Hlavní obsah

Jak skoncovat jednou provždy s kouřením

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestat s kouřením patří mezi nejčastější novoroční předsevzetí. Odvyknout si od kouření ale není nic jednoduchého ani okamžitého. Proto je tak důležité nalézt skutečně ten nejoptimálnější způsob, jenž pomůže se zvládnutím závislosti.

Zbavte se fyzické závislosti na kouření za 30 minutVideo: Novinky

 
Článek

1. Náhradní nikotinová léčba - pomáhá uživateli v odvykání kouření tím, že dodává do těla nikotin v čisté formě. Ten pak oslabuje abstinenční příznaky. Do organismu se tak nedostávají žádné škodlivé látky (např. dehet, oxid uhelnatý), jež jsou součástí cigaretového kouře.

Mezi tuto léčbu patří celá řada přípravků volně dostupných v lékárnách - např. nikotinové náplasti, žvýkačky, inhalátory či pastilky. Lidé by si měli uvědomit, že tyto výrobky pomohou jen skutečně motivovaným lidem se silnou vůlí. Pro ostatní je to jen vyhazování peněz. Navíc tento způsob odvykání není vhodný pro kardiaky a těhotné.

2. Elektronická cigareta - má kuřákovi poskytnout co nejdokonalejší simulaci skutečného kouření, ale bez jeho nežádoucích efektů. E-cigareta obsahuje kromě čistého nikotinu také nosný plyn a aromatické látky. Nicméně jelikož u této cigarety nedochází ke spalování, z cigarety nevychází žádný nebezpečný kouř a nepříjemný zápach. Lze tedy tuto cigaretu užívat i v nekuřáckých prostorách.

Přestože výrobci tvrdí, že lze díky elektronické cigaretě přestat s kouřením, odborníci na závislosti tato tvrzení nepotvrdili. Podle nich se zachovává a napodobuje rituál kouření, což jen podporuje psychickou závislost na cigaretách.

3. Léky na předpis - mezi nejúspěšnější metody v boji s tabákovou závislostí patří lék Champix, který neobsahuje nikotin, ale pouze účinnou látku vareniklin, která se váže v mozku na receptory, kam se běžně váže nikotin. Tomu je tak k receptorům zablokován přístup.

Celý proces v mozku ve finále končí vyplavováním dopaminu, který pomáhá vyrovnat se s abstinenčními příznaky a způsobuje pocit štěstí. Zmíněné účinky ve výsledku způsobují, že kuřák postupně přestává mít potřebu zapálit si cigaretu. Léčba tímto lékem trvá obvykle 12 týdnů až 6 měsíců a je doporučována u kuřáků, kteří kouří více jak 10 cigaret za den a zapalují si běžně již v první hodině po probuzení. Pomoci s odvykáním mohou i antidepresiva, jež pomáhají lidem zbavit se závislosti především po psychické stránce.

4. Akupunktura - dokáže tlumit abstinenční příznaky po ukončení kouření. U odvykání kouření je nutno počítat s tím, že po sérii akupunkturních sezení (většinou 6-7 sezení v 1týdenních intervalech) bývá potřebné s odstupem několika týdnů a později s odstupem několika měsíců alespoň 1-2 akupunkturní sezení k udržení potlačení závislosti. Teprve po řadě měsíců lze tyto 1-2 „připomínací“ akupunkturní sezení vynechat.

5. Hypnóza - pomáhá člověku získat řadu poznatků a zkušeností, které mu umožní odolat nabídkám z okolí "zapálit si" a navíc získá unikátní a jinde nedostupné znalosti, které zabrání přibírání na váze, jež běžně po skoncování s cigaretami nastává. K odvyknutí kouření obvykle postačí 3 - 5 sezení.

6. Biorezonance - při dlouhodobém kouření si lidské tělo zvyká na nikotin. Když v těle kuřáka jeho hladina klesne pod určitou mez, ocitá se ve stavu nikotinového hladu a dostaví se abstinenční syndrom doprovázený chutí na cigaretu. Biorezonance eliminuje signál, který k tomuto syndromu vede. Podle odborníků má tato metoda až 85% úspěšnost.

7. Pomoc odborníků – skoncovat s cigaretami lze i pomocí odborníků v Centru léčby závislosti na tabáku, které naleznete ve fakultních nemocnicích v Praze – Motole, Brně, Olomouci a Plzni.

Reklama

Související témata:

Související články

Přestaňte kouřit, zlepší se vám paměť

Přestat kouřit není dobré pouze pro zdravotní stav, ale podle vědců z Northumbria University to pomáhá zlepšit krátkodobou paměť. Článek zveřejněný v Drug and...

Výběr článků

Načítám