Hlavní obsah

Jak se chovat k onkologicky nemocnému aneb Když se rady míjí účinkem

Novinky, das

Dokud se to člověka konkrétně netýká, nemá ani ponětí, jak moc je obtížné komunikovat s blízkým, co onemocní rakovinou. Najít vhodná slova není vůbec snadné. Nemocní přitom nechtějí být litováni, ani zahrnováni radami, co smí a nesmí, co by měli vyzkoušet. Tyto informace si většinou zjišťují sami.

Foto: Profimedia.cz

Nebojte se plánovat před nemocným budoucnost, která se jej týká.

Článek

Po vyslechnutí diagnózy rakoviny lidé často usedají k internetu, kde tráví celé dny hledáním informací, které by jim pomohly lépe se s chorobou vypořádat nebo nad ní zvítězit.

Na jedné straně stojí náročná farmakologická terapie či ozařování, na straně druhé na první pohled velmi jednoduché tipy, které jsou skutečně účinné a přitom nebolí. Bohužel realita je mnohdy opravdu jiná. Asi není na světě onkologa, který by se radoval z utrpení svých nemocných a nechal je podstupovat náročnou léčbu, přičemž by věděl o účinnější a přitom nebolestivé alternativě.

Jen v České republice každým rokem na rakovinu zemře až 30 tisíc osob, celosvětově se pak jedná o osm miliónů a většina z nich má jedno společné, léčba u nich nezačala včas.

Bohužel mezi lidmi koluje stále více mýtů, a tak onkologičtí pacienti musí neustále čelit i radám svého okolí, které ale ve skutečnosti vývoj nemoci nedokážou zvrátit a leckdy jen oddalují potřebnou léčbu, která může znamenat rozdíl mezi dalším životem a smrtí.

Rozhodující je čas, psychika a terapie

„Zdravé potraviny samozřejmě mohou při léčbě onkologického onemocnění pacientovi pomoci, včetně nejrůznějších bylinek. Nehrají však rozhodující roli. Tu hraje čas, psychický stav a nasazení potřebné terapie. Před nedávnem jsem měla velmi smutný případ mladé pacientky, se dvěma předškolními dětmi, která si před třemi lety sama našla bulku v prsu. Naprosto správně rychle podstoupila vyšetření, při kterém byl zjištěn velmi malý neinvazivní nádor,” popisuje doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

”Po operaci, případně radioterapii, by se pravděpodobně trvale uzdravila. Ona se ale rozhodla na základě nesprávné 'rady' navrhovanou léčbu odmítnout. Po roce se nádor objevil i v druhém prsu, v játrech, kostech, plicích. Onemocnění bylo v této fázi již neléčitelné. Vše, co se nám podařilo, bylo prodloužit jí trochu život," dodává lékařka.

 Každý si myslel, že mé chorobě rozumí

Podobnou zkušenost má Martin P. z Benešova u Prahy. „Když jsem se dozvěděl, že mám rakovinu tlustého střeva, skončil pro mě život v podobě, v jaké jsem ho do té doby znal. Neměl jsem už chuť chodit ven s kamarády na pivo, už žádná grilovaná žebírka a jiné nezdravé delikatesy. Řada do té doby důležitých věcí pro mě najednou byla zapovězena nebo ztratila význam. Mé okolí si toho všimlo a snažilo se mi všemožně pomoci, často se ale jednalo o babské rady z internetu. Jíst jedlou sodu, konzumovat kvanta meruňkových jader nebo se stát uživatelem marihuany.”

„Kromě toho, že mě neskutečně rozčilovalo, jak si každý myslí, že mé chorobě rozumí, mi vadilo, že si neuvědomují, že mě toto všechno může stát drahocenný čas, který vyžaduje léčba,“ dodává Martin.

Nemocní jsou tak dnes a denně vystavováni rozhodování - věřit, co se píše na internetu, anebo lékaři... Ve skutečnosti se už v tento okamžik mohou rozhodovat mezi životem a smrtí.

Pokud už informace o rakovině hledáte, pak volte ověřené stránky. Mezi takové dnes patří především Onkoportál.cz, kde nemocní naleznou praktické rady, ale i informace o vhodných lůžkových zařízeních, a to všechno bez reklamních či nesprávných odkazů týkajících se onkologických onemocnění, ale také informace o volnočasových aktivitách, pacientských organizacích, poradnách a komunikačních linkách pro pacienty. Dále se zde pacient má možnost dozvědět, na co má nárok od zdravotní pojišťovny či okresní správy sociálního zabezpečení.

 Jak se chovat k onkologicky nemocnému

  • Před návštěvou nebo udělením rady nemocnému jej požádejte o svolení. Ujistěte jej zároveň, že je naprosto v pořádku, pokud odmítne.
  • Nebojte se plánovat před nemocným budoucnost, která se jej týká. Umožní mu to dívat se na nadcházející období poněkud pozitivněji. Nepřehánějte to však s příliš optimistickými výhledy.
  • Nebojte se velmi opatrně použít humor, pokud vycítíte, že nastal vhodný okamžik. I přes svou tíživou situaci se i nemocný potřebuje zasmát.
  • Nebojte se prožít s nemocným i smutek. Neignorujte nepříjemná a nepohodlná témata či pocity.
  • Udělejte si čas na to zavolat nemocnému například jednou týdně. Dejte mu vědět, kdy budete volat a zároveň jej ujistěte, že je zcela v pořádku, pokud hovor nepřijme, nebude-li na něj mít náladu.
  • Nabídněte mu praktickou pomoc s konkrétními úkony, například s hlídáním dětí či domácího mazlíčka, nákupem nezbytností, návštěvou úřadů či lékaře.
  • Snažte se, aby stav nemocného nenarušil váš vztah. Pokud je to možné, chovejte se k němu jako před nemocí.
  • Ve vhodných chvílích se maximálně pokuste udržet téma hovoru dál od choroby. Promluvte si s ním například o vašich společných koníčcích či jiných každodenních tématech.
  • Navrhněte nemocnému, že s vámi může strávit večer mimo domov, například v kině, divadle či v restauraci.
  • Vždy plánujte flexibilně a počítejte s tím, že nemocný může kvůli svému stavu, ať psychickému či fyzickému, plánovaný program na poslední chvíli zrušit. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám