčinnějším nástrojem je denní světlo, protože má největší intenzitu,“ vysvětluje odborník na spánek Paul Glovinsky pro Huffington Post.

Sedm věcí, které byste měli ráno udělat pro větší přísun energie

Zdraví

3. Zdřímněte si

Spolehlivá rada, kterou si ale příliš mnoho lidí nemůže dovolit. Pokud patříte mezi těch několik málo výjimek, nebojujte zbytečně proti únavě a dopřejte si trochu času na odpočinek, abyste mohli dokončit den v plné síle.

„Někomu vyhovuje dvacetiminutovka, jinému prospívá 30 nebo 45 minut. Vyhnul bych se ale hodinovému a delšímu odpočinku, který může rozhodit naše vnitřní hodiny,“ radí Glovinsky.

4. Promluvte si s někým

Angela Karachristosová, kariérní koučka, která dříve pracovala v oblasti lidských zdrojů, uvedla, že ji odpolední propad zasáhne každý den přesně ve 14 hodin. „Snažím se proto si naplánovat na tuto dobu schůzky nebo rozhovory s kolegy, abych se povzbudila na zbytek dne. Intenzivní práci se naopak snažím soustředit na dopoledne, kdy jsem nejvýkonnější.”

Potraviny, které zvýší vaši hladinu energie

Zdraví

5. Občerstvěte se

Pokud potřebujete příjemně nakopnout, dopřejte si svačinku. To, co jíme a pijeme, totiž může mít velký dopad na naši koncentraci, řešení problémů a paměť. Mezi nejlepší stimulanty koncentrace přitom patří brokolice, obiloviny, čočka či vejce.

Ideální je také si udělat přestávku na svoji oblíbenou kávu a dojít si pro ni do nedalekého bistra. Tím pádem se i projdete a načerpáte sluneční světlo.

6. Věnujte se aktivitě, která vás naplňuje

Pokud jste psychicky i fyzicky vyčerpaní a máte flexibilní práci, rozvrhněte si svůj čas tak, abyste se po obědě věnovali aktivitě, která vám přináší radost. Odpovědi se mohou lišit v závislosti na vašich osobních potřebách a osobnosti.

„U některých lidí to může být pohyb, například procházka nebo protažení. U jiných se může jednat o meditaci, čtení knížky či jinou formu relaxace,“ říká psycholožka Proto Adjoa Oseiová.

Reklama

Související články

Potraviny, které zvýší vaši hladinu energie

Vstáváte nevyspalí se špatnou náladou, přes den jste nesoustředění a občas byste nepohrdli ani odpoledním šlofíkem? Pak se o vás možná pokouší jarní únava. Jak...

Jak se vymanit ze spárů mozkové mlhy

Probouzíte se unavení a přes den máte pocit, jako by váš mozek zahalila mlha? Rozostřené vidění, špatné soustředění a neschopnost reagovat pohotově je čím dál...

Výběr článků

Načítám