Hlavní obsah

Jak neztloustnout při odvykání kouření

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi nejoblíbenější novoroční předsevzetí patří přestat kouřit. Hlavním důvodem, proč lidé obvykle neuspějí, je strach z tloustnutí. I statistiky totiž potvrzují, že čtyři z pěti odnaučených kuřáků přibrali, a to nejčastěji v rozmezí 5 až 10 kilogramů.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Zvýšená chuť k jídlu je jeden z nejčastějších abstinenčních příznaků závislosti na nikotinu.

Článek

Zvýšená chuť k jídlu je totiž jeden z nejčastějších abstinenčních příznaků závislosti na nikotinu, a to především u mužů, kteří tlumí touhu po cigaretě nejrůznějšími dobrotami dokonce i v nočních hodinách.

Nikotin zasahuje do metabolismu zažívacího ústrojí, zpomaluje vyprazdňování žaludku, tím se oddaluje pocit hladu. Navíc urychluje peristaltiku střev a zlepšuje tak vyprazdňování. Dalším účinkem nikotinu je podpora nervového systému (sympatiku), kdy dochází ke zvýšení výdeje energie o 5–10 %, což představuje kolem 800 kJ denně (z obvyklého denního příjmu 8000–12 000 kJ).

Je tedy jasné, že člověk, který začíná s odvykáním, o všechny tyto výhody přichází. Tělo tedy po všech stránkách reaguje jinak, než byl dotyčný navyklý. Nikotin také utlumuje chuťové buňky, a jakmile přestane v těle být, zvýrazní se i chutě. Pokud se jedinec těmto změnám nepřizpůsobí, je tedy skutečně velká pravděpodobnost, že u něj kila půjdou nahoru.

Hned na začátku odvykání je tedy nutné minimálně počítat s tím, že se musí snížit denní příjem energie, a to zhruba o 800 kJ.

Jak snáze zvládnout období odvykání

Prvním krokem je rozhodnutí s kouřením přestat. Samo o sobě je to jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v životě kuřáka a nemá smysl, aby se hned v tom samém okamžiku zaobíral řešením nadbytečných kilogramů. Vše má svůj čas.

Samozřejmě velmi záleží na tom, jakou kuřák zvolí léčbu. „V případě náhradní nikotinové léčby se dostává do těla odvykajícího nikotin, který působí stejně jako nikotin v cigaretovém kouři, pak tloustnutí příliš nehrozí, další možnou léčbou je lék podobný nikotinu, vareniklin, který se dostává do mozku cestou mozkových receptorů a jeho vedlejšími účinky jsou naopak nechutenství a mírné zažívací potíže,” vysvětluje pneumoložka MUDr. Zuzana Perná z pražské kliniky Medicon.

Pokud je jedinec silný kuřák a skutečně touží s kouřením skoncovat, pak je pro něj mnohem lepší, když osloví odborníka. Doporučení je celá řada, ale ve skutečnosti neexistuje žádný originální recept pro všechny. Každý je jiný a samozřejmě i odvykání kouření prožívá jinak než druhý.

Velmi důležité je si stanovit plán, který se bude týkat kompletní změny životního stylu. A sestavit si rizikové situace a jejich řešení. Dále je zapotřebí vymyslet náhradní činnosti místo času stráveného kouřením.

V centrech léčby závislosti na tabáku, ambulancích nebo poradnách odvykajícím kuřákům vždy odborníci ochotně a individuálně poradí a doporučí řešit strategické cíle při cestě k nekouření. Také na internetových webových odkazech můžeme najít celou škálu doporučení, jak udržet váhu i v souvislosti s odvykáním kouření, například Stob.cz.

Změna jídelníčku

Tělu je potřeba dodávat jídlo v pravidelných intervalech rovnoměrně v průběhu dne, to znamená ve 4–5 denních dávkách (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, případně druhá večeře), naposledy by odvykající měl jíst 3–4 hodiny po večeři nebo 2–3 hodiny po druhé večeři. Velmi důležitý je příjemný pocit pro odvykajícího člověka, a ne aby trpěl pocitem hladu.

Dále se doporučuje konzumovat dva litry tekutiny denně, vyřadit sladké a alkoholické, zvláště tvrdé nápoje a nezapomenout, že při sportu se nároky na příjem tekutin zvyšují.

Odborníci si chválí tzv. metodu zdravých talířků – jídelníček na celý den – která je založena na omezení příjmu živočišných tuků, preferenci rostlinných tuků, přiměřeného množství sacharidů, zeleniny, která by měla být součástí každého chodu. Doporučené je maso, ryby, drůbež, luštěniny, vejce, sýr, tedy vše, co dodá tělu potřebné bílkoviny.

Při hlavních jídlech také lze využít metody JJP (jez jen polovinu), jako součást svačin se doporučuje zelenina a nízkokalorické jogurty nebo například zakysané produkty či cottage. V případě konzumace potravin s vysokým kalorickým indexem (bageta, houska s marmeládou, sladkost) se totiž dostaví poměrně brzy hlad.

Pohybová aktivita by se měla stát součástí životního stylu, pohyb je další možností, jak nahradit energetický výdej při kouření. Nemusí se jednat o špičkové a fyzicky náročné sporty, postačí tenis, bruslení, plavání, jízda na rotopedu, doporučuje se i pravidelně denně rychlá chůze, kterou může prakticky každý odvykající kuřák absolvovat.

Tělo hledá náhradu příjemného pocitu z cigarety

Hlavním signálem k jídlu je hlad, ale jsou známy i další podněty, které vybízejí k chuti na jídlo, buď jsou to příjemné podněty – například požitek z dobrého jídla nebo jen chuť na jídlo samotné. "U kuřáků, kteří přestávají kouřit, se mohou objevit nepříjemné abstinenční příznaky (podrážděnost, zlost, rozrušenost), které jsou také podnětem k jídlu. Pozor, konzumace jídla tak snižuje nepříjemné pocity a slouží jako náhrada příjemného pocitu z cigarety," vysvětluje MUDr. Zuzana Perná.

"Při odvykání kouření se doporučuje představit si situaci, která je spojená s cigaretou (touha po odměně, stres, touha po krátkodobém tzv. odpočinku, nuda, kuřácká společnost atd.), a naučit se na ni reagovat náhradní činností, ne jídlem,” dodává lékařka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám