Hlavní obsah

Jak menstruace ovlivňuje zdraví ženy

Novinky, das

Kolem menstruace panuje na internetu celá řada mýtů, které u žen vzbuzují mnohdy zbytečné obavy o jejich zdraví. Přestože má menstruační cyklus každá žena trochu jiný, vliv hormonů na jejich organismus je velmi podobný.

Foto: Profimedia.cz

Průběh periody může být u každé ženy trošku jiný.

Článek

Normální menstruační cyklus trvá 26-35 dní, přičemž samotná perioda trvá 3-7 dní. Na začátku každé periody se obvykle nejprve vyskytuje tzv. špinění a mírné křeče v oblasti břišní.

Následuje silné krvácení a s ním spjaté i větší křeče po dobu 2-3 dnů. Poté se začne krvácení zmírňovat, dokud se úplně nezastaví.

„Průběh každé periody může být trošku jiný. Některá je více bolestivá, jiná méně, což je naprosto normální,” vysvětluje pro Daily Mail gynekoložka Dasha Fielderová.

Estrogen může způsobovat nespavost, progesteron pocit nafouklosti

Estrogen je primárně ženský pohlavní hormon, který je zodpovědný za vývoj a regulaci ženského reprodukčního systému. V těle ženy tento hormon dominuje v první polovině menstruačního cyklu, pak jeho hladina začíná pomalu klesat a svou dominanci přebírá další pohlavní hormon - progesteron.

„Na pokles estrogenu některé ženy reagují změnou nálady, nervozitou a nespavostí. V těle se pak může začít zadržovat voda a ženy může začít trápit i nadýmání a zácpa,” upozorňuje Fielderová.

Jedná se přitom o zcela normální příznaky, změny hormonální hladiny, nejde tedy o nic patologického.

Hladina testosteronu ovlivňuje libido a zdraví ženy

Testosteron je další hormon, který sehrává velmi důležitou roli v menstruačním cyklu ženy. Přestože se jedná primárně o mužský pohlavní hormon, je produkován i u žen. Do krevního oběhu jej uvolňují vaječníky a nadledvinky.

Předností tohoto hormonu je, že u žen vzbuzuje sexuální touhu, myšlenky a energii na samotné milování.

Hladina testosteronu u žen postupně klesá s věkem. Nižší množství hormonu pak může snižovat množství svalové hmoty, zhoršovat zdraví kostí a také snižovat citlivost v pochvě a klitorisu.

„Když je hladina testosteronu příliš vysoká, může to vyvolat např. syndrom polycystických vaječníků nebo primární hyperplazii nadledvin, což je velmi vzácný jev, který má za následek hormonální nerovnováhu. U obou případů je vždy zapotřebí vyhledat odborníka,“ upozorňuje gynekoložka.

Kdy je zapotřebí dávat pozor a raději zajít k lékaři

  • Pokud je váš cyklus delší než 35 dní.
  • Trpíte nadměrným růstem vlasů.
  • Změnil se vám hlas.
  • Máte delší periodu.
  • Vaše krvácení je výrazně silnější než běžně.
  • Když krvácíte mimo periodu.

Přestože se nemusí jednat o nic závažného, je vždy lepší se nechat vyšetřit a nechat si zjistit hladinu hormonů (estrogenu, progesteronu a testosteronu) v krvi.

Co všechno může ovlivnit sílu krvácení při periodě
Děložní myomy - vyskytují se v reprodukčním období žen. To, že je žena má, obvykle zjistí při běžné kontrole.
Hormonální nerovnováha - může způsobit syndrom polycystických ovarií či endometriózu. Upozornit na ni může například nespavost, podrážděnost, přírůstky hmotnosti, nízké libido, deprese a únava. Toto všechno může přispět k silnějšímu krvácení.
Potrat - ztráta plodu před 20. týdnem těhotenství. Obvykle se jedná o velmi těžkou životní zkušenost, která může zanechat hluboké rány na duši, ale také na fyzickém zdraví ženy.
Mimoděložní těhotenství - pokud vajíčko oplodněné spermií nestihne doputovat až do dělohy a uhnízdí se ve vejcovodu. Jedná se o velmi nebezpečný stav, který při pozdním odhalení může skončit tragicky.
Adenomyóza - jedná se o nezhoubný stav, kdy se vnitřní výstelka dělohy přesune do svalové stěny dělohy. Nejedná se o nebezpečný stav, nicméně může se jednat o velmi bolestivou záležitost způsobující velmi silné krvácení.
Zánětlivá choroba pánve (PID) - je způsobena napadením děložního čípku infekcí obvykle při pohlavním styku, porodu či po gynekologických zákrocích. Pomoci mohou léky, v některých případech je ale nutné operativní řešení.

Svůj menstruační cyklus můžete pozitivně ovlivnit i svým životním stylem. Pokud se zaměříte na zdravou stravu, více pohybu, dobrý spánek, vaše perioda bude mnohem příjemnější.

Může se vám hodit na Zboží.cz:
Léčivé čaje na ženské problémy

Reklama

Související články

Jak zmírnit menstruační problémy bez léků

Měsíc co měsíc se řada žen potýká s nepříjemnými bolestmi a křečemi, které doprovázejí jejich menstruační cyklus. Rychlou úlevu představují různé léky. Jde to...

Výběr článků

Načítám