Hlavní obsah

Syndrom polycystických ovarií se dá odhalit již v pubertě

Novinky, das

Syndrom polycystických ovarií - gynekologické onemocnění, na které nejčastěji upozorní nadváha, akné, nadměrné ochlupení či nepravidelná menstruace. Pokud se problém neřeší, může způsobit i cukrovku, rakovinu děložní sliznice, onemocnění srdce nebo neplodnost. Přestože by se o tomto onemocnění měly dívky dozvědět již v dospívání, neděje se tak. Řada z nich se o svém problému dovídá mnohem později.

Foto: Profimedia.cz

Na syndrom polycystických ovarií může upozornit i nadváha.

Článek

„Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je nejčastější endokrinologické onemocnění žen v produktivním věku, podle nejnovějších údajů postihuje v různých formách 6 až 20 % žen,“ upozorňuje gynekoložka Martina Novotná z brněnského institutu reprodukční medicíny Unica.

Při syndromu polycystických ovarií nedozrávají kvůli nadměrnému množství mužských pohlavních hormonů androgenů (zejména testosteronu) ve vaječnících vajíčka. Místo nich se tvoří několikamilimetrové až centimetrové cysty, které zůstávají na povrchu vaječníku. V důsledku toho žena neovuluje, případně ovuluje pouze nahodile.

Podle lékařky současná medicína prozatím neumí vzniku PCOS zabránit. Určitou roli zde hraje dědičnost, jde však o složitý typ dědičnosti, který doposud nebyl spolehlivě objasněn.

„Stále častěji se také hovoří o tom, že ke vzniku syndromu polycystických ovarií mohou vést podmínky nitroděložního života. Ukazuje se, že příliš nízká či vysoká porodní hmotnost plodu nebo zvýšená hladina mužských pohlavních hormonů v průběhu nitroděložního vývoje plodu zvyšuje riziko vzniku tohoto onemocnění v dospělosti,“ vysvětluje MUDr. Novotná.

První projevy již během puberty

V období dospívání se u žen začínají objevovat prvotní projevy - nepravidelná či žádná menstruace, nadváha (i když to neplatí u všech případů), rozsáhlé akné a nadměrné ochlupení. Gynekolog by tak těmto dívkám měl udělat krevní testy a důkladné ultrazvukové vyšetření.

A to zejména v případě, kdy dívky žádají o předepsání hormonální antikoncepce, která blokuje tvorbu veškerých – tedy ženských i mužských - hormonů. V důsledku toho pak dochází ke zkreslení krevních testů. Proto je tak důležité znát výsledky testů ještě předtím, než dívka začne pilulky užívat.

„Za velmi důležité považuji, aby gynekolog pacientce doporučil změnu životního stylu. Ženy s PCOS by se měly celý život snažit o udržení optimální váhy, redukce hmotnosti přímo úměrně snižuje jak samotné projevy onemocnění, tak případná zdravotní rizika. Ať už jde o cukrovku druhého typu, srdeční a cévní onemocnění nebo nádorové onemocnění děložní sliznice,“ upozorňuje lékařka.

Otěhotněte dostatečně brzy

Ženy by se o svém onemocnění ale měly dozvědět včas i z jiného důvodu – aby stihly přirozeně otěhotnět. Až 20 % pacientek s PCOS může spontánně ovulovat, a pokud se začnou snažit o otěhotnění v příznivém věku, řekněme do 28 let, mohou počít poměrně snadno.

„S přibývajícím věkem se k PCOS přidává zhoršená funkce vaječníků a otěhotnět po 36. roce věku už může být velmi obtížné. S věkem se navíc zhoršuje i kvalita vajíček a odpověď vaječníků na stimulaci. Přesný mechanismus těchto dějů se zatím také objasnit nepodařilo,“ vysvětluje MUDr. Novotná.

O tom vypráví i příběh šestatřicetileté Ivy. Gynekolog jí předepsal antikoncepci v šestnácti, protože měla nepravidelnou menstruaci (menstruovala jednou za několik měsíců). Přestože jí také trápilo akné a nadváha, lékař jí na možné problémy v budoucnosti neupozornil.

„Lékař mi neřekl, že bych se měla snažit o dítě co nejdřív, ani že bych měla zhubnout. Jen mi předepsal prášky, které jsem užívala až do 33 let. Potom jsem je vysadila a začala se s manželem snažit o dítě. Nešlo to, a po roce jsme byli odesláni na vyšetření, kde se zjistilo, že mám PCOS,“ popisuje šestatřicetiletá Iva.

Na doporučení lékařů zhubla a začala užívat léky na vyvolání stimulace. „Nakonec jsem musela podstoupit IVF. Teď máme zdravou dceru, ale těhotenství neprobíhalo úplně ukázkově a také jsem měla těhotenskou cukrovku. Možná kdyby mi tehdy gynekolog řekl, že si mám hlídat váhu a otěhotnět dřív, mohla jsem si ušetřit spoustu stresu.“

Léčbu lze zvládnout i bez léků

Celých 80 % žen s PCOS však podle MUDr. Novotné bez určité intervence neotěhotní. Prvním krokem by měla být vždy redukce váhy. „Jen tato režimová opatření vedou k ovulaci u třetiny pacientek,“ upřesňuje gynekoložka.

Pomoci může i cvičení hormonální jógy. Podle zkušeností lektorky Martiny Mangové z  Lunárníjógy.cz se u žen cvičících hormonální jógu po 3 – 4 měsících cvičení vaječníky opět normalizují, včetně menstruace. A ženy pak mají i velkou šanci otěhotnět přirozenou cestou.

Existují i účinné léky, problém může také vyřešit laparoskopický zákrok. Ve chvíli, kdy ani tyto metody nevedou k vysněnému cíli, přichází na řadu IVF.

I tady však platí, že čím dříve žena přijde, tím vyšší má šanci na úspěch. Jestliže se ještě nebo už otěhotnět nechystáte, gynekolog vám může předepsat výše zmíněnou hormonální antikoncepci, která sice PCOS neléčí, ale mírní příznaky. Pokud si však budete hlídat váhu, je možné, že své onemocnění udržíte na uzdě i bez léků. Za zkoušku to stojí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám