Hlavní obsah

Jak sociální média ovlivňují lidské zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální média sehrávají v životě lidí významnou roli. I díky nim jsou všichni mnohem více propojení, než kdy bývali. Jenže i v tomto případě platí, že všeho moc škodí.

Foto: Profimedia.cz

Jak moc sociální sítě ovládají váš život?

Článek

Veškerá sociální média mohou být dobrým sluhou, ale zlým pánem. Neustálý příval nejen negativních zpráv, ale i hrané dokonalosti dokáže s lidským zdravím dost zamávat.

Podle odborníků nás ovlivňují mnohem více, než si umíme představit. Největší negativní dopad je viditelný v následujících oblastech.

Sebevědomí

Podle odborníků máme všichni svůj spravedlivý podíl na nejistotách, které nás trápí. O některých dokážeme mluvit veřejně, o jiných raději mlčíme. Zdravé sebevědomí si budujeme všichni, ovšem neustálý příval dokonalých fotek a životů na sítích nám v tom příliš nepomáhá.

Jak zjistil výzkum Kodaňské univerzity v Dánsku, řada lidí trpí tzv. „facebookovou závistí“.

Největší ničitelé našeho sebevědomí

Vztahy a sex

„Když odvozujeme vlastní hodnoty na základě toho, jak si vedeme ve vztahu k ostatním, logicky umisťujeme své štěstí do nestálého prostředí, které je zcela mimo naši kontrolu,“ uvádí pro server Independent psycholog Tim Bono.

Jakmile si začnete uvědomovat, kolik času trávíte sledováním profilů jiných lidí, můžete to výrazněji omezit a tím se více soustředit sami na sebe a své sebevědomí v reálném životě.

Mezilidské vztahy

Pro každého člověka je v životě důležité navazovat reálné vztahy a vzájemně komunikovat. To však bývá obtížné, protože si stále častěji povídáme s někým po internetu než v reálu z očí do očí.

Temná stránka seznamovacích aplikací

Vztahy a sex

Že internetová popularita není vždy tak skvělá, jak se zdá, tvrdí i bývalá modelka Stina Sandersová, která má na Instagramu před 66 tisíc sledujících. V ní samotné prý sociální média stále častěji vyvolávají pocit, že je nějak opomenuta.

„Z vlastní zkušenosti vím, že stačí vidět fotky přítele z večírku, na kterém jsem já být nemohla, a hned mám pocit, že jsem zase o něco přišla. To pak způsobuje, že se cítím osamělá a úzkostná.“

Paměť

Sociální sítě jsou skvělým způsobem, jak si uchovat či připomenout důležité chvíle, které se odehrály v minulosti. Mohou ale stejně tak zkreslovat způsob, jakým si pamatujeme určité okamžiky našeho života.

Jak moc fotky na sociálních sítích lžou

Styl

„Pokud veškerou pozornost zaměříme na zachycení nejlepších záběrů, které budou všichni obdivovat na sítích, o to méně jich ve výsledku bude, stejně tak jako reálných vzpomínek na daný okamžik,“ potvrzuje Bono.

Spánek

Dostatek spánku je pro každého nesmírně důležitý. Jenže mnoho lidí ještě těsně před ulehnutím, nebo dokonce i v posteli, neodkládá telefon a kontroluje, co se kde událo, čímž bojkotují kvalitu spánku.

Nečekaný důsledek spánkové deprivace

Zdraví

„Stačí, že pocítíme úzkost nebo závist z toho, co tam vidíme, což bude udržovat náš mozek v pohotovosti a bránit mu usnout,“ tvrdí psycholog.

„Navíc světlo z mobilů jen pár centimetrů od obličeje může potlačovat uvolňování spánkového hormonu melatoninu.“

Návod, jak rychle usnout

Zdraví

Pro lepší kvalitu spánku odborníci doporučují minimálně 40 minut před ulehnutím, klidně i hodinu, do telefonu a podobných zařízení raději vůbec nekoukat.

Rozsah pozornosti

Sociální média mají vliv nejen na naše podvědomí, ale také na schopnost se soustředit, když jsme vzhůru. Je neúnosné, aby lidský mozek pobral veškeré informace na sociálních sítích. Čím více jich je, o to snáze se mozek rozptýlí.

Syndrom hlavní hvězdy aneb Když propadnete sociálním sítím

Styl

„Sociální média nám poskytla jednoduchý prostředek, jak se neustále poddávat pokušení v podobě okamžité a snadno dostupné zábavy,“ vysvětluje Bono.

Pokud podle něj nejste schopni alespoň chvíli přestat kontrolovat svůj mobil, máte potíže s pozorností a soustředěním a měli byste se zaměřit na procvičování vlastní vůle.

Duševní zdraví

Mnohými studiemi bylo nejen dokázáno, že sociální média mají výrazní vliv na celkovou nespokojenost lidí, mohou podle nich rovněž vést k rozvoji problémů s duševním zdravím.

Péče o duševní zdraví aneb Pozor na rané známky deprese či úzkosti

Zdraví

Studie z března 2018 zjistila, že více než třetina z tisícovky účastníků z tzv. generace Z (lidé narození od 90. let minulého století do roku 2012) se rozhodla nadobro skoncovat se všemi sociálními sítěmi, jelikož v nich jejich sledování vyvolávalo úzkost, smutek či deprese.

DJ Ben Jacobs, který má na Twitteru přes 5000 sledujících, si dal v roce 2016 na čas pauzu od této platformy a později prohlásil, že pro něj byla „opravdu přínosná“.

„Twitter ve mně vyvolával pocity úzkosti. Pomalu mi docházelo, že jsem se stále častěji zabýval pocity tisíců lidí, které jsem sledoval, ačkoli oni ani nevěděli, kdo jsem já. Od mojí pauzy na síti mám čistější hlavu a více času věnovat se i jiným věcem,“ popsal.

Kde hledat pomoc při duševní krizi

Zdraví

Pokud máte pocit, že vás sociální sítě přetěžují, nemusíte se od nich rovnou zcela odtrhnout. Stačí si stanovit časové úseky, ve kterých se místo nic budete věnovat něčemu zcela jinému. I drobná změna může mít na vaše zdraví velký vliv, tvrdí doktor Bono.

Anketa

Umíte si představit život bez sociálních sítí?
Ani náhodou, je to můj život
4,9 %
Moc ne, ale asi by to bylo vhodné
23,7 %
Ano, už jsem je ze svého života vyloučil/a
18,3 %
To mi nikdy nic moc neříkalo
53,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 371 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám