Hlavní obsah

Jak předejít píchání ušních bubínků

Právo, Petr Veselý

Hodně dětí se bojí bolestivého píchání ušních bubínků. Také jejich maminky by se mu určitě rády vyhnuly. Ale ne každá ví, co dělat, aby riziko píchání co nejvíce snížily.

Článek

"Zánět středního ucha, který si obvykle vynutí píchnutí postiženého ouška, způsobí nejčastěji rýma, protože infekce se do středního ucha dostává nejčastěji Eustachovou trubicí z nosohltanu," říká MUDr. Milan Štejfa, specialista ORL z Prahy.

Pomoc z moře

Pravděpodobnost, že k infikování středního ucha dojde, může maminka snížit třeba tím, že ohlídá dítě, aby nepolykalo hleny, ale neustále je vysmrkávalo. Každou nosní dírkou zvlášť. Pokud totiž smrká oběma dírkami najednou, riziko infekce naopak stoupá.

Pomáhá i sprej s mořskou vodou:

  • ředí houstnoucí hlen
  • usnadňuje jeho vysmrkávání;
  • navíc zklidňuje podrážděné sliznice nosu.

Podobný efekt má také ultrazvukový inhalátor. Vyrobí jemnou mlhu, kterou dítě vdechuje. Do vody v inhalátoru lze dát vincentku nebo pár kapek přípravku z lékárny, který má podobné účinky jako mořská voda.

Ústřední topení vysušuje vzduch

Ve vážnějších případech musí maminky použít nosní kapky. Koupí si je v lékárně. Uvolňují hlen, dezinfikují nosní dutinu a zmenšují otok sliznic.

Malým dětem, které ještě neumějí smrkat, by měly matky hlen neustále odsávat. I tehdy pro ně bývá užitečnou pomůckou sprej s mořskou vodou. Slouží i jako zvlhčovač vzduchu do kapsy. Hlavně v místnostech, kde je ústřední topení nebo klimatizace, které vysušují vzduch, a tedy i sliznice dýchacích cest.

Řada maminek proto dává na topení mokré pleny, aby zlepšily vlhkost vzduchu. Někteří lékaři nedoporučují používat čerstvě vyprané pleny. Údajně kvůli zbytkům pracích prostředků, které se mohou společně s vodou uvolňovat do vzduchu a dráždit dýchací cesty. Jiní lékaři označují tento názor za přehnaný.

Jinou možností je častěji větrat. Vzduch zvenčí bývá přirozeně vlhký. Nelze to doporučit pouze v případě, že venku je smog nebo jiné znečištění, které může dráždit.

Do školky až ve čtyřech letech

Většina maminek neví, že do školky bývá lepší dát spíš čtyřleté než tříleté dítě. Důvod je prostý. Protilátky, které potřebuje k účinnému boji s nejrůznějšími infekcemi, si totiž většina dětí začíná vytvářet ve větším množství až mezi čtvrtým a pátým rokem. V období chřipek je důležité, aby dítě daleko pečlivěji dodržovalo zdravou životosprávu:

  • jedlo hodně ovoce a zeleniny;
  • pilo dost vhodných tekutin (výzkumy ukazují, že hlavně školáci pijí málo); 
  • vydatně spalo atd.

Užitečnou pomůckou proti rýmě, chřipce a nachlazení se ukázaly být také české přípravky s nukleotidy. Ve školkách, kde je děti dostávají, poklesl počet infekcí horních cest dýchacích o 30-50 procent. U dětí, které přesto onemocněly, měla choroba rychlejší a lehčí průběh.

Osvědčená prevence: saunování a otužování

"Velice osvědčeným a přitom jednoduchým prostředkem, jak zvýšit imunitu dětí proti nejrůznějším infekcím, je otužování," říká doktor Štejfa. Spousta lidí si pod tím slovem představí ranní sprchování studenou vodou. Pokud ho dítě zvládne, je to nejen užitečné, ale i obdivuhodné. Stejný efekt však může přinést saunování, které dítě zvládne jedenkrát týdně. Jeho pozitivní efekt vydrží zhruba sedm dní.

"Otužováním však rozumíme také to, že spí v důkladně vyvětrané místnosti, a pokud venku není příliš chladno, tak i s otevřeným oknem," říká doktor Štejfa. "Nebo že jde s rodiči na procházku i v chladném, případně sychravém počasí."

Pokud se potíže vracejí

Když dítě trpí opakovanými infekcemi horních cest dýchacích, tedy i záněty středního ucha, je dobré mu nechat vyšetřit jak úroveň imunity, tak i žaludeční reflux. Při této poruše se žaludeční šťávy často dostávají až do jícnu, na madle, a snižují jejich schopnost bránit se infekci. Spoustu potíží mohou způsobit také příliš velké nosní madle. Často se projeví tak, že dítě ve spaní pochrupkává. Jednoznačně je diagnostikuje jednoduché vyšetření.

Vedle častých příčin, proč se dítěti vracejí rýmy, a tedy i potíže se záněty středního ucha, existují i důvody velice individuální. Proto je důležité, aby maminka prodiskutovala nutnost možných vyšetření stejně jako preventivní kroky spíš se specialistou ORL než s kamarádkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Zánět středního ucha není jen nemoc dětí

Zánět středního ucha bývá často mylně považován pouze za dětskou nemoc. U malých dětí se sice objevuje nejčastěji, ale trpět jím mohou i dospělí. Setkáme...

V čem pomáhá mořská voda ve spreji

Mořská voda ve spreji je ve Francii neuvěřitelně populární. To proto, že často pomáhá lidem, které opakované trápí rýma. Ať už infekční, nebo senná. Ale také...

Výběr článků

Načítám