Hlavní obsah

Jak se vyrovnat s nervozitou a stresem před začátkem menstruace

Novinky, das

Změny nálad, nervozita, stres, ale i plačtivost jsou naprosto příznačné záležitosti pro většinu žen před příchodem periody. Za vše mohou hormony. Výkyvy jejich hladin velmi významně ovlivňují ženskou psychiku. Vyrovnat se s touto situací přitom není pro žádnou ženu jednoduché.

Foto: Profimedia.cz

Výkyvy hladin hormonů velmi významně ovlivňují ženskou psychiku.

Článek

Jak těmto situacím předcházet?

Ze všeho nejdůležitější je pokusit se stabilizovat hladiny hormonů. Gynekologové většinou doporučují užívat hormonální antikoncepci. Vhodná je především ta s režimem dávkování 24/4 anebo s tzv. harmonickým systémem dávkování, která využívá pilulky s přirozeným estrogenem. Ten se chová stejně jako estrogen, jenž se normálně tvoří v ženských vaječnících. Ne všechny ženy ale dnes chtějí tyto pilulky užívat, a proto se nabízí i další řešení.

Kromě hormonální antikoncepce pomáhá minimalizovat stres i změna jídelníčku. Britská Národní asociace pro premenstruační syndrom doporučuje dietu s nízkým obsahem cukru, soli a úplné vynechání alkoholu s kofeinem. Ženy by měly naopak zvýšit příjem ovoce (výborné jsou banány, které obsahují melatonin, regulátor usínání a přirozeného rytmu lidského organismu), zeleniny (brokolice a kapusty), ale i kvalitních bílkovin (libové maso, mléčné výrobky). Neměly by zapomínat ani na dostatečný příjem tekutin, nejlépe čisté neperlivé vody.

Pomoci mohou i vitamíny a minerály, a to zejména vápník, hořčík, vitamín B6 nebo vitamín E. B6 přispívá k regulaci hormonální aktivity, vitamín E zase chrání buňky před oxidativním stresem. Vhodné jsou i přírodní přípravky obsahující pupalku či niacin, který přispívá k normální činnosti nervové soustavy a klidné psychice.

Oblíbené jsou také tzv. ženské bylinky, mezi které se řadí zejména třezalka tečkovaná, ploštičník, výtažek z jetele či přeslička. Velmi účinný je také drmek obecný či kontryhel, který je schopný regulovat hladinu ženských hormonů, a užívá se tak ke zmírnění menstruačních potíží a snížení menstruačního krvácení.

Důležitý spánek a pohyb

V čase před začátkem periody by si ženy měly také dopřávat dostatek spánku, a to minimálně 8 hodin denně. Zapomínat by ale také neměly na dostatek pohybu. Při sportu se do krve vyplavují endorfiny, které velmi významně zlepšují náladu. Aktivní sportovkyně tak obvykle čas před menstruací i během ní zvládají mnohem lépe a s mnohem menšími problémy.

S většími problémy může pomoci i hormonální jóga, která využívá prvky z různých směrů jógy, které cíleně působí na stimulaci žláz s vnitřní sekrecí a díky tomu je i reaktivována tvorba tělu vlastních hormonů. Vyšší hormonální hladina totiž umožňuje cítit se mladší a v mnohem lepší kondici. Výborné jsou také rehabilitační cviky Ludmily Mojžíškové.

Jako balzám na duši funguje i sex

Milování nejen uvolní veškeré napětí, ale poradí si i s nerovnováhou hormonů. Na ženy tak působí velmi uklidňujícím dojmem.

Bohužel ne všechny ženy v tomto období se sexem souhlasí. Obvykle se stává, že muže spíše odmítají. Což je samozřejmě škoda.

Menstruační cyklus má čtyři fáze
V průběhu prvních dvou fází bývá hladina hormonů stabilní. Ve třetí fázi, tedy v období ovulace, se začínají shromažďovat a vzájemně spolupracovat ženské hormony estrogen a progesteron, které významně ovlivňují menstruační cyklus i centrální nervovou soustavu.Pokud nastane nerovnováha jednoho z hormonů, vznikne problém v podobě premenstruačního syndromu neboli PMS. Děje se tak především u žen, kterým se aktivně uvolňují vajíčka a dochází u nich k ovulaci. Pokud žena užívá hormonální antikoncepci a tedy neovuluje, k hormonální nerovnováze většinou nedochází.Premenstruační syndrom se projevuje podle toho, jaký hormon převažuje. Jde-li o estrogen, ženy bývají spíše nervózní, podrážděné či úzkostné. Převažuje-li progesteron, bývají ženy více unavené a depresivní.Někdy v tomto období u žen dochází i k zadržování tekutin v těle, což způsobuje otoky, ale i pocit nafouklosti. Podle odborníků není výjimkou, že má žena těsně před krvácením i o dva kilogramy více, než je její běžná váha.

Reklama

Související témata:

Související články

Maliník prospívá především ženám

Maliník obecný, rostlina našich lesů, strání i zahrad, prospívá především ženám. Sbírají se nejen jeho plody, ale výrazné účinky na tělo vykazují zejména jeho...

Proč cvičit i při periodě

Křeče, náladovost, nadýmání. I to mohou být příznaky toho, že se blíží nebo už probíhá pravidelná měsíční perioda. Každá žena ji prožívá jinak, některá...

Výběr článků

Načítám