Hlavní obsah

Zrádná klimatizace aneb Když úlevu od vedra vystřídá bolest v krku a další nemoci

Novinky, das

Horké letní dny si dnes bez klimatizace umí představit málokdo. Jen díky ní se dá i při venkovních teplotách vyšších než 30 °C alespoň nějak fungovat. Bohužel její používání má i svá negativa. Jednak vysušuje vzduch, a tím podporuje záněty sliznic hltanu a nosohltanu, pak také ohrožuje naše oči a uši, v neposlední řadě může stát za tzv. letními angínami, chřipkou, záněty dutin či kašlem.

Foto: Profimedia.cz

Teplota v interiéru by měla být maximálně o 5 až 6 stupňů nižší než ta venkovní.

Článek

Časté a rychlé přechody z klimatizovaných prostor ven do horka způsobují teplotní šok, jenž velmi významně oslabuje imunitní systém a člověk je pak náchylnější k nejrůznějším onemocněním.

Své mohou sehrát i choroboplodné zárodky, jež se pomocí klimatizace více šíří. Problémy ale může způsobit i ofouknutí. Stačí, když chladný vzduch proudí na obličej či horní část těla, a hrozí prochladnutí, ale i bolesti zad a kloubů.

Setkat se můžete i s dalšími obtížemi, jako jsou například pálení očí, zvýšená únava, bolesti hlavy nebo svírání na hrudi.

Velmi častá jsou ale i onemocnění jako angína, zánět nosohltanu či chřipka.

Angína

Mezi první příznaky angíny patří nepříjemné škrábání v krku, potíže s polykáním a ucpaný nos. Typické je zduření horního patra a zduření mandlí, na kterých se objevují hnisavé čepy. U nemocných jedinců může propuknout i horečka či zvýšená teplota a zimnice.

Pokud se jedná skutečně o angínu, pak je zapotřebí léčba antibiotiky. V boji s bolestív  krku jsou účinná nejrůznější kloktadla a Priessnitzův zábal, který se skládá ze studeného mokrého obkladu překrytého igelitem a suchým ručníkem. Pozitivně zároveň působí i podpůrná léčba enzymy a vitamíny.

Zánět nosohltanu

Často za bolestí a škrábání v krku nestojí angína, nýbrž zánět nosohltanu. Sliznice je zarudlá a překrvená. Může se přidat i kašel, zvětšené a bolestivé uzliny.

K léčbě jsou také vhodné Priessnitzovy zábaly, inhalace, kloktání, dostatek vitamínů, případně přípravků na uvolnění hlenů. V některých případech je ale také nutné nasadit antibiotika.

Letní chřipka

Mezi příznaky takzvané třídenní neboli letní chřipky patří teplota, bolest svalů a kloubů. Často ji provázejí průjmy. Její průběh přitom bývá lehčí než u klasické chřipky a během několika dnů sama mizí.

Léčba je jednoduchá. Nemocný by měl zůstat v posteli, měl by hodně pít, a pokud horečka přesáhne 38 stupňů, je dobré ji srazit pomocí léků. Pokud by však potíže přetrvávaly, je namístě vyhledat lékaře.

Pravidla pro správné použití klimatizace
Nastavte správnou teplotu
Teplota v interiéru by měla být maximálně o 5 až 6 stupňů nižší než ta venkovní. Jestliže tedy teploměr za oknem ukazuje 32 stupňů, vaše klimatizace by měla být nastavena na cca 27 stupňů.
Vyhněte se studenému vzduchu
Studený vzduch vycházející z klimatizační jednotky nemá proudit přímo na osoby pobývající v místnosti. V ideálním případě by měl studený vzduch proudit do volného prostoru místnosti a postupně ji ochlazovat.
Pravidelně větrejte
Pokud součástí klimatizace není přívod čerstvého vzduchu, je zapotřebí místnost i pravidelně větrat, jinak může dojít ke zvýšené koncentraci nežádoucích látek ve vzduchu, například CO2, což může způsobovat pocity únavy, ospalosti a nesoustředěnosti.
Zvlhčujte
Klimatizace vysouší vzduch, což může vést k vysychání sliznic, suchému dráždivému kašli, chronickým zánětům nosohltanu, k pálení očí nebo únavě. Proto je zapotřebí hlídat, aby vlhkost vzduchu v místnosti neklesla pod 35 %. Dobrým řešením mohou být zvlhčovače, případně květiny nebo nádoba s otevřenou hladinou.
Pravidelně čistěte
Velmi důležitá je také údržba filtru v klimatizaci. Při nedostatečné údržbě může docházet k množení bakterií a plísní a klimatizace pak slouží jako další zdroj kontaminace místnosti.
Pozor na přechody
Po pobytu v klimatizované místnosti bývá pro tělo obvykle velkým šokem, když vyjdete ven na horký vzduch. V rámci možností se tak snažte střídání teplot omezit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám